1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. Õuesillutis umbrohust ja samblast priiks kemikaalivabalt
Õuesillutis umbrohust ja samblast priiks kemikaalivabalt

Õuesillutis umbrohust ja samblast priiks kemikaalivabalt

Kui kevadel jäi tänavakivide vahelt umbrohu ja sambla eemaldamine vahele või on kuuma suvega tüütud kõrred taas vohama hakanud, on nüüd paras aeg kivid enne talve tulekut korda teha. Nii ootab kevadel ees kaunis ja korras aed.

Tihti kiputakse umbrohust ja samblast vabanemiseks haarama tugevatoimeliste vahendite järele nende kiire ja tõhusa toime tõttu. Tegelikult kahjustavad kemikaalid oluliselt pinnast ja mullaelanikke, võivad kividele jätta inetud plekid ning ohtlikud olla nii enda kätele, aias mängivatele lastele kui ka neljajalgsetele sõpradele.
Fiskars Eesti esindaja Tõnu Kõrge annab nõu, kuidas kodus leiduvate vahendite ja nutikate tööriistadega õuesillutis taas nägusaks saada.

Abimehed köögist
Kivide vahele kogunenud soovimatust umbrohust saab lahti, kui pihustada pragudesse soolavee- või äädikalahust vahekorras 4l vett ja 250 ml soola või lahjendamata äädikat. Kõige paremini toimib selleks valge- või õunasiidriäädikas. Väiksematest umbrohtudest ja samblast vabanemiseks aitab, kui valada kivide vahedesse keevat vett. Lisaks olemasolevatest tülikatest kõrtest ja samblast lahti saamisele aitavad looduslikud lahused ära hoida ka nende tagasituleku.

ALKO myymälät

Tööriistad appi
Tänavakivide vahele juurdunud visa umbrohu ning sambla eemaldamiseks on mitmeid kasulikke tööriistu, millega hõlpsalt õuesillutis taas korda saada. Väiksematest umbrohtudest ja samblast lahti saamiseks kasuta pika varrega umbrohunuga, mis on kerge ega väsita selga, muutes kõnniteekivide korrastamise tüütu kohustuse asemel mõnusaks nokitsemiseks. Umbrohunoaga tööle hakkamisele eelnevalt võib aga kasutada just eelpool mainitud abimehi köögist. Viimased nõrgestavad soovimatuid taimi ja tagavad lihtsama puhastamise. Sillutise vahele kogunenud tolmust ja mullast vabanemiseks kasuta tugevamat vuugipuhastusharja, suuremate kõrte ja sambla puhul teravat vuugikaabitsat.

Enneta pahalaste tagasitulekut
Kui kutsumata külalistest on lahti saadud, võta ette veel mõned lihtsad toimingud, et kõnniteekivid kauem korras ja kaunid püsiksid. Pärast puhastamist pese õuesillutis üle survepesuriga. Nii eemaldad veel alles jäänud mustuse ja mulla, mis on uutele umbrohtudele soodsaks kasvupinnaseks. Reguleeri aga surve minimaalseks, et pragudest liiva võimalikult vähe välja uhtuda. Vaata kõnniteekivid hoolikalt üle ja täida kivide vahed uuesti liivaga, kus tarvis. Viimasena raputa pragudesse korralikult teralist soola, mis ei lase umbrohul ja samblal uuesti kasvama hakata. Õuesillutise eest tuleks regulaarselt hoolitseda, nii püsib see suurema vaevata ja pikemat aega korras. Piisab mõne aja tagant harjamisest ja survepesuriga pesemisest ning saadki muretult kaunist vaatepilti imetleda.