1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. TASUB TEADA! Millised on õppimist lihtsustavad äpid tudengitele ja koolinoortele?
TASUB TEADA! Millised on õppimist lihtsustavad äpid tudengitele ja koolinoortele?

TASUB TEADA! Millised on õppimist lihtsustavad äpid tudengitele ja koolinoortele?

Kooliaasta on hoogsalt alanud ning tudengitel, gümnasistidel ja põhikooliõpilastel tuleb üha rohkem tööd teha arvutis või nutiseadmes. Elisa tooteturunduse osakonna juht Mailiis Ploomann reastab noortele õppimise lihtsustamiseks valiku olulisi rakendusi ja programme nagu aja planeerimise, käsikirjas konspekti virtuaalsesse vormi viimise või lihtsate graafikute koostamise võimalused.

Organiseeri oma aega nutikalt

Kooli ajal on tegemist palju – lisaks koolitundidele või loengutele käivad paljud noored ka tööl, trennis või huviringides. Kõigi nende tegevuste vahel orienteerumine ja logistika korraldamine võib olla lihtsate nutirakendusteta paras peavalu.

Et vajalikud asjad meelest ei läheks, võiks kasutusele võtta Google Keep rakenduse. See on märkmete jaoks mõeldud lahendus, kuhu saab koostada lihtsaid to-do nimekirju. Seega, näiteks kui kasutaja on teel koolist koju, saab ta juba mugavalt järgmise päeva kohustused reastada või ka poenimekirja valmis meisterdada. Rakendus on ühendatud internetiga, seega pääseb selle sisule ligi ka veebibrauserist.

Kõikide tegevuste ja tähtaegade üles märkimiseks on mugav Google’i Calendar rakendus. Kalendrisse on võimalik kõik päevased tegevused üles tähendada ning kui mõni paika sätitud tähtaeg hakkab lähenema, saab kasutaja selle kohta meeldetuletuse. Calendar toimib samuti brauseris ja tegevusi saab jagada ka teiste kasutajate – pereliikmete või sõpradega.

Lisaks võimaldab aja organiseerimist paremini korraldada Wunderlist, kus on võimalik kirja panna prioriteetsed ülesanded, jagada neid teiste kasutajatega, et näiteks rühmatöö edenemisel lihtsalt silma peal hoida ja ülesandeid omavahel jagada. Ülesandeid on võimalik ka teemade kaupa kategoriseerida ning igale ülesandele on võimalik märkida eraldi meeldetuletus, lisada faile juurde, sorteerida tähtaja, loomisaja või tähestiku järgi.

2Do rakendus on väga sobiv inimestele, kellele meeldib, kui asjad on lihtsasti haaratavad – võimalik on kasutada erinevaid värvilahendusi, kategoriseerida ülesandeid tüübi ja olulisuse järgi. Evernote abil aga saab kiirelt kirja panna uitmõtteid, to-do liste, teha häälmemosid ja dokumentidest pilte, salvestada artikleid. Rakendus võimaldab lisada ka meeldetuletusi ning jagada märkmeid teiste kasutajatega.

Loo kiiresti tabeleid ja graafikuid

Koolitööde kiiremaks ja ka ilusamaks vormistamiseks on abimehi palju. Näiteks Infogram on tabelite ning graafikute jaoks loodud tarkvara, kus kasutaja saab oma kogutud andmete põhjal interaktiivseid graafikuid kokku panna. Neid on võimalik teha ka paljudes teistes kontoriprogrammides, kuid Infogrami eeliseks on ühildumine veebilehtedega. See tähendab, et graafikut saab hõlpsasti ka blogisse või veebilehele üles panna. Samas graafik jääb interaktiivseks, ehk kui hiirega graafiku kohale liikuda, pakub see jätkuvalt lisainfo kuvamise võimalust.

Google Sheets on üsna sarnane lahendus Microsofti pakutavale Excelile, kuid selle eeliseks on fakt, et Sheets asub pilveteenuses. See tähendab, et lahendust kasutades ei pea muretsema tehtud töö kadumise pärast. Samuti on seda lihtne kasutada grupitööks ning dokumenti saavad täiendada ja muuta mitmed kasutajad. Ka Sheetsis saab teha mugavalt graafikuid, milleks tuleb vajalikud andmed tabelisse sisestada ning seejärel teeb tarkvara graafikud ise valmis. Lisaks sobib see hästi mõne ürituse kulude arvestamiseks ning nimekirjade koostamiseks.

Huvitav ja paljude jaoks vajalik on rakendus Text Fairy. Lahendus lubab mõnest tekstiga paberist pilti teha ning seejärel suudab tarkvara teksti paberilt üles lugeda ning selle virtuaalsesse vormi panna. Kui on näiteks mõni juhend või loengumaterjal, mis on kättesaadav vaid paberil, siis lubab Text Fairy selle telefoni kaamera abil ära skaneerida ning arvutisse salvestada. Teksti on hiljem võimalik ka muuta või mõni osa ära kustutada.

Täienda keelepagasit

Korrektne eesti keel ei ole mitte ainult koolis, vaid ka edasises tööelus võtmetähtsusega. Oma keelekasutuse ning sõnade ja grammatika õigsuse kontrolliks on loodud mugav rakendus Seletav Sõnaraamat/ÕS-2018. Otsing kasutab allikana Eesti Keele Instituuti ning on kiire ja lihtne viis oma emakeelt arendada.

Enim õppetöös kasutusel oleva inglise keele arendamiseks ning õige kasutuse, kirjapildi ja häälduse kontrolliks on hea alla laadida Oxford English Dictionary. Rakendus võimaldab sõnade kiiret otsingut, nende tähenduse ja kasutamiskonteksti selgitust. Tegemist on kindlasti ühe enimkasutatud ja usaldusväärseima ingliskeelse sõnaraamatuga.

Kasuks tuleb ka laiem võõrkeelteoskus ning sõltumata sellest, kas tegu on gümnaasiumiõpilasega või tudengiga on sobiv Duolingo rakendus. Tegu on küll inglise keelel põhineva lahendusega, kuid tänapäeva noortele see ilmselt enam probleeme ei valmista. Keelte valik on lai ning praktiseerida saab nii vene, prantsuse, saksa kui ka hispaania keelt. Rakendus on interaktiivne, kasutaja saab harjutada nii ise rääkides kui ka võõrkeelt kuulates.

Keskendu koolitöödele

Kahjuks alati ei ole lihtne ennast motiveerida ainult koolitöödele pühenduma ning paljud segajad nagu ka telefonis olevad mängud, videod või vestlused raskendavad keskendumist. Ka siin on paradoksaalsel kombel abi mõningates nutirakendustest.

Näiteks FocusBooster põhineb Pomodoro ajakasutusmeetodil ning on mõeldud tähelepanu koondamiseks täitmist vajavatele ülesannetele. Tegu on taimeriga, mis vaikimisi näeb ette 25 minutilist tööperioodi, millele järgneb teatud 5-minutiline puhkepaus. Ajaperioode saab kasutaja ka muuta, ülesannete täitmisele kuluv aeg salvestatakse, mistõttu on see rakendus sobilik ka näiteks vabakutselistele töötajatele ajaarvestuse pidamiseks. Ka ainult Androidile saadaval olev Focus Lock töötab sarnasel meetodil ehk töö- ja puhkeaja intervallidega, kuid võimaldab ka blokeerida ja vabastada valitud allalaetud äpid. Pauside ajal on võimalik ise muuta, millised rakendused on lukustatud ning millised kasutatavad.

Head Uudised GoodNews