1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. OLE TEADLIK! Miks on hea, kui raadium mängib kaltsiumi
OLE TEADLIK! Miks on hea, kui raadium mängib kaltsiumi

OLE TEADLIK! Miks on hea, kui raadium mängib kaltsiumi

Eesnärme vähkKas selles on midagi kahtlast, kui üks rakk on tohutus kaltsiuminäljas? Ühe eesnäärmevähi vormi puhul on see ohu märgist saanud uueks ravivõimaluseks, mis pikendab elu. Kuidas see võimalik on, räägiti äsja Münchenis toimunud Euroopa uroloogiakonverentsil.

PSA ehk prostata spetsiifilise antigeeni testi ja teiste, täpsemate diagnoosimeetodite laialdase kasutuselevõtuga on eesnäärmevähi avastamine ja ravitulemused väga palju muutunud.

Üha rohkem eesnäärmekasvajatest avastataksegi varakult ja ravitakse edukalt. Samas kasvab vähijuhtumite hulk ning see on tingitud nii sellest, et me elame kauem, suudame paljude teiste haigustega hakkama saada, kui ka sellest, et ülekaal ja vale toitumine on liialt levinud. Kõik arstid on ühel meelel, et vähi ennetamiseks on kõige parem rohkem liikuda ning süüa tervislikult. Kuid kindlasti on teil tuttavaid või sugulasi-lähedasi, kellel on eesnäärmevähiga tegemist tulnud teha.

Eesnäärmevähi ravi on alati individuaalne. Ravivõimalusi on üsna palju ning nende kasutamise üle otsustatakse arsti ja patsiendi koostöös. Nagu ka konverentsil räägiti –mehed muutuvad üha targemaks ja teavad oma PSAst ja ravist kõike. Kui ravivõimalused väga lühidalt kokku võtta, siis väikest ja mittekasvavat vähki tihtilugu puutuma ei mindagi, vaid jälgitakse. Kui tahab kasvama hakata, siis läheb tõsisemaks raviks.

Eesnärme vähk2

Kuna meessuguhormoon testosteroon stimuleerib vähi kasvu, siis on kasutusele võetud hormoonravi. Hormoonravi eesmärgiks on vähendada testosterooni tootmist organismis, see aeglustab eesnäärme suurenemist ja vähirakkude arengut.

Väike osa (umbes 5%) eesnäärme kasvaja vorme (hormoonsõltumatud) ei allu üldse hormoonravile ja suur osa hormoonravile alguses hästi reageerivaid kasvajaid muutuvad hormoonsõltumatuks mõneaastase ravi järel.

Siis on meesuguhormoone blokeerivad ravimid, mitmesugused kirurgilised operatsioonid, terapeutiline vaktsiin ja kiiritusravi. Neid kasutatakse erinevates kombinatsioonides ja eraldi.

On siiski olukordi, kus vähi kasvu ei õnnestu peatada või on see juba avastamisel liiga kaugele arenenud ja metastaase andnud. Need metastaasid tekivad enamasti luudesse.

Kui ka kastreerimisest vähi peatamiseks või aeglustamiseks abi pole, siis nimetatakse seda kastreerimise suhtes resistentseks eesnäärmevähiks. Kui asjad on juba nii, siis on asi halb. 90 protsendil sellise vähiga patsientidest tekivad ka luumetastaasid. Just need metastaasid on varasema surma, tugevate valude ja elukvaliteedi languse peamiseks põhjuseks.

Nagu Müncheni tehnikaülikooli haigla uroloogiaosakonna juht prof. Jürgen Gschwend märkis, tähendavad luumetastaasid luumurde, lülisamba murde; kiiritust, et metastaase ohjata ja luumurde
vältida koos kõige sellest tulenevaga; operatsioone, et murdunud luuotsi taas ühendada; infektsioone, valu … Ja vaatamata kõigile jõupingutustele pole keskmine elupikkus kastreerimise suhtes resistentse
vähi puhul üle 2 aasta kasvanud.

Nüüd jõuame aga uue ravimini, mis on Euroopas heaks kiidetud ning mis pikendab elu ka sellise vähivormi puhul. Selleks ravimiks on raadium-223 dikloriid ehk keemilise valemiga väljendatult 223 RaCl2. Teil on õigus – see on radioaktiivne aine, kuid toimib siiski teistmoodi, kui see ettekujutus kõigest radioaktiivsest on.

Luu on ravimite jaoks väga keeruline sihtpunkt ja seepärast pole siiani häid võtteid, kuidas ravimit just luudeni, mitte teiste kudede rakkudeni toimetada. Veel keerulisem on “sundida” ravimit luust üles
leidma just vähirakke ning teisi, terveid, mitte puutuma. Raadiumdikloriid aga “mängib” kaltsiumi ja läheb just kasvajalistesse rakkudesse, mis on kaltsiumi suhtes kõige “ahnemad”. Raadium seab ennast vähirakus sisse ning jääb sinna.

