1. Avaleht
  2. Reis&Puhkus
  3. 100 tundi Roomas
100 tundi Roomas

100 tundi Roomas

100 tundi RoomasRoomat kutsutakse igaveseks linnaks. See on olnud Rooma impeeriumi pealinnaks, nüüd seisab Itaalia eesotsas ja ühtlasi on koduks ka tähtsaimale sümbolile kirikuelus – Vatikanile. Parim viis linnaga tutvuda on kondimootoriga, sest igal nurgal ootavad uued aarded. Mida teha Roomas, kui Sul on selleks aega vaid 100 tundi? Siin on paar ideed.

Vaatamist väärt 

Isegi tühjana seistes on Casino Borghese hingematvalt ilus. Galleria ja Museo Borghese kodu on täis hinnatud kunstnike töid. Parimad palad on ilmselt Canova elusuuruses kuju Paolina Bonaparte’ist, Bernini tuntud „Apollon ja Daphne” ning Caravaggio „Puuviljakorviga poiss”. Muuseum on avatud T–P 9st 19ni. Piletihinnad algavad 12,50 €.

Ükski Rooma külastus ei ole täiuslik, kui ei ole käidud Colosseumis. Rooma sümbol ja paljude omataoliste eeskäija oli koht, kus toimusid legendaarsed gladiaatorite võitlused. Teisel korrusel asuv galerii annab külastajatele ülevaate hoone verisest minevikust. Colosseum on avatud iga päev kella 9st 19.30ni. Piletihinnad algavad 12,50 €.

Rooma kõige paremini säilinud näide impeeriumiaegsest ehituskultuurist on kindlasti Panteon. Keskajal Santa Maria Rotonda kirikuks nimetatud hoone on viimaseks puhkepaigaks Itaalia kõrgrenessansi maalikunstnikule ja arhitektile Raphaelile. Panteon on avatud iga päev kella 9st 18ni. Sissepääs tasuta.

Vaatamisväärsus, mida võib vabalt imetleda terve päeva, on Vatikani muuseum. Kogu muuseum on üles ehitatud nii, et külastaja saab ise vastavalt huvidele ja ajalimiidile teekonna valida. Kindlasti tuleb üle vaadata Sixtuse kabel. Muuseumi lahtiolekuajad varieeruvad hooajati, küsi täpsemalt Estraveli reisikonsultandilt.

Kõhu täiteks

Itaallased on üldiselt arvamusel, et nende kokanduskunst on maailmas parim. Ja me arvame, et neil onn õigus, sest kus mujal saab paremat spaghetti alla carbonara‘t või pitsat.

Pizzeria San Calisto on tüüpiline pitsarestoran, kus pakutakse erinevaid pitsasid ning muidugi ka traditsioonilisi pastaroogasid. Restoran asub samanimelisel väljakul ning pearoa saab sealt kätte umbes 10 €.

Porto di Ripetta on tuntud kui üks innovaatilisemaid mereannirestorane Roomas. Tegemist on hea hinna ja kvaliteedi suhtega toidukohaga, kus pearoog maksab u 15 €. Restoran asub Via di Ripettal.

Caffe Greco ei ole küll restoran, vaid kohvik, kuid selle võiks vabalt lisada kohustuslike vaatamisväärsuste hulka. See on olnud armastatud istumispaik paljudele maailmakuulsatele muusikutele ja kunstnikele alates 18. sajandist, kui asutus uksed avas. Tassi kohvi on siin nautinud sellised nimed nagu Byron, Goethe ja Wagner.

Itaalia jäätis on maiuspala, millest ei saa mööda jalutada. Kui magusaisu endast märku hakkab andma, sea sammud Via di Tor Millinale, kus asub Gelateria Da Quinto. Värsked jäätiseid serveeritakse hiiglaslike portsjonitega, mis peaksid rahuldama ka kõige suurema magusaisu. Hinnad jäävad 1,50 ja 15 € vahele.

Baaridest tuleb kindlasti ära mainida Enoteca vinoteek, mis väidab end olevat Rooma vanim. Veininimekiri on parajalt pikk ning kõrvale pakutav antipasti viib 100-protsendiliselt keele alla. Enoteca vinoteek asub Via della Crocel.

Öös on asju 

Kui Sul on Roomas kaasas ka tantsukingad ning need ei taha kuidagi kohvris püsida, pane tähele.

Campo di Fiori tänav on mõlemalt poolt baaride ja pubidega ääristatud. See on arvatavasti ka üks populaarsemaid paiku õhtusteks kogunemisteks.

Testaccio piirkond on see, kus pidutseb enamik roomlasi. Valikus on Lõuna-Aafrika rütmidega kosutav Caffe Latino, souli ja funki pakkuv Akab ning kõigesööjatele mõeldud Alibi. Linna populaarseim klubi Goa asub Via Libettal, eelmistest natukene kaugemal.

 
Lastega reisijatele 

Ajalift viib pere väiksemad unustamatule reisile läbi sajandite. Reis kestab 45 minutit, näha saab Rooma impeeriumi sündi, tõusu ja langust. 5D-kino on avatud iga päev kella 11st 19.30ni. Täiskasvanute pilet maksab umbes 11 € ja kolme kuni 12-aastase lapse pilet 9,20 €.

Villa Borghese pargi keskel asub äsja renoveeritud Rooma loomaaed. Loomaaed on koduks ligi 200 liiki loomale ja on avatud iga päev kella 9.30st 17ni. Sissepääsupiletid algavad 8,50 € täiskasvanutel ja 6,50 € 3–12 a lastel.

Talvisel ajal Rooma sattujatel soovitame kindlasti külastada Piazza Navonal asuvat jõuluturgu. Turg on üldjuhul avatud novembri lõpust jaanuari alguseni. 5. jaanuari õhtul toimub traditsiooniline Beffana pidustus, kus luudadel nõiad tulevad väljakule ja annavad headele lastele kommi ning ulakatele hoopis tüki sütt. Turu keskelt leiab karussellid ja teised väiksemad atraktsioonid.

Transport 

Estraveli tootevalikust leiab Rooma külastajale sobivaid tooteid lausa kaks.
Leonardo Express lennujaamatransfeer on kiire rongiühendus Rooma lennujaama ja kesklinna (Roma Termini) vahel. Sõit kestab umbes 30 minutit ning väljumised on samuti iga 30 minuti järel. Ühe suuna pileti hind alates 17 €.

Rooma pass on annab 72 tunniks õiguse kasutada piiramatult ühistransporti, siseneda tasuta kahte vabalt valitud muuseumi ja annab erinevaid allahindlusi vaatamisväärsustele ning muusika- ja kunstiüritustele. Rooma passi hinnad algavad 25 €.

Soovitused on kokku pandud GTA Travel Guide’i järgi.

Lisainfot leiab SIIT!

Estravel

Head Uudised GoodNews