1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. 5 nippi, kuidas vältida kodus hallituse teket
5 nippi, kuidas vältida kodus hallituse teket

5 nippi, kuidas vältida kodus hallituse teket

Hallitusseente tekkimise eeldusteks on niiskus, temperatuur ning seente kasvamiseks ja arenguks vajalike toitainete olemasolu.

Võiks eeldada, et hallituse tekkeks vajaliku vee kogus on üsna suur, aga tegelikult piisab vahel vaid paarist veepiisast või kondentsi tõttu „higistavast“ toanurgast ning seente kasvuks vajalik kogus vett ongi käes. Lisades niiskusele kodudes valdava, hallitusseente kasvuks ideaalse toatemperatuuri ja näpuotsaga seente toitmiseks vajalikku orgaanilist materjali ning retsept selle ebameeldiva nähtuse vohamiseks ongi koos.

Allpool on viis lihtsat nippi, kuidas hallitusseente tulekut ära hoida.

Investeeri ventilatsiooni

Kõige olulisem on vältida hallitusele elutähtsa liigniiskuse teket. Parim lahendus selle saavutamiseks on jälgida, et õhuvahetus eluruumides oleks piisav. Püsiva õhuvahetuse tagamiseks on vaja nutikat ja kompleksset ventilatsioonisüsteemi.

Ventilatsioon (Foto Freepik)
Foto: Freepik

Tänapäevased ventilatsiooniseadmed arvestavad lisaks vahetust vajava õhu kogusele ka välistemperatuuri. Näiteks soojustagastusega ventilatsioon tagab läbi sooja- ja niiskustagastuse madalamad halduskululd ning suudab läbi erinevate andurite monitoorida automaatselt õhuniiskust, ruumides ringleva õhu temperatuuri ja süsihappegaasi sisaldust ning isegi õhus leiduvate peenosakeste ja tolmu koguseid.

Lühemad vanniskäigud

Hallitus saab enamasti alguse niisketes ruumides nagu vannituba või WC. Vannis või duši all käimisega kaasnev õhk on soe ja niiske, mis on ideaalne hallitusseente arenguks. Võimalusel tuleks vältida liiga pikki vannivõtmisi või kuuma duši all olemist, et vähendada eluruumidesse lisanduva veeauru hulka.

 

Foto: Freepik

Kui vannitoas on ventilatsioon olemas, siis tasub see pesemise ajaks sisse lülitada ja jätta tööle ka peale pesuruumist lahkumist. Kui vannitoas ventilatsioon puudub, võiks ukse ruumi kasutamise ajal avatuna hoida, et vältida pesuruumi pindadel liigniiskuse ja kondentsi teket.

Tee pinnad puhtaks

Kuna hallitusseened toituvad orgaanilisest ainest, lagundades seda endale sobivaks hästiomastatavateks komponentideks, saab hallitusseentele “toidulaua katmist” vältida ruume pidevalt puhastades ja koristades. Hallitus pole toidu suhtes väga kapriisne – talle piisab elamiseks ja arenemiseks näiteks karvadest, seebijääkidest ja muudest sarnastest orgaanilistest materjalidest, mis inimese elukeskkonnas paratamatult tekivad.

Koristamine (Foto Freepik)
Foto: Freepik

Kui pinnad, millele hallitusseente eosed langevad, on kuivad ja puhtad, pole hallitusel millestki toituda. Sestap tuleb pesuruume kasutamise järel võimalikult tihti koristada ja tuulutada ning valamud, peeglid, kraanikausikapid ja muud pinnad, kuhu võib tekkida kondents, alati korralikult ära kuivatada.

Märja pesu koht pole toas

Võimalusel tuleks hoiduda pesu kuivatamisest siseruumis radiaatoril või pesurestil. Kangas kuivab pesemisest tekstiili jäänud niiskuse aurumise teel ning kui kuivatada riideesemeid toas, ei kao niiskus sealt kuhugi mujale kui samas ruumis ringlevasse õhku.

Pesu kuivatamine õues (Foto Freepik)
Foto: Freepik

Korraliku küttesüsteemi ja piisava õhuvahetuse korral ei pruugi riiete kuivatamisel toaõhku aurustuv niiskus probleeme tekitada, aga puuduliku ventilatsiooniga ruumides võib pidev pesukuivatamine mõjutada õhuniiskust sellisel määral, et hallituse kasvuks vajalik 60-protsendiline õhuniiskus on pidevalt ületatud. Seetõttu on soovitav kasutada korraliku kuivatusfunktsiooniga pesumasinat või hankida eraldi kuivati.

Kasuta õhukuivatit

Kui eluruumides puudub piisav õhuvahetus ning ventilatsioonisüsteemi väljaehitamiseks napib võimalusi, on kõrgema niiskusega perioodidel (sügisel ja kevadel) mõistlik panna tööle õhukuivati. Siseruumide õhust liigse veeauru kokku koguv õhukuivati on ehituslike lahenduste kõrval parim abimees vabanemaks kodus liigsest niiskusest.

Õhukuivati (Foto Freepik)
Foto: Freepik

Samuti annab see kodumasin väga hea ülevaate, milline kogus vett eluruumide õhus tegelikult ringleb ning ühtlasi aitab seade ka probleemi ulatust visualiseerida – kui õhukuivati kogumisanumast tuleb iga päev liitrite kaupa vett välja valada, on see selge märk, et ruumide niiskusrežiim on ebatervislik. Sellisel juhul tuleks püsivama hallituse ennetamiseks mõelda ikkagi kogu ventilatsioonisüsteemi lahendamisele,  alates selle projekteerimisest kuni ehituseni.

Head Uudised GoodNews