Edasi läheb veel huvitavamaks. Kuna see ravim emiteerib alfaosakesi, siis lõhub ta sellega ümbritsevate kasvajarakkude DNA topeltahela ehk siis tapab teda ümbritsevad kasvajarakud. Samas ei mõju need alfaosakesed kuigi kaugele –vaid kuni 10 raku kaugusele. See tähendab, et ümbritsevatele tervetele kudedele on kahju minimaalne. 10 raku paksuse kihi läbimõõt on kõigest 100 mikromeetrit –ehk siis alfaosakeste mõju ei ulatu kaugemale kui keskmise juuksekarva paksus. Pool raadiumi kogusest laguneb juba 11 päevaga.

Praegu käivad katsed raadiumiga edasi. Proovitakse, kuidas see töötab luumetastaasidega rinna-, soole- ja teiste kasvajate puhul ning erinevates kombinatsioonides teiste ravimitega.

Montreali ülikooli haigla uroloogia ja uroonkoloogia osakonna juht prof. Fred Saad ütles, et paljud tema eesnäärmevähi patsiendid ei taha, ei saa kasutada või ei talu kemoteraapiat. Midagi on vaja
ka lisaks kemoteraapiale ja selle asemele. Tuleb kasutada kõike, mida saab ning kombineerida
erinevaid ravivõtteid. Kui ühed ravivõtted enam ei mõju, tuleb proovida järgmisi. Muidugi tuleb ka hinnata iga ravi võimalikke riske.

Põhiküsimuseks on professori sõnul see, kuidas lisada elukuid nii, et elukvaliteet oleks parim.

Prof. Jürgen Gschwend tõi lootustandva näite oma patsiendist.

Prof. Jürgen GschwendEakal patsiendil diagnoositakse küllalt agressiivselt kulgev eesnäärmevähk aastal 2010. Ta saab erinevat ravi. Kaugelearenenud eesnäärmevähi ravi algab aprillis 2014 seetõttu, et patsiendil on valud ja PSA näitajad on tugevalt tõusnud. Hakatuseks antakse glükokortikoide ning see aitab – PSA alaneb. Kuid mõne aja pärast tekib ödeem ning lisaks on vaja ravi katkestada südamepuudulikkuse tõttu see juhtub oktoobris. Valu tuleb tagasi ja ka PSA näitajad kerkivad jõudsalt.

Nüüd tehakse veel üks hormoonravi kuur ja muudki, kuid see kõik ei aita kastreerimise suhtes resistentseks muutunud vähi arengut peatada. 2015. aasta märtsiks leitakse luumetastaasid ning paisunud lümfisõlmed ja otsustatakse alustada raadiumikuuri. Patsient saab 6 süsti – iga nelja nädala tagant. Nii saadakse PSA taas kontrolli alla ja valu on ka läinud. Praegu tunneb patsient end hästi, elab edasi ja toimetab omi asju. Lümfisõlmed on endiselt suurenenud, kuid ei kasva ega ka kahane. Samas metastaasikolle luus on jõudsalt vähenenud.

Igal juhul pole tema sõnul 1 või 2 doosi raadiumi mingi ravi! See on ajaraisk! Läbi tuleb teha kogu kuur. Ta paneb kõigile südamele – ärge oodake viimast hetke, kui asjad on päris halvad! Minge arsti juurde! Hakake kohe ravima! See parandab oluliselt elukvaliteeti.

Ja toob suurepärase näite eduloost. Tema juurde tuli juulis, aastal 2012, väga vitaalne 80aastane patsient. Ta on jurist, töötab. Esmakordselt diagnoositi tal eesnäärmevähk aastal 2009. Valusid tal 2012 veel polnud, kuid PSA oli oluliselt tõusnud ning haigus edasi arenenud. Vaktsiin (on selline
asi – ravivaktsiin eesnäärmev ähi puhul) ei toonud PSAd püsivalt allapoole. 2015. märtsiks leiti metastaasid ja kõrge PSA. Ja vähk oli muutunud kastratsiooniresistentseks. 2015. aasta mais algasid siiski valud, misjärel tehti raadiumikuur –6 süsti. Patsient on endiselt väga tegus, tal on väike valu, PSA on kõrgem normist, kuid eluks takistusi pole ning ta töötab endiselt edasi.

Eesnäärmevähk Eestis

Eestis on täna umbes 10 000 eesnäärmevähki põdevat meest ja igal aastal diagnoositakse meil ligi 1000 uut eesnäärmevähi juhtu.

  • 15-20% eesti 20-50 aastastest meestest põevad eesnäärmepõletikku, mis ei tähenda vähki.
  • Enam kui pooled üle 50-aastastest meestest kaebavad peamiselt eesnäärme healoomulisest
    suurenemisest (eesnäärme adenoomist) tingitud kusemishäirete üle.
  • Ühel mehel viiest-kuuest diagnoositakse elu jooksul eesnäärmevähk.

