1. Avaleht
  2. Reis&Puhkus
  3. 100 tundi Oslos
100 tundi Oslos

100 tundi Oslos

Edvard Munchi maal The Fairytale Forest
Edvard Munchi maal The Fairytale Forest

Norra pealinn Oslo on ümbritsetud imekauni loodusega ning täpselt paraja suurusega, et võtta ette üks lühike linnapuhkus. Tegevust jätkub linnas küllaga – olgu Sinu eelistuseks kultuur, gurmee, rock-kontserdid või õhtust hommikuni kestvad peod. Kui aega küllaga, siis tasuks kindlasti mõelda ka linnast välja sõidule, sest Norra fjordid on ju teadagi kuulsad oma ilu poolest.

Vaatamist väärt

Aega, mil Skandinaavia meredel seilasid viikingid, viib Sind Viikingi laevamuuseum. Muuseumi ühtedeks vingeimateks eksponaatideks on kolm Oslo lähistelt leitud laeva – Oseberg, Gokstad ja Tune. Nendest kauneimaks peetakse just esimest.

Oslos asub ka Norra ühe kuulsaima maalikunstniku Edvard Munchi muuseum. Tema maal „Karje“ on üks kunstimaailma kuulsamaid teoseid. Muuseumi keldrikorruselt leiab lisaks väljapaneku, mis annab ülevaate kurikuulsa kunstniku omamoodi traagilisest elust.

Kinolinadel laineid löönud Kon-Tiki filmi juured ulatuvad teadupoolest Norrasse. Just Oslost leiab ka sellele kuulsale ekspeditsioonile ja parvele pühendatud muuseumi, mis annab ülevaate maadeavastaja Thor Heyerdahli elust, ideest ja selle seikluslikust teostusest. Kuna muuseum asub varem mainitud Viikingi laevamuuseumi lähistel, siis on hea kohe mitu kohta korraga läbi käia.

Kõhu täiteks

maaemo_food1Kuulu järgi olevat Maaemo üks Oslo parimaid restorane. Kõik sellest köögist välja tulev toit on valmistatud 100% orgaanilisest toorainest, mida tuuakse maksimaalselt 100 km raadiusest. Tasub mainida ka seda, et restoranile on omistatud kaks Michelini tähte.

Üks paljudest Oslo sushi-restoranidest kannab nime Hanami ning on põhjamaine variant kuulsatest Nobu ja Roku restoranidest. Lisaks sushile ja muudele jaapanipärastele roogadele valmistatakse selles paigas ka linna parimaid kokteile.

Linna peal jalutades võib ikka vahest kõht natukene tühjaks minna ja kui Sinuga nii peaks juhtuma, siis soovitame sisse põigata mõnda Aspent Bakeri pagaripoodi. Sealsete pagarite kaneelirullid pidavat keele alla viima!

Öös on asju

NivouOslo suurim ööklubi on Nivou ning sealt leiab eest kaks korrust täis pidu ja pillerkaari. Lisaks on klubis ka aasta läbi avatud Kuuba-teemaline tagaaed. Silm tasub peale visata klubi šampusevalikule, mis on tõeliselt muljetavaldav. Lisaks parimatele Norra plaadikeerutajatele külastavad klubi tihti ka maailmakuulsad DJ’d.

Radisson Blu 21. korruselt leiab kokteilibaari nimega Summit 21. Lisaks igat võimalikku värvi ja maitsega jookidele saab seal nautida ka imekauneid vaateid tuledesäras Oslo linnale.

Kuningalossi taga asub klubi-restoran-baar Baroque. Hoone kahel esimesel korrusel tegutseb Baroque Lounge’i, mis uhkeldab lausa kahe baariga. Keldrikorrusel asub aga Baroque Club, kus plaate keerutavad hetke parimad DJ’d ning pidu kestab hommikutundideni.

Lastega reisides

norsk-filminstituttOslo loodusmuuseum koondab enda alla mitmeid väiksemaid muuseume ja botaanikaaia. Muuseumis välja pandud ka dinosauruse skelett. Väiksematest muuseumidest on esindatud Geoloogia muuseum ja Paleontoloogia muuseum.

Norra filmikunstist ja selle arengust saab ülevaate Filmimuuseumis. Lisaks vaatamisele saab muuseumis ka ise käed külge lüüa ning filmindusega lähemalt tutvust teha. Soovi korral saab muuseumis asuvast filmipoest endale midagi ka kaasa osta.

Väikestel jalkafännidel paneb silmad särama Jalgpallimuuseum. Ullevaali staadionikompleksis asuv muuseum annab ülevaate Norra jalgpalli ajaloost. Muuseumi sissepääsupiletiga saab uudistama minna ka kuulsat Ullevaali staadioni ennast. Ära tasub märkida, et muuseum on avatud vaid esmaspäevast reedeni ja mängupäevadel.

Transport

Oslot teenindab kokku kolm lennujaama ning nendest suurimaks on Gardermoeni lennujaam, mis asub kesklinnast pea 50 kilomeetri kaugusel.

Lennujaamast kesklinna sõitmiseks võib kasutada nii rongi, bussi kui ka taksot. Kõige kiirem variant linna saamiseks on Flytoget ekspressrongid, millega sõit võtab kokku umbkaudu 20 minutit. Ekspressrongide piletihinnad algavad 170 NOK-ist.

Flybusseni bussidega kestab sõit kesklinna umbkaugu kolmveerand tundi ning läheb maksma 150 NOK-i kanti. Saadaval on ka pileteid, mis kehtivad kuni 30 päeva.

Taksosõit võib olenevalt taksofirmast maksta 800 NOK-i ümber. Takso tellimiseks tasuks kasutada terminalis sees asuvaid lette, sest elavast järjekorrast taksot võttes võib sõit osutuda kallimaks.

Lisainfot leiab SIIT!

Estravel

Head Uudised GoodNews