
Eksperdid annavad nõu: kuidas hoida toitu suvel kauem värskena?
Suviti muutub toiduohutus väga oluliseks teemaks – kuumus, spontaansed ostud ja toodete vale hoiustamine võivad põhjustada toidu riknemist, mis võib halvasti mõjuda tervisele. Toiduohutuse tagamiseks ja tarbetute kulutuste vähendamiseks on Lidli kvaliteedispetsialistid pannud kokku väärtuslikud näpunäited, mis on kasulikud igas olukorras – nii igapäevastel ostlemisel kui ka suvisteks pidustusteks valmistumisel.
Suvi on aeg, mil naudime päikest, aiapidusid ja värskeid hooajalisi tooteid. Samal ajal on see toiduohutuse seisukohast üks keerulisimaid perioode. Inimesed kipuvad liiga palju ostlema, unustatakse toodete ohutu hoiustamise reeglid ja lõpuks raisatakse suur osa toidust. Järgides neid Lidli kvaliteedispetsialistide lihtsaid ja tõhusaid näpunäiteid, ei vähenda sa mitte ainult toidujäätmeid ja kulutatud raha, vaid aitad vähendada negatiivset mõju keskkonnale, edendades jätkusuutlikumat ja vastutustundlikumat eluviisi.
Nutikas ja läbimõeldud ostlemine
Toiduostude ja kulutuste kontrolli all hoidmiseks mõtle oma ostud enne poodi minekut läbi ja koosta nimekiri toodetest, mida sa tegelikult vajad. Olgu tegemist ühe päeva ostuga, peo või terve järgmise nädala ostuga – läbimõeldud ostlemine võimaldab sul vähendada ostetava toidu hulka.
Läbimõeldud ostlemine võimaldab sul vähendada ostetava toidu hulka.
Planeeri poes oma käigud nii, et ostaksid temperatuurile kõige tundlikumad ja külmutatud tooted viimasena, et need oleksid ebasobival temperatuuril võimalikult lühikest aega.
Ohutu toidutransport
Suvel tasub osta jahutuskott, milles saad temperatuuritundlikke tooteid poest koju ohutult transportida. Ära pane temperatuuritundlikke tooteid (jahutatud ja külmutatud tooteid) pakiruumi, kuna see auto osa kuumeneb palju rohkem.
Toote valik ja pakendamine
Enne temperatuuritundlike toodete ostmist kontrolli, kas nende pakend on terve. Kuna need tooted on tavaliselt vaakumpakendatud või pakendatud spetsiaalsete kiirkülmutusmeetodite abil, tuleks need tooted avada ja sulatada alles enne küpsetamist.
Külmutatud toodete tootjad kasutavad spetsiaalset kiirkülmutusmeetodit, kus temperatuuril kuni -40 °C ei teki külmutatud toodetes liigseid veekristalle ja maitseomadused ei kao.
Külmutamine ja säilitamine kodus
- Värskete toodete kodus külmutamisel kasuta kas vaakumpakendit või korduvkasutatavaid kotte. Mida tihedamalt toode pakitakse, seda vähem puutub see kokku õhu ja niiskusega, vähendades seeläbi toote riknemise võimalust.
- Parem on jagada värsked marjad, seened või liha kohe väiksemateks, üheks valmistuskorraks sobivateks portsjoniteks ja seejärel panna need sügavkülma. See tagab, et vajalik kogus toodet sulab toidu valmistamise päeval.
- Ära külmuta värskeid tooteid nende säilivusaja viimasel päeval. Parem on neist toit valmistada ja seejärel see kiiresti külmutada.
- Ära pane kuuma toitu külmkappi. Kui külmkapi sisetemperatuur tõuseb kasvõi ühe kraadi võrra, lüheneb teiste toodete säilivusaeg ja ka külmkapp kulutab vajaliku temperatuuri tagamiseks palju rohkem energiat.
Nõuetekohane sulatamine ja temperatuuri reguleerimine
Külmutatud rannakarbid on muutunud populaarseks suvetoiduks, kuid nende säilitamisel on oluline tagada temperatuur vahemikus +2 °C kuni +7 °C. Valel temperatuuril säilitatud rannakarbid ei avane küpsetamisel ja kahjuks pole need enam söödavad.
Lõhnakontroll külmkapis
Arbuus imab endasse hästi ümbritsevaid lõhnu, seega on parem juustud või kala külmkappi tihedalt pakendada, vähendades teravate lõhnade eraldumist külmkapis.