1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. STARFISH.ACADEMY RAHATARKUS I 3 põhjust, miks sul on näpud põhjas! Kuidas seda muuta?
STARFISH.ACADEMY RAHATARKUS I 3 põhjust, miks sul on näpud põhjas! Kuidas seda muuta?

STARFISH.ACADEMY RAHATARKUS I 3 põhjust, miks sul on näpud põhjas! Kuidas seda muuta?

Kas ka sina lubasid aasta alguses endale midagi? Uus aasta sümboliseerib võimalust alustada puhtalt lehelt, mil lubatakse lõpuks kaalust alla võtta, rohkem reisida ja nautida hetki perega. Üks populaarsemaid uusaasta lubadusi on oma finantsolukorra parandamine. Seda tõestab 2015. aastal tehtud Nielseni uuring, mille tulemusel selgus, et 25% Ameerika Ühendriikide elanikest andsid lubaduse kulutada vähem ja säästa rohkem, kirjutab Starfish.Academy.

Enamus inimesi muretseb aeg-ajalt oma rahalise olukorra pärast. Paljud tulevad vaevu ots-otsaga kokku või isegi kulutavad oma igakuisest sissetulekust rohkem, omamata isegi säästusid. Olenemata majanduslikust olukorrast ja sellest, kuidas käsitleme oma raha, võiks meist igaüks keskenduda rohkem säästmisele ja vähem kulutamisele.

Ei ole mõistlik loota, et olukord võluväel paraneb, vaid tuleks oma aastate jooksul tekkinud rahaga seotud harjumustes inventuur teha. Majandusliku olukorra parandamiseks on vaja omandada harjumused, mis loovad rikkust. Kõik edukad ja jõukad inimesed teevad midagi teisiti – nende rahaga seotud harjumused on teistsugused kui keskmisel inimesel.

Harjumused on alateadlikud käitumise, mõtlemise ja otsustamisega seotud mustrid. Nende eesmärk on luua meie “süsteemi” automaatsed protsessid, mis võimaldavad teha erinevaid tegevusi intuitiivselt ja ilma mõtlemata. Harjumused defineerivad meie igas elu valdkonnas tulemusi või siis hoopis ebaedu.

Starfish.Academy toob Tom Corley raamatust “Change Your Habits, Change Your Life” välja 3 rahaga seotud harjumust, mis takistavad majandusliku edu ja kindlustunde saavutamist. 

Harjumus 1: Kulutad liiga palju oma eluasemele 

Üldjuhul tuleb meil eraldada kõige suurem osa sissetulekust eluasemega seotud kulutuste katteks. Sa maksad kas üüri või laenu, lisanduvad kinnisvarahaldusega seotud tasud, kindlustus, kommunaalkulud, elekter, renoveerimise ning ülalpidamisega seotud kulutused. Kuna amps kogutuludest on suur, on mõistlik elukohaga seotud väljaminekud hoida nii madalad kui võimalik. Hoia see kulugrupp alla 25 % kogu oma sissetulekust. Mida suurem on elukohale panustatavate kulude osakaal, seda suurem on tõenäosus, et sul tekivad majanduslikud raskused.

Kuidas vähendada elukohaga seotud kulutusi? Üheks lahenduseks on valida madalamas hinnaklassis olev eluase või jagada eluaset pere või sõpradega. Kui kumbki nendest ei ole sobiv lahendus, siis võid proovida järgnevaid:

  • Vähenda kulutusi küttele, veele ja elektrile. Reguleeri talvel termostaat madalamatele kraadidele ning suvel paari kraadi võrra kõrgemale. Vähenda veekasutust, võttes lühemaid dušše, keera vesi hammaste pesemise ajaks kinni jne.
  • Vali odavam interneti- ja TV pakett.
  • Hoolda oma aeda ise – niida muru, rohi lillepeenraid jne.
  • Vaata üle oma kodukindlustuse tingimused.

Tuues oma majapidamisega seotud kulutused 25 % peale on sul võimalik hakata säästma. Kui peaksid muutma ainult ühte harjumust, siis muuda seda. Seades selle kulugrupi kulutuste vähendamise prioriteediks on sul võimalik oma säästudes teha suure hüppe.

Harjumus 2: Kulutad liigselt auto peale 

Auto peale tehtavad kulutused on elukohale tehtavate kulutuste järel üldjuhul suuruselt järgmised. Uus auto kaotab suure osa oma väärtusest juba sel hetkel, kui sõidad sellega salongist välja.

Arukas strateegia on osta väga heas seisukorras kvaliteetne kasutatud auto – sellega säästad koheselt uue auto väärtuse langusest tuleneva kulu. Autori uurimuste kohaselt ostavad 40 % rikastest kasutatud autosid, tavaliselt on need 2 kuni 3 aastat vanad ja just lõppenud liisinguga ning üldjuhul sõidavad nad selle autoga mitmeid aastaid.

Auto vananemisega seoses tekivad kindlasti parandamisega seotud kulutused, mis tekivad siis kui auto läbisõit on ligikaudu 200 000 kilomeetrit. Auto remondile aastas kuluvad summad on märkimisväärselt väiksemad kui autoliisingu aastamakse.

Käitu arukalt: Osta kvaliteetne kasutatud auto ja sõida sellega seni kuni rattad alt kukuvad. Nii tegid 94% rikastest, kes osalesid raamatu autori poolt tehtavas uuringus. See on rahaga soetud harjumus, mis on väärt juurutamist!

Harjumus 3: Omandad sind ümbritsevate inimeste harjumused 

Enamus oma mõttemustritest ja harjumustest oleme saanud meid ümbritsevatelt inimestelt ning keskkonnast: vanematelt, õpetajatelt, sugulastelt, kolleegidelt, naabritelt, mentoritelt, coach’idelt jne. Kui sul on kalduvus liigselt kulutada, siis on suur tõenäosus, et sind ümbritsevas keskkonnas on inimesi, kellel on see sama harjumus. Üks meeleolukas õhtu ööklubis võib tuua paarisaja eurose väljamineku või puhkusereis tuua kaasa laenu, kuna sa seda endale hetkeseisust tulenevalt tegelikult lubada ei saa.

Mõtle sügavalt selle üle, kuidas sind ümbritsevad inimesed ja keskkond sinu kulutamise ja säästmisega seotud valikuid mõjutavad. Fakt on see, et kui ümbritsed ennast priiskajatega, siis suure tõenäosusega saab sinust endast ka suur kulutaja.

Kui soovid oma harjumusi muuta, siis on mõistlik ennast ümbritseda nendega, kelle harjumusi sa omandada soovid ning eemalduda neist, kes mõjuvad su rahakotile oma mõjutustega negatiivselt.

Alusta nende kolme harjumuse mõjust sinu majanduslikule olukorrale ning otsusta, kas nende osas saad sa juba järgmise nädala jooksul muudatusi sisse viia.

Head Uudised GoodNews