1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. OLE TEADLIK I Kuidas väljaspool EL-i mõistlikult internetti kasutada
OLE TEADLIK I Kuidas väljaspool EL-i mõistlikult internetti kasutada

OLE TEADLIK I Kuidas väljaspool EL-i mõistlikult internetti kasutada

Peagi algaval koolivaheajal reisivad paljud pered Euroopa Liidust välja ning see tõstatab küsimuse – kuidas tagada usaldusväärne ja mugav internetiühendus kogu reisi vältel?

Oleme juba harjunud, et Euroopa Liidu riikides reisides saame kasutada oma mobiilipaketi internetimahtu kas täielikult või osaliselt ka sihtkohas, olgu see siis puhkusel või tööreisil. Paraku ei rakendu väljapoole Euroopa Liitu reisides enam samad rändlusreeglid ja reisija peab arvestama kohalikus riigis kehtivate hindade ja rändlustingimustega. Eestlaste seas on sellised populaarsed sihtkohad näiteks Türgi, Egiptus, Maroko, Tai, Ameerika Ühendriigid, Suurbritannia jne.

Paraku ei rakendu väljapoole Euroopa Liitu reisides enam samad rändlusreeglid ja reisija peab arvestama kohalikus riigis kehtivate hindade ja rändlustingimustega.

Telia ühendusteenuste osakonna juhi Evelin Neeroti sõnul soovib üha enam Telia kliente ka kaugematesse sihtkohtadesse reisides mobiilset ühendust säilitada, et olla lähedastega suhtluses ja kasutada digiühiskonna mugavusi. „Tehnoloogia areng on reisimise märkimisväärselt mugavamaks muutnud – oleme harjunud hotelli jõudmisel ja vaatamisväärsuste leidmisel kasutama navigeerimisrakendusi, takso tellimiseks sõidujagamisplatvorme ja imelisi hetki reisist sõpradega vahetult sotsiaalmeedias jagama. Seetõttu on mõistlik jätkata mobiilse andmeside kasutamist ka kaugematel reisidel,“ rääkis Neerot.

Foto: Shutterstock

„Eesti operaatorid pakuvad mitmesuguseid lahendusi, mis aitavad Euroopa Liidust välja reisijatel jätkata mugavalt mobiilse andmeside kasutust. Näiteks on olemas päevapaketid, mis rakenduvad automaatselt, kui seade kasutab ööpäevas internetti üle 1 megabaidi ehk üle 1024 kilobaidi. Kui kliendi seade tarbib välismaal ööpäeva jooksul internetti alla 1 megabaidi, siis selle kulu katab Telia ning kliendi arvel ei kajastu,“ selgitas Telia ühendusteenuste osakonna juht. Ta lisas, et reisija saab ennetavalt valida ka nädala- või kuupaketid, mis võimaldavad internetti kasutada pikema perioodi vältel ja seetõttu ka soodsamatel tingimustel.

Eesti operaatorid pakuvad mitmesuguseid lahendusi, mis aitavad Euroopa Liidust välja reisijatel jätkata mugavalt mobiilse andmeside kasutust.

Aga kohalik SIM-kaart ja WiFi võrgud?

Euroopa Liidust välja reisides on interneti kasutamiseks kolm enamlevinud valikut:

  • Avalikud WiFid (hotellid, restoranid jms)
  • Kohalik SIM-kaart
  • Eesti operaatorite rändluspaketid
  • Kuigi kohaliku WiFi kasutamine on välisamaal üsna populaarne lahendus, siis ei pruugi see alati olla usaldusväärne.

“Tänapäeval ei pea kurjategija sinu tegevuse jälgimiseks olema isegi samas ruumis. Näiteks võib mõni samasse võrku ühendatud seade olla nakatatud pahavaraga, mis jälgib kasutaja teadmata kõigi selles kohvikus olevate nutiseadmete internetiliiklust. Seega, kui sa pole WiFi võrgu turvalisuses kindel, siis eelista võimalusel alati mobiilset andmesidet,” hoiatas Neerot ning lisas, et andmevargused ja kontode kaaperdamised on avalikes võrkudes sagedased ohud, mis võivad ootamatult tekitada suuri probleeme.

Kui sa pole WiFi võrgu turvalisuses kindel, siis eelista võimalusel alati mobiilset andmesidet.

Kohaliku riigi SIM-kaart on küll odav lahendus interneti kasutamiseks, kuid vajab sageli korralikku eeltööd pakutavate lahenduste osas. Samuti tasub SIM-kaardi aktiveerimisel olla valmis kohalikus keeles suhtlemiseks, mis võib mõningal juhul osutuda omamoodi väljakutseks.

Foto: Shutterstock.com

Kui reisil olles WiFi kasutamisele siiski head alternatiivi ei ole, tuleks interneti ühenduse loomisel alati eelistada parooliga kaitstud võrku, mis on teataval määral krüpteeritud ning vajab ründamiseks erivahendeid. Avaliku internetiühenduse korral võiks alati kasutada VPN-i (Virtual Private Network, ehk virtuaalne privaatne võrk), mille liiklust pole kolmandatel osapooltel võimalik jälgida.

Kui reisil olles WiFi kasutamisele siiski head alternatiivi ei ole, tuleks interneti ühenduse loomisel alati eelistada parooliga kaitstud võrku.

Rändluspakett tagab meelerahu ja hoiab kulud kontrolli all

Telia ühendusteenuste osakonna juhi sõnul on parim viis mugavalt reisimiseks, andmesidekulude kontrolli all hoidmiseks ja turvalisuse tagamiseks osta ette nädala- või kuupakett, mis aktiveerub automaatselt sihtriiki saabudes. See lahendus on eriti mugav klassikalistel puhkusereisidel, kus tead, et vajad pidevat internetiühendust kindla aja vältel.

Siiski on enne reisi mõistlik optimeerida oma mobiilse internet kasutust:

  • Laadi filmid, muusika või audiofailid (podcast’id) alla enne reisi.
  • Arvesta, et videoplatvormid nagu Youtube’is, Netflixis jms. võivad kulutada palju andmesidemahtu.
  • Ära unusta, et pilveteenusega sünkroniseerimine kasutab samuti andmesidemahtu. Kui näiteks ühe pildi maht on 5 MB, siis seda sõbrale saates ei kuluta sa palju internetti. Kui oled aga teinud päevas 50 pilti, siis teeb see juba 250 MB ehk 0,25 GB ja nende pilve laadimine võib ära kasutada terve Päevapaketi mahu ilma, et ise arugi saaksid. Seetõttu on mõistlik sarnaseid fotosid mitte dubleerida, jättes alles vaid need, mis sulle tõeliselt meeldivad. Nii vähendame ka digiprügi teket.
  • Võimalusel lülita reisi ajaks välja rakenduste automaatne uuendamine, mis kulutab palju andmesidemahtu.

Arvesta internetimahu kasutamist umbkaudselt nii:

  • Ühe e-kirja saatmine: 2 MB (kui kiri ei sisalda faile)
  • 2 pildi laadimine: 10 MB (sõltub pildi resolutsioonist)
  • 4 sõnumi saatmine suhtlusrakendustes: 2 MB (ei sisalda piltide ja videote laadimist)
  • 1 tund filmi vaatamist (Youtube, Netflix): 1-7 GB (sõltub video kvaliteedist)
  • 10 min WhatsApp’i kõne (ilma videota): 5 MB
  • 10 min WhatsApp’i kõne (videoga): 75 MB
  • 1 tund muusika kuulamist: 0,2 GB

1 GB = 1024 MB, mis omakorda on 1048576 kB

Head Uudised GoodNews