1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. NÕUANDED I Kuidas silmade tervise eest hoolitseda?
NÕUANDED I Kuidas silmade tervise eest hoolitseda?

NÕUANDED I Kuidas silmade tervise eest hoolitseda?

Küttehooaja algus ja liigne ekraanide vaatamine võib põhjustada silmade kuivust. Samuti on sügishooajal sagedasemad silmade infektsioonid. Südameapteegi proviisor Mariana Džaniašvili toob välja, mida teha silmade kuivuse korral ning kuidas silmi puhastada, et hoida silmad tervena ja ennetada põletikke.

“Nägemismeel on maailma tajumisel üks põhiviise. Silmad reageerivad valgusele muutes nähtu ajule töödeldavaks ja mõistetavaks informatsiooniks. Silmaprobleemid võivad tekkida mitmel põhjusel, sealhulgas vananemise, geneetika, elustiili ja keskkonnategurite tõttu. Samuti põhjustab liigne arvutitöö ja telerivaatamine silmade väsimust ja nägemise halvenemist. Silmadele mõjub halvasti ka lugemine, kui seda teha ebapiisavas valguses, vales asendis või vale nurga all. Oma mõju silmadele on ka stressil,” kirjeldas Džaniašvili.

Nägemismeel on maailma tajumisel üks põhiviise. Silmad reageerivad valgusele muutes nähtu ajule töödeldavaks ja mõistetavaks informatsiooniks.

Ta selgitas, et silmade puhastamine on oluline osa igapäevasest hügieenist, et hoida silmad tervena ja ennetada infektsioone. “Paljudele tuleb ehk üllatusena, et ka silmi on vaja regulaarselt pesta ja puhastada. Silmade puhastamiseks võib kasutada puhast, niisket vatipadjakest või pehmet lappi. Kui silmades on mustust või rähma, tuleks need õrnalt eemaldada, liigutades vatipadjakest silmanurga suunas,” selgitas proviisor. Ta lisas, et samuti on oluline vältida silmade hõõrumist määrdunud kätega, et vältida bakterite sattumist silma.

Silm
Foto: Freepik

“Silmade regulaarne puhastamine aitab ka ennetada bakteriaalsete ja viiruslike infektsioonide teket, nagu näiteks konjunktiviit. Samuti hoiab see ära mustuse ja tolmu kogunemise, mis võib ärritada silmi ja halvendada nägemist. Erilist tähelepanu peaks silmade puhastamisele pöörama kontaktläätsede kandjad, sest neil võivad mustus ja bakterid põhjustada tõsiseid silmaprobleeme,” nentis apteeker.

Silmade regulaarne puhastamine aitab ka ennetada bakteriaalsete ja viiruslike infektsioonide teket, nagu näiteks konjunktiviit.

Ta tõi välja, et apteekides on saadaval säilitusainevabad, eelimmutatud ja ühekordseks kasutamiseks mõeldud steriilsed puhastuslapid silmalaugude, ripsmejuurte ja tundliku naha igapäevaseks hügieeniks. “Lisaks on olemas ka hüpoallergeense koostisega steriilne geel silmalaugude ja ripsmete igapäevaseks puhastamiseks,” kirjeldas proviisor.

Kuivad silmad võivad oluliselt elukvaliteeti mõjutada

Džaniašvili hinnangul on kuiva silma sündroom on üsna levinud probleem, mille puhul inimesed sageli apteeki pöörduvad. “Kuiv silm tekib, kui pisaraid on vähe või need aurustuvad silma pinnalt liiga kiiresti. Silmapinna kuivus häirib silma optilist võimekust ja jätab silmapinna kaitseta. Kuiva silma sündroom vähendab oluliselt elukvaliteeti ja võib põhjustada ka stressi,” tõi proviisor välja.

Kuiva silma sündroom vähendab oluliselt elukvaliteeti ja võib põhjustada ka stressi.

Ta sõnul on kuiva silma südroomil erinevaid põhjuseid ning paraku esineb kontaktläätsede kandjatel kuiva silma üsna sageli. “Noorematel inimestel põhjustavad kuiva silma sagedamini keskkonnast tulenevad põhjused, näiteks konditsioneer, keskküte, töökoha vähene õhuniiskus, liigne arvutitöö ja ka sellest tulenev vähene pilgutamine,” selgitas Džaniašvili.

