1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. Autoekspert: kiire reageerimine kerekahjude puhul aitab säilitada auto väärtust
Autoekspert: kiire reageerimine kerekahjude puhul aitab säilitada auto väärtust

Autoekspert: kiire reageerimine kerekahjude puhul aitab säilitada auto väärtust

Kõige enam levinud kerekahjud on klaasikahjud ning väikesed kriimustused ja mõlgid autol. Autoekspert rõhutab, et kiire reageerimine ning tööde teostamine usaldusväärse teenusepakkuja juures aitab suuremaid väljaminekuid ennetada ning auto väljanägemist ning väärtust säilitada.

Amservi järelteeninduse juhi Ahti Aasala sõnul on kõige tavalisemad probleemid igasugused klaasikahjud. “Esiklaasi tabanud kivitäkke puhul on see enamasti võimalik parandada, kuid kui vigastus on suurem või otse juhi vaateväljas, tuleb vahetada kogu klaas,” jagab ta. “Järgnevad erinevad parklas manööverdamisega seotud kahjud – tavaliselt on need väikesel kiirusel mõlkimised, kus vigastatakse näiteks auto stangesid, laternaid, pampreid, uksi või tiibasid,” selgitab ta.

Esiklaasi tabanud kivitäkke puhul on see enamasti võimalik parandada, kuid kui vigastus on suurem või otse juhi vaateväljas, tuleb vahetada kogu klaas.

“Rooste ennetamiseks on äärmiselt tähtis sõiduki kvaliteetne ja regulaarne puhastamine ning kiire reageerimine detaili kahjustuse korral,” ütleb Aasala ning selgitab, et kahjustatud laki- ja värvipind loob tugeva eelduse rooste tekkimisele – seetõttu tuleks kahjustatud detail kiiremas korras remontida. “Suuremate keretööde käigus peab kõik keevisliidesed katma korrosioonikaitseks vastava hermeetikuga ja enne värvitöid tuleb metallpinnad kruntida ning peale värvimist kaitsta lakikihiga,” jagab Aasala.

Rooste ennetamiseks on äärmiselt tähtis sõiduki kvaliteetne ja regulaarne puhastamine ning kiire reageerimine detaili kahjustuse korral.

Keretööde teostaja vastutab ka turvalisuse eest

Kui rääkida keretöödest, siis jutt pole ainult välise ilu taastamisest või selle säilitamisest, vaid ka auto turvalisuse tagamisest. “Kui on toimunud liiklusõnnetus, kuulub väljavahetamisele kogu turvavarustus, mis on avarii käigus avanenud või reageerinud – näiteks turvapadjad ja turvavööd. Samuti kuuluvad vahetamisele deformeerunud turvatalad. Neid ei saa asendada romulast soetatud kasutatud osadega, kuna ei saa olla 100% kindel, et need on terved ja reageerivad avariiolukorras. Remontija vastutab kvaliteedi eest ja autos olevad elud on alati kallimad, kui soodsalt hangitud varuosad,” leiab Aasala.

Foto: Freepik

“Tänapäeva sõidukite ohutusvarustusse kuuluvad erinevat tüüpi juhiabi süsteemid, mis aitavad vähendada õnnetusse sattumise riski. Näiteks võib tuua sõiduki esiosas paikneva radari, mis hoiab distantsi eesoleva sõidukiga või esiklaasil asuv kaamera, mis jälgib sõiduteele astuvaid jalakäijaid ning rattureid. Kereremondi järgselt on tähtis need süsteemid üle kontrollida ning veenduda nende korrasolekus. Antud süsteemide diagnostikaseadmed on väga kallid ning vajavad margipõhist riist- ja tarkvara. Paljudes kere- ja värvitöid pakkuvates ettevõtetes need seadmed tihtipeale puuduvad,” hoiatab Aasala.

Amservi järelteeninduse juhi sõnul on oluline keretööde jaoks valida usaldusväärne ettevõte, kes annab oma tööle garantii. “Margiesindus võiks olla kindel valik, kuid paraku ka kõik margiesindused ei teosta ise keretöid, vaid ostavad seda teenusena allhanke korras sisse. Tasub uurida, kus autot reaalselt remonditakse ja kuidas on tagatud, et remont vastab autotehase poolt etteantud nõuetele,” annab ta nõu.

Tasub uurida, kus autot reaalselt remonditakse ja kuidas on tagatud, et remont vastab autotehase poolt etteantud nõuetele.

Aasala kinnitusel on enamjaolt ka liikluskindlustusjuhtumite puhul võimalus ise valida, kelle juures autole keretöid teostada. “Kindlusseltside poolt jagatud partnerite valik on soovituslik, mitte kohustuslik,” ütleb ta. “Kindlustuse puhul on alati oluline lugeda tingimusi. Odavamatel poliisidel on tekkinud märkmed, kus sõiduki vanusest sõltuvalt on õigus kindlustusfirmal suunata klient enda koostööpartneri poole. Kui klient sellele ise allkirja paneb, siis on pärast midagi raske teha. Soovitan siinkohal kasutada margipõhist kindlustust, kus remont garanteeritakse originaalosadega ja pädevas ettevõttes,” soovitab Aasala.

Kindlusseltside poolt jagatud partnerite valik on soovituslik, mitte kohustuslik.

Amservi järelteeninduse juhi sõnul on ilmselt kõige levinuim müüt seotud kasutatud auto ostmisega, mille kohaselt on oluline teada, kas auto on avariiline olnud või mitte. “Jah, ka see on kindlasti oluline, aga kõige tähtsam on, et see info ja ajalugu, mis auto kohta saadakse, oleks adekvaatne ja tegelik avariilisus poleks müüja poolt teadlikult või teadmatusest varjatud. Tähtis on, et remonttööd on teostatud kvaliteetselt. Kui avarii toimumist on teadlikult soovitud varjata, siis on põhjust vaadata pigem mõne teise sõiduki soetamise suunas,” jagab ta.

Head Uudised GoodNews