1. Avaleht
  2. Reis&Puhkus
  3. Viis nõuannet sujuvaks lennuks perereisil
Viis nõuannet sujuvaks lennuks perereisil

Viis nõuannet sujuvaks lennuks perereisil

Lennuhüvitiste firma Skycop juhi Marius Stonkuse sõnul valmistavad probleemid lennundussektoris tuska paljudele reisijatele – Eurocontroli andmetel hilines eelmisel aastal koguni 44% kõigist Euroopa lendudest. Kui täiskasvanud peletavad lendu oodates igavust kohvi, raamatu, nutitelefoni või muude vidinatega, võitlevad väiksemad ja suuremad lapsed paratamatu väsimuse ja tüdimusega.

 “Hästi planeeritud reisil on kergem keeruliste hetkede, jonnitujude ja lennuhäiretega toime tulla. Eelkõige soovitame end kurssi viia lennufirmas lapsega reisimisele kehtestatud reeglitega ning vaadata üle lennureisija õigused, mida on hea teada just reisitõrke korral. Euroopa Liidu seadus kaitseb iga pereliiget, kellel on lennukis istekoht,” kinnitas Marius Stonkus.

Järgnevad viis nõuannet aitavad tagada, et perereis meeldivalt ja pingevabalt kulgeks.

1. Dokumendid

“Vastupidiselt laialt levinud arvamusele ei ole lapse sünnitunnistus Euroopas reisidokument. Lapsel, kes reisib grupiga või järelvaatajaga, peaks lisaks kehtivale passile või ID-kaardile kaasas olema ka mõlema vanema allkirjaga dokument, mis annab loa lapsega reisimiseks,” sõnas Skycopi juht Marius Stonkus. Tema sõnul on sünnitunnistus vajalik väljaspool Schengeni viisaruumi ning juhul, kui lapse perekonnanimi erineb mõlema vanema perekonnanimest.

Lapsel, kes reisib grupiga või järelvaatajaga, peaks lisaks kehtivale passile või ID-kaardile kaasas olema ka mõlema vanema allkirjaga dokument, mis annab loa lapsega reisimiseks.

2. Pakkimine

Lastega reisides täitub kohver teatavasti kiiresti, seega tasub pakkida oskuslikult. Üks suurimaid väljakutseid on hoida laps terve lennureisi vältel paigal. Selle asemel, et jääda lootma võimalusele osta lennukist mänguasju ja snäkke, võta lennukisse kaasa lapse lemmiksuupisted, värviraamatud ja –pliiatsid. Telefoni või tahvlisse laetud mängud ja multikad hoiavad lapse samuti hästi tegevuses. “Kindlasti jäta aga koju mänguasjad, mis võivad turvameeskonna huvi äratada, näiteks plastikust relvad ja mõõgad,” soovitas lennuhüvitiste ettevõtte juht.

Võta lennukisse kaasa lapse lemmiksuupisted, värviraamatud ja –pliiatsid.

Skycopi esindaja sõnul võib beebitoitu erinevalt tavalistest vedelikest võtta lennukisse nii palju kui tarvis. Käsipagasis on lubatud kaasa võtta rinnapiima, piimaasendajat, lehmapiima ja pakitud beebitoite, mida on kerge avada ning mis ei tekita palju segadust.

“Kindlasti tasub tutvuda lennufirma nõuetega lapsevankri transpordile. Enamasti on lubatud tuua vanker lennuki salongi, kus pardameeskond või lennujaama töötajad selle turvaliselt hoiule võtavad. Vahepeatuses või sihtkohas antakse vanker lennukist väljumisel tagasi,” selgitas Stonkus.

3. Piletid

Perereisidel tuleb arvestada, et lennufirmadel on väga erinevad reeglid lastepiletite hinnale, vanusepiirangule ja lubatud pagasi kaalule. “Mõned ettevõtted lubavad kaheksapäevastel kuni kaheaastastel lastel tasuta reisida, kui nad istuvad täiskasvanu süles. Mõnel juhul võib maksta ka eraldi istekoha eest, kuid siis tuleks laps panna mugavalt istuma lennureisile sobivasse turvatooli,” selgitas Skycopi esindaja, kelle sõnul pakuvad lennufirmad enamasti ka mõningaid lapsesoodustusi.

Mõned ettevõtted lubavad kaheksapäevastel kuni kaheaastastel lastel tasuta reisida, kui nad istuvad täiskasvanu süles.

4. Lend 

Lennureis koosneb kolmest osast: õhkutõus, lend ja maandumine. Reisijatele lennuhüvitisi välja nõudva Skycopi juhi sõnul lükkuvad lennud vahel edasi ka siis, kui reisijad on juba pardal. “Eurocontroli andmetel toimus tervelt 87% Euroopa suurimate lennufirmade lendude väljumistest hilinemisega. Kui lend lükatakse edasi enam kui kaks tundi, tuleks kõigile reisijatele pakkuda süüa ja juua ning interneti kasutamise võimalust,” tuletas Stonkus reisijatele meelde nende õigusi.

Kui lend lükatakse edasi enam kui kaks tundi, tuleks kõigile reisijatele pakkuda süüa ja juua ning interneti kasutamise võimalust.

Laste jaoks on kõige keerulisemad hetked õhkutõus ja maandumine, kui kõrvad lähevad lukku ja sageli ka valutavad. Väikelastele tuleks sel ajal pakkuda pudelit ning üle kolmeaastastele lastele kommi, mida nad saavad närida. Alati tasub lapse hea enesetunde tagamiseks paluda nõu või abi ka pardameeskonnalt, kellel on palju kogemusi õhkutõusul ja maandumisel tekkivate vaevuste leevendamisel.

5. Istekohad

Kuigi erinevad lennufirmad on kehtestanud pereistekohtadele erinevaid reegleid, peavad kõik firmad järgima kohaliku Lennuameti juhiseid, mis kohustavad tagama lastele ja vanematele teineteisele võimalikult lähedal asuvad istekohad. “Proovi valida istekohad, mis asuvad eemal tualetist ning kööginurgast, sest järjekorras seisvad inimesed, toiduvalmistamine ja kohvimasina põrin raskendavad lapse magama panekut,” soovitas Skycopi esindaja.

Proovi valida istekohad, mis asuvad eemal tualetist ning kööginurgast.

Head Uudised GoodNews