Foto: Freepik

Tüüpiline kaebus, mida kuiva silma puhul kirjeldatakse, on n-ö liivatera tunne silmas, põletus- või sügelustunne, nägemise ähmasus. Kaasneda võib ka limaskestade punetus ning paradoksaalselt võib kuiv silm vahel väljenduda suurenenud pisaravoolus. “Kuiva silma sündroomi puhul on mõnikord abi keskkonnatingimuste ja toitumisharjumuste muutmisest, samuti on oluline tõsta ruumi niiskustaset. Vajadusel saab kasutada ka apteegis saadaval olevaid niisutavaid tilkasid, geele ja salve,” tõi apteeker välja.

Tüüpiline kaebus, mida kuiva silma puhul kirjeldatakse, on n-ö liivatera tunne silmas, põletus- või sügelustunne, nägemise ähmasus.

Lisaks silmade puhastamisele on Džaniašvili sõnul silmade tervise jaoks üliolulised ka erinevad vitamiinid ja antioksüdandid. “Silmad vajavad samuti toitaineid ning seetõttu on silmade tervise seisukohast eriti oluline, et toidus leiduks piisavalt antioksüdantide poolest rikkaid puu- ja köögivilju. Antioksüdantide tarbimine aitab aeglustada silma väga tähtsa osa, kollatähni kärbumist. Kollatähni kärbumine põhjustab omakorda udust nägemist,” rääkis Südameapteegi ekspert.

Tema sõnul võiks iga inimene silmade tervise jaoks tarbida antioksüdantseid vitamiine nagu C, E, A, aga ka tsinki, seleeni, luteiini, seaksantiini, oomega-3-rasvhappeid ja mustikaekstrakti.

Silmade tervise jaoks olulised vitamiinid ja mineraalained:

  • Luteiin ja seaksantiin on taimsed pigmendid ning antioksüdandid, mis kaitsevad silmi kahjuliku UV-kiirguse eest ja ennetavad silmahaigusi. Mõlemad sisalduvad silma kollatähnis.
  • Oomega-3-rasvhapped on olulised silma võrkkesta arenguks imikueas ning normaalse nägemisfunktsiooni säilitamiseks täiskasvanud eas. Toetavad silmade tervist ja võivad vähendada kuivade silmade sümptomeid.
  • A-vitamiin on antioksüdant, mis mängib hea nägemise juures väga olulist rolli, hoides silma limaskesta niiskena ja kaitstes seda bakterite eest, vähendades seeläbi nakkuste riski.
  • C-vitamiin toetab silmades olevaid veresooni, tagades nende elastsuse ja takistades kae moodustumist.
  • E-vitamiini puuduse üks tunnustest on nägemise halvenemine. See silmade jaoks oluline vitamiin aeglustab kollatähni kärbumist, takistab kae moodustumist ja tugevdab kapillaaride seinu.
  • Tsink on mineraalaine, mis aitab A-vitamiinil imenduda ja luua melaniininimelist pigmenti, mis kaitseb silma ultraviolettkiirguse eest.
  • Seleen aitab E-vitamiinil aitab paremini imenduda, soodustab kapillaaride arengut ja parandab vereringet, sealhulgas silmades.
  • Mustikaekstraktis sisalduvad toimeained parandavad nägemist hämaras ja pimedas. Lisaks tugevdavad need väikeste veresoonte seinu ja parandavad silmade vereringet. Mustikas olevad ühendid kaitsevad silma võrkkesta ja veresooni oksüdatiivsete kahjustuste eest.

Apteekri soovitused silmade tervise hoidmiseks:

  • Unerežiimi järgimine: piisav uni aitab silmadel taastuda ja silmade väsimust vältida.
  • Regulaarsed silmade kontrollid: külastage silmaarsti vähemalt kord aastas, et tuvastada varakult silmahaigused ja probleemid.
  • Tervislik toitumine: tarbige toitu, mis sisaldab rohkelt vitamiine ja antioksüdante (nt A-vitamiin, C-vitamiin, E-vitamiin, omega-3 rasvhapped), et toetada silmade tervist.
  • Kaitse päikese eest: kandke päikeseprille, mis blokeerivad UVA ja UVB kiiri, et kaitsta silmi kahjustuste eest.
  • Sobiv valgustus: veenduge, et tööruum oleks hästi valgustatud, vältides liiga eredat või liiga nõrka valgust, mis võib silmi pingutada.
  • Ekraani kõrgus: hoidke arvuti ekraan silmade tasemel või veidi allpool, et vähendada kaela ja silmade pinget.
  • Regulaarne paus: tehke ekraanitööst regulaarselt pause, et silmad saaksid puhata.
  • Silmade harjutused: tehke silmadele harjutusi, näiteks vahetage fookust lähedalt kaugele, et leevendada pinget silmades.
Head Uudised GoodNews