1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. NÕAUNDED I Nõudepesumasina saladused ja müüdid – kas nõusid peab enne pesu loputama?
NÕAUNDED I Nõudepesumasina saladused ja müüdid – kas nõusid peab enne pesu loputama?

NÕAUNDED I Nõudepesumasina saladused ja müüdid – kas nõusid peab enne pesu loputama?

Kõik nõudepesumasinat kasutanud inimesed ilmselt nõustuvad, et elu ilma selleta oleks keeruline. See peseb suure koguse nõusid korraga ja jätab need mõnusalt läikima, mida on käsipesuga raskem saavutada. Siiski on masina kasutamise ja täitmise juures palju kasulikke nippe, mida tasub parima tulemuse saavutamiseks järgida. Samsung Eesti koolitusjuht Alari Pennar annab olulisematest ülevaate.

Mida tohib nõudepesumasinas pesta?

„Esmalt tuleb selgeks teha, et mitte kõiki nõusid ei tohiks nõudepesumasinas pesta. Põhiliselt on need teflonpannid, noad ja puidust köögitarvikud. Teflonpannide puhul kahjustab nõudepesumasina tsükkel pannil olevat teflonkihti ning siis hakkavad asjad kiirelt panni külge kinni jääma ning noad lähevad nõudepesumasinas nüriks,“ sõnas Pennar.

Teflonpannide puhul kahjustab nõudepesumasina tsükkel pannil olevat teflonkihti ning siis hakkavad asjad kiirelt panni külge kinni jääma ning noad lähevad nõudepesumasinas nüriks.

Lisaks tasub vaadata nõude kasutusjuhiseid, üldjuhul on pakendi peal kirjas, kuidas seda tuleb hooldada ning kas seda võib nõudepesumasinas pesta.

Kas ma pean nõusid enne loputama?

Pennari sõnul on samuti levinud komme nõusid enne masinasse panekut loputada. Seda üldjuhul tegema ei pea, tänapäevased nõudepesumasinad on piisavalt võimsad, et puhastada nõud ka raskemast mustusest. Küll aga tuleks nõudelt eemaldada suuremad toidutükid ja jäätmed, kuna need võivad filtrisse kinni jääda. Nõude eelnev loputamine pigem raiskab ebavajalikult vett.

Foto: Freepik

Millist pesuprogrammi kasutada?

Pesuprogrammi valik sõltub nõude mustusetasemest, kui need on väga määrdunud või kui mustus on kinni kuivanud, tasub kasutada kõrgema temperatuuriga pikemaid pesuprogramme. Kiirpesusid on mõistlik kasutada juhul, kui nõud ei ole väga määrdunud või kui neid on just kasutatud, seega ei ole mustus nende külge põhjalikult kinni jäänud või kuivanud.

Kiirpesusid on mõistlik kasutada juhul, kui nõud ei ole väga määrdunud või kui neid on just kasutatud, seega ei ole mustus nende külge põhjalikult kinni jäänud või kuivanud.

Kuidas nõudepesumasinat täita?

„Eks see ongi üks paras pusle kokkupanek. Oluline on see, et kõigi nõude vahele jääks pisut ruumi, et vesi saaks nende vahelt läbi liikuda. Võib tunduda loogiline, aga kindlasti ei tasu panna näiteks kahte kaussi üksteise peale. Samuti tasub olla ettevaatlik plastnõudega ja proovida nende peale raskuseks toetada mõni tass või kauss, muidu võib veesurve need tagurpidi keerata ning nii avastad pärast pesu masinast hoopis vett täis plastkarbi,“ sõnas Pennar.

Foto: Freepik

Üldreeglina tuleks suuremad ja määrdunumad esemed panna nõudepesumasina alumisele riiulile, kuna need saavad rohkem vett ja pesuvahendit ning õrnemad asjad nagu klaasid ülemisele riiulile.

Vii end riiulitega kurssi

Koos kõigi nende nippidega tasub masina sisemuses ka lihtsalt ringi uudistada. Tihtipeale on masina sees olevad riiulid reguleeritavad, neid saab liigutada kõrgemale ja madalamale, mis võib olla väga kasulik näiteks juhul, kui alumisele riiulile on vaja mahutada mõni suurem pott või serveerimistaldrik.

Kuidas nõudepesumasinat hooldada?

Esiteks tuleks regulaarselt kontrollida nõudepesumasina filtrit ja vee väljalaskeavasid. Filter asub üldjuhul masina sees põhjas ning see võib ajapikku täituda erinevate toidujääkidega ning takistada vee liikumist masinas. Teiseks tasub kontrollida tiivikute küljes olevaid veeavasid, mis võivad samuti toidujäätmetega ummistuda.

Esiteks tuleks regulaarselt kontrollida nõudepesumasina filtrit ja vee väljalaskeavasid.

Masina süvapesuks tasub kasutada selleks mõeldud spetsiaalselt vahendit, mida leiab enamikest suurematest toidupoodidest. Lihtsalt hea lõhna saamiseks võib masina restile asetada viilu sidrunid, mis annab masinale samuti hea värske lõhna. Pärast pesu tuleks see muidugi eemaldada.

Head Uudised GoodNews