1. Avaleht
  2. Reis&Puhkus
  3. 1000 EESTLAST PETERBURIS! Juunis toimub kodanikudiplomaatia initsiatiiv „1000 eestlast Peterburis“
1000 EESTLAST PETERBURIS! Juunis toimub kodanikudiplomaatia initsiatiiv „1000 eestlast Peterburis“

1000 EESTLAST PETERBURIS! Juunis toimub kodanikudiplomaatia initsiatiiv „1000 eestlast Peterburis“

Jaani kiriku saal19.-12. juunil saab teoks kodanikudiplomaatia initsiatiiv „1000 eestlast Peterburis“, mis kutsub eestimaalasi üles külastama Peterburi ja toetama Eesti kultuurieksporti Euroopa ühes kultuuripealinnas. Projekti käigus toimub Peterburis kümneid erinevaid Eestimaaga seotud kontserte, etendusi ja muid üritusi.

Projekti initsiaatori, Corpore Diplomacy juhataja Meelis Kubitsa sõnul on eesmärgiks ergutada inimestevahelist läbikäimist kahe sadamalinna vahel. „Iga idee, mida Peterburis teha või näidata, on teretulnud. Peterburi puudutab inimesi läbi erinevate põlvkondade. Peterburi ja Tallinna, aga ka teiste Eesti piirkondade vahel on väga pikad, ajaloolised ja sõbralikud suhted, mida iseloomustab eelkõige vastastikune lugupidamine. Peterburis on Eesti „majakas“ Jaani kirik ja palju teisi ajaloolisi paiku, mis on eestimaalastega otseselt seotud,“ sõnas Kubits. Sada aastat tagasi elas Peterburis üle 60 000 Eesti inimese, kellest paljud on jätnud jälje selle linna kujunemisse; suur osa Eesti intelligentsist, eeskätt muusikutest ja kunstnikest on aga hariduse saanud just Peterburi õppeasutustes.

Jaani kiriku saal

Meelis Kubitsa sõnul on tegemist kodanikualgatusega, mille eellugu sisaldab sarnaseid aktsioone Odessas, Tallinnas ja Jerevanis. „See asi saab teoks kümnete inimeste vabatahtliku panuse kaudu genereeritud ideede kogumis, mida toetavad nii Eesti kui Venemaa diplomaatilised esindused. Meie eesmärgiks on koostöös riiklike institutsioonidega maksimaalselt avada inimestele uksi Peterburi maailmakuulsates teatrites, kontserdisaalides ja lossides ning teiselt poolt – võimaluste piires – viia kaasa osake Eesti kultuuri,“ sõnas Kubits. Tema sõnul tehakse tihedat koostööd erinevate transpordiettevõtetega. „Kuna juba ainuüksi Saaremaalt on tänase seisuga tulemas pea sadakond inimest, siis paljud tulevad sõpruskondade kaupa tellitud bussidega. Aga meie „salarelvaks“ on kindlasti erirongid, mis tekivad kolme raudtee-ettevõtte ühises koostöös. Me usume, et märtsikuu esimesteks päevadeks on olemas programmi tuumik ja transpordi erilahendused. Seni aga soovitame kõigil tegeleda majutuskohtade broneerimisega, mis on täna meile taskukohasemad kui kunagi varem,“ sõnas Kubits.

Jaani kirik

Head Uudised GoodNews