1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. PASSIIVSE SUITSETAMISE KAHJULIKKUS! 80% mürgisest tubakasuitsust on nähtamatu ning ohtlik kaasviibijatele
PASSIIVSE SUITSETAMISE KAHJULIKKUS! 80% mürgisest tubakasuitsust on nähtamatu ning ohtlik kaasviibijatele

PASSIIVSE SUITSETAMISE KAHJULIKKUS! 80% mürgisest tubakasuitsust on nähtamatu ning ohtlik kaasviibijatele

illu05-e1433145316323Üha enam on hakatud passiivse suitsetamise kohta kasutama terminit “viibimine tubakasuitsuga saastatud keskkonnas”, sest nii nagu autode heitgaasid või tööstusest tekkivad saasteained, saastab ka tubakasuits ümbritsevat keskkonda.

Inimesed arvavad ekslikult, et suitsetades teistest eemal lahtise akna juures, köögi tõmbekapi all või lahtise uksega rõdul kaitsevad nad mitte-suitsetajaid tubakasuitsu eest. Tuleb teada, et 80% mürgisest sigaretisuitsust on nähtamatu ja paraku kandub suits ka väga lihtsalt ruumi tagasi. Samuti ei ole kaasviibijatele ohutu uudse  e-sigareti suitsetamine.

Suitsetamine kodus

Avatud akna juures või köögi õhupuhasti all suitsetamine ei vii mürgist tubakasuitsu toast välja, vähki tekitavad kemikaalid ja mürgised gaasid jäävad siseruumi. Lisaks kandub sigareti mürgine suits ja selle õhusaaste peenosakesed juuste, riietega tagasi tuppa, mõjudes kahjulikult kõikidele toas viibivatele inimestele.

Ka ruumi tuulutamisest ega õhu ventilatsioonist ei ole abi, kui oled toas suitsetanud. Ohtlikud kemikaalid jäävad riietele, mööblile ja vaipadele mitmeteks päevadeks, isegi kuudeks ning mõjutavad nii märkamatult meie tervist.

Autos suitsetamine

Autos suitsetamine põhjustab väga saastunud õhu, mis jääb sinna kauaks ning mõjutab kõikide seal viibijate tervist. Autos suitsetades ei aita puhast õhku säilitada ka akna või ukse avamine, sest suits kandub kergelt tagasi sisse.

Välisõhus suitsetamine

Ekslikult arvatakse, et ümberkaudsetele inimestele on suitsetamine kahjulik vaid siseruumides. Ka vabas õhus kandub tubakasuits edasi väga kergelt. Seetõttu tuleks suitsetamist vältida igal pool, kus on läheduses teised inimesed. Näiteks välisuste kõrval, bussipeatustes (kus suitsetamine on ka seadusega keelatud) ja teistes kohtades, kus passiivse suitsetamise oht kaasviibijatele on olemas. Ei piisa, kui astud mittesuitsetajatest paar sammu eemale või seisad allatuult.

E-sigareti suitsetamine ei ole kõrvalviibijatele ohutu

Kui tubakasuitsu kahjulikkusest on enamik inimesi teadlikud, siis e-sigarette peetakse ekslikult suhteliselt ohutuks. Kuid ka e-sigarettide tarvitamisel väljahingatav õhk ei ole puhtalt veeaur. Sellest on leitud erinevaid mürgiseid aineid, sealhulgas näiteks nikotiini ja hingamisteid ärritavat propüleenglükooli. Tuleb siiski arvestada, et e-sigareti mõju on jõutud uurida vaid mõned aastad samal ajal kui sigareti kahjulikkust on põhjalikult uuritud aastakümneid. Seetõttu tuleks nii tavasigarettide kui ka e-sigarettide tarvitamisel eemalduda teiste inimeste juurest, et vältida võimalikke terviseriske.

Allikas: tubakainfo.ee

Head Uudised GoodNews