1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. KASULIK JUHEND I Kuidas leida oma kööki ideaalne külmkapp?
KASULIK JUHEND I Kuidas leida oma kööki ideaalne külmkapp?

KASULIK JUHEND I Kuidas leida oma kööki ideaalne külmkapp?

Külmkapp on tänapäeva köögis asendamatu kodumasin. Tavaliselt soovitakse see osta pikemaks ajaks ning seda enam tuleb langetada läbimõeldud otsus. Kuidas leida oma koju parim külmkapp? Siin on viis olulist punkti, mida meeles pidada.

1. Vali õige suurus

Enne iga kodumasina ostu tuleb võtta vajalikud mõõdud. Arvesta laiuse, sügavuse ja muidugi kõrgusega. Külmkappe on väga erineva suurusega, alustades väikestest külmkappidest, mis pole suuremad kui nõudepesumasin ning lõpetades mahukate kaheukselistega.

Foto: Freepik

Suurus tuleks valida selle järgi, kui palju inimesi hakkab seda kasutama ning muidugi ka tarbimisharjumusi arvestades. Suur ja uhke külmkapp ei saa töötada efektiivselt, kui seal on vaid paar asja sees.

2. Maht ja sisu

Seoses suurusega tuleb tähelepanu pöörata ka külmkapi mahule ja selle sisu jaotusele. Mahtu väljendatakse tavaliselt liitrites ning see võib olla eraldi märgitud jahekambri ja sügavkülma puhul. Kui eelistad osta toitu ette sügavkülmutamiseks või soovid üle talve säilitada aiasaadusi, siis mahukas sügavkülm on selleks väga tähtis.

On olemas ühe ja kahe uksega külmkappe. Ühe uksega külmkapid on kitsamad ning neid on lihtne mahutada ka väiksematesse köökidesse. Kahe uksega külmkapp on alati laiem ning ideaalne suurema tarbimise puhul.

Enamus külmkappe näeb seest üsna ühesugused välja: riiulid, all suletavad sahtlid ja uksel riiulid. Vastavalt mudelile sisu siiski varieerub, näiteks võivad puududa juurviljasahtlid, riiuli võivad olla huvitavad lisad või saab sisu oma käe järgi ümber tõsta.

Foto: K-Rauta

3. Stiil ja tüüp ehk võimalus oma külmkapp ja nõudepesumasin köögis ära peita

Külmkappe on tegelikult üsna erinevaid. Kas vajad külmkappi, millel on sügavkülm või pole see oluline? Mõnel on väike sügavkülm üleval, teistel suur ja mahukas all ning osadel kaheukselistel külje peal. On ka külmkappe täiesti ilma sügavkülmata. Mõtle läbi, kui palju vajad oma igapäevases elus sügavkülmikuga külmkappi.

Teine jaotus võiks olla integreeritud külmkapp ja tavaline eraldiseisev. Integreeritud kodutehnika on mööblisse juba sisse ehitatud. Näiteks on integreeritud nõudepesumasin paigutatud köögis nii, et väliselt ei tee vahetki, kas tegu on kapiga või masinaga. Külmkapi puhul on uksed tavaliselt ikka külmkapi moodi, kuid masin ise on üleni peidetud.

Muidugi ei saa ka üle ega ümber värvist. Klassikalised külmkapid on valged, mustad või hallid. Kuid on ka väga erilisi ja erksavärvilisi mudeleid, mis on tõelised pilgupüüdjad ja lisavad igasse kööki särtsu.

Enamasti eelistavad inimesed, et nende kodumasinad on sama värvi, et üldmulje oleks ühtlasem. Näiteks kõik on valged: külmkapp, pliit ja väike kodutehnika nagu kuumaõhu fritüür või röster. Kuumaõhu fritüür on muutunud paljudes köökides ahju asendajaks, kuna võtab vähe ruumi, kuid on sisuliselt nagu väike pöördõhuga ahi.

Foto: K-Rauta

4. Energiaklass ja tehnilised näitajaid

Külmkapp on üsna energiakulukas kodumasin. Energiaklasse mõõdetakse selle järgi, kui palju elektrit üks masin töötamiseks vajab. Kõige parem tulemus on A+++, mida külmkappide puhul ei tasu otsida. Külmkapid jäävad keskmiselt D, E ja F energiaklassi, kus kõige energiakulukam on G.

Tähelepanu võiks pöörata ka müratasemele. See võib esialgu tunduda üsna ebaoluline, kuid väikeses majapidamises võib külmkapi öine surisemine isegi magamistuppa kostuda. Enamus tänapäeva kodumasinaid on õnneks üsna vaiksed, kuni 45db.

Foto: Freepik

On olemas ka erinevaid külmutustehnoloogiaid. On masinaid, mis jaotavad külma eriti ühtlaselt. Topeltkompressor aitab külmkappi eriti kiirelt jahutada, et pidev ukse lahti tegemine sisekliimat ei segaks ning sügavkülm võimalikult optimaalselt töötaks.

5. Tark külmkapp ja teised lisad

Lisafunktsioonid on koht, kus külmkapid on väga erinevad, kuna kõik tootjad soovivad olla parimad ja silma paista. Millistel lisadel tasuks kindlasti silma peal hoida?

  • Veel paarkümmend aastat tagasi oli külmkapi sulatamine tüütu, kuid vajalik töö. Paljudel tänapäeva külmkappidel on NoFrost või mõni muu sarnane tehnoloogia, tänu millele külmkapp ei lähe jäässe ning seda ei pea sulata.
  • Temperatuur võiks olla käsitsi reguleeritav, aga tark külmkapp suudab seda ise vastavalt vajadustele kohandada.
  • Pööratavad riiulid on lisa, tänu millele ei jää külmkapi tahanurka enam midagi seisma ega hallitama. Nii saad ilma probleemideta asjad kätte ka kaugemalt.
  • Kui külmkappi unustatud krimpsus või halvaks läinud köögiviljad on tuttav pilt, siis tuleks valida külmkapp, millel on köögiviljade sahtel ning lisana ka niiskustaseme reguleerija. See tagab, et toit ei lähe kiiresti riknema, säilitades külmikus parima niiskustaseme.
  • Lõhnafilter hoiab külmkapis ebameeldivad lõhnad kontrolli all. Muidugi tuleb külmkappi ka puhastada, kuid ootamatusi ikka juhtub.
  • Nutikas külmkapp on tänapäeval ühendatud wifiga. Miks mitte sisseehitatud tahvlist söögi tegemise ajal muusikat kuulata? Saad tellida epoest omale puuduolevat kaupa, pidada virtuaalset ostunimekirja ning reguleerida külmkapi seadeid. See on ala, mis on pidevas arengus.
  • Kui armastad suvel külmi jooke, siis jäämasinaga külmkapp võib olla just sinu jaoks.
  • Spetsiaalne uksealarm annab märku, kui uks kogemata lahti ununeb. See pisike lisa aitab hoida elektrit kokku ja muudab külmkapi töö efektiivsemaks.
Foto: K-Rauta

Kokkuvõtteks

Kui arvestada oma vajadusi ning turul pakutavaid mudeleid, pole kuigi keeruline leida enda jaoks ideaalne külmkapp. Parim valik erinevaid köögimasinaid on näiteks K-rauta veebikaubamajas. Mine vaata järele ja leia omale parim külmkapp!

Head Uudised GoodNews