1. Avaleht
  2. Kingiidee
  3. Vahva kingitus! Õnne- ja täringumäng “Viska 5” annab koolijütsile võimaluse häid hindeid “visata”
Vahva kingitus! Õnne- ja täringumäng “Viska 5” annab koolijütsile võimaluse häid hindeid “visata”

Vahva kingitus! Õnne- ja täringumäng “Viska 5” annab koolijütsile võimaluse häid hindeid “visata”

viska5_avatudKes õpetajatest ei teaks tõde, et lapsed omandavad tarkusi paremini, kui sellega kaasnevad loovus ja mängulisus. Seda pakuvad kaasakiskuvad lauamängud ning kirsiks tordil on veel see, kui õpilased arendava lauamängu ise välja mõtlevad. Just nii juhtus Tartu Karlova koolis lauamängukonkursil “Meisterdame ise lauamängu!”, millest kasvas välja mitmeid toredaid leiutusi, parimaks neist aga tunnistati 5. klassi õpilase Rasmus Alliku lauamäng „Viska 5!“

Osalejad viskavad endale ise täringuga hindeid

Mängu visuaalse poole disainis Tartu loovagentuur Dada AD autori algse idee põhjal. Esmase nimega “Koolilapse tunnistus”, praegune “Viska 5!” on õnnemäng, kus osalejad viskavad endale ise täringuga hindeid. Liikudes koolitundidele, milleks võib olla näiteks ajalugu, matemaatika või eesti keel, tuleb mängijal viie täringu ja kolme viskekorraga saada mänguväljal olevaga võimalikult täpne numbrikombinatsioon. Mida rohkem numbreid täpselt visatakse, seda parem hinne tuleb. Põnevust lisavad mänguväljad “Vahetund”, “Direktor”, spikker, mängužetoonid jms. Võidab mängija, kellel on mängu lõpuks tunnistusel kõige kõrgem keskmine hinne.

viska5Sisuliselt ja visuaalselt kõige rohkem läbi töötatud mäng

Konkursi eesmärgiks oli luua pikapäevarühmas mängimiseks huvitavaid lauamänge. Mänge prooviti, hinnati ning võitja valiti pikapäevarühma õpilaste poolt ning võitjaks osutus seeläbi põnev täringumäng „Viska 5!“. Karlova Kooli huvijuhi Jandra Mölderi sõnul võlus lapsi mängu põhjalikkus: “See oli sisuliselt ja visuaalselt kõige rohkem läbi töötatud mäng, mida on hea ja kerge mängida. Oli näha, et on kõvasti vaeva nähtud.”

Kõik konkursil osalenud mängud on nüüd kasutusel

Tartu Karlova Kool korraldas lauamängukonkurssi esmakordselt. Mängu võis meisterdada üksi, koos klassi, sõprade või kogu perega. Osa võisid võtta ka õpetajad ja lapsevanemad, kes võistlesid eraldi vanuserühmas. Kokku laekus konkursile 20 lauamängu, millest mõned valmisid ka koostööna. Kooli huvijuhi sõnul on neil plaanis sarnast konkurssi ka tulevikus korraldada. “Lastele see meeldis, tagasiside oli hea ning kõik osalenud mängud on nüüd pikapäevarühmas kasutusel,” selgitab Mölder. Lauamäng “Viska 5!” on nüüd saadaval suuremates raamatukauplustes.

Jüri Kukk Ajakirjanik