Eesnäärme pahaloomuline kasvaja (eesn äärmevähk) on Eesti meestel kopsuvähi järel teiseks kõige sagedasemaks kasvajaks ja sellesse kasvaja vormi haigestumine kasvab kiires tempos.

Eestis on kahjuks jätkuvalt üle poole diagnoositud eesnäärmevähkidest juba haiguse kaugelearenenud (siiretega) vormis.

Allikas: Eesti Vähiliit

Raadium-223 (Xofigo) pole Eesti Haigekassa poolt soodustatud, kuid on olnud patsiente, kes on ise leidnud võimaluse oma ravi eest maksta.

Eesnäärmevähk maailmas

  • Esinemissageduselt teine vähi vorm meestel.
  • Aastal 2012 sai diagnoosi 1,1 miljonit meest.
  • Suri 307 000.
  • Meeste seas on see vähisurmade arvu mõttes viiendal kohal.
  • Esineb alla 50 aasta harva, kuid võib olla siis agressiivse kuluga.
  • Enamus patsientidest on üle 65 aasta vanad.
  • Kui sinu isal või vennal on olnud eesnäärmevähk, siis on sinul topeltrisk.
  • Lääne-Euroopas on saavutatud see, et vaid 5-16% patsientidest on eesnäärmevähk diagnoosimise hetkel juba kaugele arenenud.

Haiguse algfaasis on eesnäärmevähk edukalt ravitav.

Eesnäärmevähk on algselt hormoontundlik haigus ja varases staadiumis annavad kirurgiline ravi või kiiritusravi häid tulemusi.

Kui vähk piirdub vaid eesnäärmega, on haigusega meeste keskmine elulemus nii 5 kui ka 10 aastat pärast diagnoosi võrdne meestega, kellel vähki diagnoositud ei ole. Kui kasvaja avastatakse kaugelearenenud haiguse arengufaasis, on prognoos siiski juba märgatavalt halvem –5 aasta pärast on elus vaid 34% kaugelearenenud eesnäärmevähiga meestest.

Eesnäärmevähil pole alguses mingeid sümptomeid.

PSA testi võiksid ära teha kõik mehed vanuses 50-55.

Esimene nn baasväärtus lubab oletada võimaliku haigestumise riski tulevikus ja planeerida kui sageli peaks PSA testi kordama.

Kui peres on esinenud eesnäärmevähki, tuleks end kontrollida juba 40. eluaastates.

Edasiarenenud eesnäärmevähi sümptomiteks võivad olla:

  • Urineerimisprobleemid, sagenenud urineerimisvajadus.
  • Veri uriinis.
  • Probleemid erektsiooniga.
  • Valud või ebamugavustunne vaagnapiirkonnas, seljas, roiete piirkonnas – ehk seal, kuhu metastaasid tihti levivad.
  • Nõrkus või tuimus jalgades.
  • Kontrolli kaotamine põie või soole üle.
  • Väsimustunne, mis teeb päevased tegevused väga raskeks.

Eesnäärmeprobleemid võivad põhjustada ka erektsioonihäireid

Kui vaadata delikaatsete toodete ostustatistikat, siis on 2015. aasta lemmiktoodete hulgas just seksuaalse rahulolu ja võimekuse suurendamiseks mõeldud Clavin Ultra kapslid meestele.

Clavin Ultra kapslid sobivad meestele, kellel on vaja saavutada kiiret erektsiooni, sest selle
preparaadi koostises on just need ained, mis annavad kiiresti tugeva energialaengu.

Harilik kuradisarv (Tribulus terrestris) -– soodustab seksuaaliha ja –võimekust.
Safrankrookus (Crocus sativus) – stimuleerib libiidot ja parandab erektsiooni,
Seleen -– aitab kaasa normaalsele spermatogeneesile.
Tsink – aitab kaasa normaalsele viljakusele ja reproduktsioonile.

Clavin® ULTRA on unikaalse koostisega toidulisand. Mugulkress (Lepidium meyenii) aitab säilitada loomulikku seksuaalset aktiivsust ja seksuaalenergiat.

Clavin® ULTRA’s sisalduvad hariliku kuradisarve (Tribulus terrestris) ekstrakt ja safrankrookuse ekstrakt (Crocus sativus) on toodetud spetsiaalsete galeeniliste meetoditega.

Toidulisandi koostis on rikastatud ULTRA ACTIVE™ kõrgkvaliteetsete ekstraktide seguga.

Kes võivad Clavin® ULTRA’t kasutada?
Kõik täiskasvanud mehed sõltumata vanusest.

Clavin® ULTRA toime kiirus?
Seksuaalse stimulatsiooni tingimustes on toime väga kiire.

Aleksander Laane

Allikas: Terviseleht

TerviseLeht logo

Head Uudised GoodNews