1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Sülearvutid – igaühele oma, aga kuidas valida?
Sülearvutid – igaühele oma, aga kuidas valida?

Sülearvutid – igaühele oma, aga kuidas valida?

Käsil on uue arvuti ost? Määra otstarve, hinnaklass ja tehnilised vajadused – sülearvutid on turul väga erinevate parameetritega. Uuri ja tee õige valik!

Foto: Shutterstock.com

Sülearvuti ei ole ammu enam luksuskaup, see on tavaline tarbeese nagu iga teinegi. Miks on siis arvuti valimine nii mõnelegi meist sedavõrd keeruline? Sest küsimusi tekib hulgi – kui suur? Kui võimas? Missugust tootjat eelistada? Tegelikult tuleb paika panna põhilised kriteeriumid ja langetada lõplik otsus isiklikke eelistusi ning rahakoti paksust arvesse võttes!

Siinkohal räägimegi tähtsamatest kriteeriumitest lähemalt.

Mõõtmete puhul vali kuldne kesktee

Kui suur sülearvuti valida? Mõõtudest rääkides arvesta sellega, et mida suurem, seda raskem. Kuna sülearvutid on aga mobiilsed abimehed, siis peaks nende kaasas kandmine olema võimalikult mugav. Samas ei tohi ära unustada, et suurema ekraani taga on oluliselt mugavam töötada. Siinkohal tulebki ise hinnata, missugune on arvuti põhiline otstarve ning sellest lähtuvalt ka otsus teha. Võrdle erinevaid valikuid 1a.ee nutipoes!

Alati võib valida ka kuldse kesktee ning soetada keskmiste mõõtmetega arvuti – ekraan 14-15 tolli ja kaal 1,5 kilogrammi ringis. Mugav kaasas kanda, mugav tööd teha!

Kui palju jõudlust vajad?

Foto: Shutterstock.com

Jõudlusest rääkides tulevad mängu protsessor ja mälu. Ilmselt on ülimalt keeruline prognoosida, kui palju just Sina üht või teist vajad? Jällegi tasub läbi mõelda, mis otstarbel enamasti arvutit kasutama hakkad:

  • Internetis surfamiseks ja Youtube videode vaatamiseks pole just erilist jõudlust tarvis – nende toimingutega saab hakkama iga tänapäeva arvuti;
  • Tööalaseks kasutamiseks tasub alati veidi võimekam aparaat valida, sest kui üheaegselt on avatud terve hulk programme, võib väikese jõudlusega arvuti hanguda;
  • Mahukate programmide kasutajad – veebidisain, videotöötlus, mängurlus – peaksid jõudlusele erilist rõhku panema.

HDD vs SSD

Kui vanasti olid kõik laua- ja sülearvutid varustatud tavalise HDD kõvakettaga, siis uuemate sülearvutite kirjelduses leiame HDD asemel SSD. Mõlema puhul on tegemist kõvakettaga, kuhu saab andmeid talletada, kuid mis vahe neil on?

  • SSD hind on võrreldes HDD kettaga põhimõtteliselt kahekordne;
  • Kui HDD ketas loeb ja talletab andmeid kiirusega 50-120 MB sekundis, siis SSD on kordades kiirem – sõltuvalt kettast võib kiirus olla 200-1900 MB sekundis;
  • SSD ketas on kulumise, kukkumise ja põrutuste osas oluliselt töökindlam;
  • Kui HDD ketas tekitab töötades üsna suurt müra, siis SSD töötab peaaegu, et hääletult;
  • HDD kõvaketta maht on võrreldes SSD kettaga oluliselt suurem.

Kokkuvõttes oleneb valik siiski Sinu enda vajadustest – SSD kettad tähendavad kiirust, vastupidavust ning vähest mürataset, teisalt on nad kallid ja mahud suhteliselt väikesed.

Vastupidav aku

Foto: Shutterstock.com

Kindlasti oled näinud, et mõned sülearvutid seisavad pidevalt juhtme otsas, kuna aku ei pea? Enne sülearvuti ostmist vaata üle, kui suur on aku mahutavus ning eeldatav eluiga.

Mida väiksem on arvuti, seda vähem tarbib see elektrit ning tavaliselt peab väiksemate arvutite aku ka kauem vastu. Loomulikult mängib rolli ka see, kui suur on aku mahutavus ampertundides, kui suur on ekraan, mis heleduse see ekraan töötab. Mida võimsam on arvuti, seda rohkem tarbib ta energiat, kuid üldiselt on 2-tunnine toitevaba aeg standardne miinimum.

Kui otsid uut sülearvutit, siis 1a.ee nutipoes on esindatud kõik tuntud tootjad nagu Dell, Asus, HP, MSI, Toshiba, Fujitsu, Microsoft, Alienware, Lenovo, Acer ja paljud teised.

Tegemist on reklaamartikliga. 

 

Head Uudised GoodNews