4 nippi, kuidas üle elada pühadeaegsed suured söögitegemised
Pühade ajal käiakse ikka üksteisel keskmisest rohkem külas ning toimub ka mitmeid suuri perekondlikke lõuna- ja õhtusööke. Siin on 4 nippi, kuidas võimalikult stressivabalt ning vähese vaevaga kõik need suured söögikorrad üle elada.
Nii mõnelegi osavale köögis tegutsejale on suurte lõuna- või õhtusöökide valmistamine tõeliseks naudinguks, kuid samas võib olla ka äärmiselt stressirohke köögis oma toimetustega hakkama saamine, kui peab valmis vorpima kümnete viisi lihapalle, lapsed jooksevad ringi ja ajavad jahu igale poole laiali, ämm jagab ebavajalikke õpetusi, korraga peaks ahjus olema neli erinevat temperatuuri ja küpsetusaega nõudvat rooga ning kõige lõpuks on köök üle kuhjatud rasvaste nõudevirnadega.
Samsung Eesti tootekoolitaja German Baranov jagab nippe, kuidas suured toidutegemised stressivabamalt üle elada:
1. Ära rassi üksi ja rakenda perekonnaliikmed või külalised tööle. Üksi kõikide ülesannetega hakkama saamine on raske ning iga söögi puhul on ülesandeid, millega saavad hakkama ka teised perekonna liikmed. Ühine kokkamine on lõbusam ja perekonda lähendav. Ka lapsed on köögis suureks abiks! Näiteks keegi võiks vastutada hakkimise eest, keegi jookide, keegi laua katmise jne.
2. Puhasta toidutegemise ajal. Kokkamine on üks asi, aga pärast kogu köögi puhastamine hoopis teine. Hilisema ajakulu ja masenduse vältimiseks pese mustaks minevad vahendid juba toidutegemise ajal puhtaks. Ka siin võid seda ülesannet delegeerida! Jooksvalt nõude pesemine tähendab ka, et sul on köögis rohkem ruumi tegutsemiseks ning nõudelt värske mustuse eemaldamine on kindlasti mitu korda lihtsam, kui hiljem kuivanud jääkide kraapimine.
3. Õige tehnika ja vahendid on suureks abiks! Võimalusel kasuta abivahendeid ja köögitehnikat, mis võivad Su töökoormust mitmekordselt vähendada. Suurt vaeva vähendavad näiteks korralikult teritatud noad, köögikombain või kasvõi näiteks Samsungi uudne ahi Dual Cook, mis ühendab endas kahe ahju võimekuse, kuna võimaldab kasutada ahju kahte poolt täiesti eraldi. See tähendab, et ühes ahjus saab korraga valmistada kahte erinevat rooga korraga. See tähendab kohe, et toidud valmivad kaks korda kiiremini.
4. Valmistu ette. Paljude roogade puhul on võimalik ettevalmistused ära teha juba päevi varem. Näiteks hakkida valmis erinevad koostisosad, valmistada kaste või mingi osa roast ning säilitada neid õige hetkeni sügavkülmas. Näiteks kastmete keetmine võib võtta tunde, kuid selle ülesande saab ära teha juba päevi varem, et siis valmis kaste hoida vajaduseni külmikus. Enamus suppe on võimalik samuti päev varem valmis teha ning näiteks pannkoogid kannatavad samuti külmkapis seismist ning hiljem soojendamist. Kartuleid ja muid juurvilju saab samuti edukat juba varem valmis keeta või küpsetada ning hiljem lihtsalt üles soojendada.