1. Avaleht
  2. Kas sina teadsid?
  3. PANK SELGITAB I Milline on kodulaenu võtmise vanusepiir?
PANK SELGITAB I Milline on kodulaenu võtmise vanusepiir?

PANK SELGITAB I Milline on kodulaenu võtmise vanusepiir?

Kuigi kodulaenu soovitatakse üldjuhul võtta 30-aastaseks laenuperioodiks, võib taotlejaks olla ka inimene, kel tuleb laen tagasi maksta oluliselt tempokamalt. Millistele tingimustele tuleb taotlejal vastata ning kas kodulaenu võtmisel on vanusepiirang, selgitab Luminori laenude kompetentsikeskuse juht Helina Kikas.

„Kuivõrd Eestis on pensionid muu Euroopaga võrreldes madalal tasemel, siis rusikareegli kohaselt võiks pensionieaks kodulaen olla tagasi makstud. Sellegipoolest võib teatud juhtudel kodulaenu taotleda ka 60- või 65-aastane inimene ning kivisse raiutud vanusepiirangut me Luminoris kehtestanud ei ole. Palju sõltub eelkõige konkreetse inimese profiilist,“ ütles Helina Kikas.

Sellegipoolest võib teatud juhtudel kodulaenu taotleda ka 60- või 65-aastane inimene ning kivisse raiutud vanusepiirangut me Luminoris kehtestanud ei ole. Palju sõltub eelkõige konkreetse inimese profiilist.

Kuna on aina tavalisem, et pensionieas inimene jätkab töötamist, siis sõltub Kikase sõnul kõrgemas eas kodulaenu saamisel palju inimese enda tulevikuplaanidest, elukutsest ning kas ja kui kaua on tal pensioniea saabudes soov edasi töötada. Enne laenuotsuse tegemist selgitab pank välja, millised on kliendi sissetulekud ja kohustused ning kas pärast kõikide kohustuste mahaarvamist jääb talle ka puhver, mida keerulistes olukordades või raskematel aegadel kasutada.

Foto: Freepik

Luminori laenude kompetentsikeskuse juht toonitas, et kuivõrd noorematel laenutaotlejatel on võimalik võtta kodulaen kuni 30-aastaseks perioodiks, siis mida vanemas eas laenu taotletakse, seda lühemaks muutub üldjuhul ka laenuperiood. „Kui 50-aastane laenutaotleja unistab maamajast või on mõelnud lapsele korteri ostust, siis tuleb arvestada, et tema laenuperiood päris 30 aastat olla ei saa – sellest tulenevalt oleks ka sellise laenu kuumakse kõrgem, mistõttu jääb mõningatel seepärast laen võtmata.“

Kui 50-aastane laenutaotleja unistab maamajast või on mõelnud lapsele korteri ostust, siis tuleb arvestada, et tema laenuperiood päris 30 aastat olla ei saa – sellest tulenevalt oleks ka sellise laenu kuumakse kõrgem, mistõttu jääb mõningatel seepärast laen võtmata.

Siiski on vanematel taotlejatel nooremate ees ka eelis. „Kuna inimeste sissetulekud saavutavad oma tipu sageli just 50. eluaastates, on taotlejate puhul sageli tegemist heal elujärjel olevate inimestega, kes saavad lühema laenuperioodiga kodulaenu endale lubada. Ühtlasi on neil sageli ka suurem omafinantseeringu summa, mis omakorda võib igakuise kuumakse suurust vähendada,“ selgitas Kikas.

Kuna inimeste sissetulekud saavutavad oma tipu sageli just 50. eluaastates, on taotlejate puhul sageli tegemist heal elujärjel olevate inimestega, kes saavad lühema laenuperioodiga kodulaenu endale lubada.

Ehkki pärast 60. eluaastat taotletakse kodulaenu üldjuhul harva, leidub Kikase sõnul alati ka erandeid. „Kindlasti ei pea vanemas eas laenu taotlemisel kartma, et pank kehtestab kõrgema riskimarginaali. Igal juhul tasub pangaga ühendust võtta, oma plaanidest rääkida ja pakkumist küsida,“ ütles ta.

Kodulaenud numbrites (01.2023–03.2024):

  • Iga kümnes laenuvõtja oli kuni 25-aastane noor. Nende keskmine laenusumma jäi 126 000 euro juurde ja keskmine tagasimakse periood oli 30 aastat.
  • Pea pooled uutest laenuvõtjatest jäid vanusesse 26–35 aastat. Nende keskmine laenusumma oli 166 000 eurot ja keskmine tagasimakse periood 28 aastat.
  • Kolmandik kodulaenuklientidest olid 36–45-aastased. Ka nende keskmine laenusumma jääb 166 000 euro juurde. Keskmine tagasimakse periood oli 26 aastat.
  • Sarnaselt noorema vanusegrupiga moodustasid ka 46–55-aastased laenukliendid kokku kümnendiku. Nende keskmine laenusumma oli 102 000 eurot ja keskmine tagasimakse periood 16 aastat.
Head Uudised GoodNews