1. Avaleht
  2. Reis&Puhkus
  3. Turismiarenduskeskus soovitab: 10 põnevat paika Eesti looduses
Turismiarenduskeskus soovitab: 10 põnevat paika Eesti looduses

Turismiarenduskeskus soovitab: 10 põnevat paika Eesti looduses

Turismiarenduskeskus soovitab 10 põnevat paika Eesti loodusesEesti loodusel on palju põnevat pakkuda. Eriilmelised rahvuspargid, vaheldusrikkad maastikud, saared ja sopiline rannajoon ootavad avastamist.

Põhja- ja Lääne-Eesti 
Põhja-Eestis ja Eesti läänerannikul reisides avaneb sulle Eesti maastike mitmekesisus oma kõige eredamal kujul. Sinu päralt on kaunid mereäärsed maastikud, kalurikülad ja samblased männimetsad. Võid avastada stiilseid mõisahooneid ja nõukogudeaegseid sõjaväeobjekte.

  • Lahemaa rahvuspark Eesti põhjarannikul on üks Euroopa tähtsamaid metsakaitsealasid. Siin saad suurepärase ülevaate enamikust Eestile iseloomulikest loodus- ja kultuurmaastikest. Lahemaal on rohkesti loodusradasid, kus võid hea õnne korral kohata põtru, metssigu ja teisi metsloomi.
  • Matsalu rahvuspark on üks Euroopa tähtsamaid veelindude peatuspaiku. Tänu sellele on Matsalu tõeline linnuvaatlejate paradiis. Matsalus on hulk linnuvaatlustorne ja matkaradasid, mis kutsuvad uudistama selle paiga ilu.
  • Reisides läbi pealinna külasta kindlasti ka Tallinna Botaanikaaeda, mis asub Pirita jõe ürgorus, vaid 10 km kaugusel Tallinna kesklinnast. Botaanikaaias saad tutvuda paljude põnevate Eestile iseloomulike taimekooslustega.
Tasub ette võtta ka merereis ja suunduda avastama Eesti saari. Saartel ootavad sind omanäoline loodus, vanad külakohad, tuulikud ja iidsed kirikud.

  • Kaali meteoriidikraater Saaremaal tekkis u 4000–7500 aastat tagasi ja selle tekitanud  plahvatus on võrreldav väikese tuumapommi omaga. Arvatakse, et just Kaali meteoriit on aluseks Päikese hukkumise ja taassünni lugudele paljude rahvaste pärimustes. Tule ja vaata kraatrijärve ning külasta põnevat meteoriidimuuseumi!
  • Mustjala ehk Panga pank Saaremaal kerkib paekivimüürina otse merest ja pakub kaunist vaadet. Pank oli muistsel ajal kasutusel ohvripaigana, kus toodi ohvreid merele.
  • Vilsandi rahvuspargis asub Eesti üks suuremaid hallhülge lesilaid ning seal peatub tuhandeid veelinde. Samuti võid rahvuspargis kohata hulganisti haruldasi taimi, näiteks kasvab siin üle 30 liigi orhideesid.

Lõuna-Eesti
Lõuna-Eesti on imeilus piirkond, kus metsased künkad vahelduvad kaunite järvesilmadega. Siin saab lumisel ajal talviseid spordialasid harrastada, suvel aga matkata ja kaunites väikestes järvedes suplemas käia Võrumaa,Mulgimaa ja Setumaa kultuuripärlid on imetlust väärt. Hoia ka metsas liikudes silmad lahti – võib juhtuda, et näed liikumas mõnd suuremat looma.

  • Soomaa rahvuspargi eripäraks on puutumatu loodus ja “viies aastaaeg”, mil suur osa piirkonnast on üle ujutatud. Kanuu- või haabjamatk läbi puutumatu metsa on eriline elamus.
  • Suur Munamägi on ürgsete metsade keskel kõrguv Baltimaade kõrgeim mägi. Mäe otsast näeb nii Lätit kui ka Venemaad.
  • Talvepealinna Otepääd külastades mine kindlasti  Otepää seiklusparki. Puude otsas asuvatel seiklusradadel on rohkelt ronimis- ja hüppamislusti igas vanuses külastajale. Seikluspargist kiviviske kaugusel asuvaTehvandi suusahüppetorni vaateplatvormilt avaneb vapustav vaade ümbruskonna kuppelmaastikule. Sealsamas asub ka põnevat väljakutset pakkuv ronimissein.
  • Piusa liivakoopad on suur maa-alune koobastik, mis rajati klaasliiva kaevandamise käigus. Nüüd veedab seal talveund Ida-Euroopa suurim nahkhiirekoloonia. Koobastesse saad piiluda koos külastuskeskuse giidiga.

Allikas: Puhkaeestis.ee

Head Uudised GoodNews