1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. OLE TEADLIK! KUIDAS SEE PETTUS TÖÖTAB? Potid-pannid, noad – millest vaja kiiresti vabaneda
OLE TEADLIK! KUIDAS SEE PETTUS TÖÖTAB? Potid-pannid, noad – millest vaja kiiresti vabaneda

OLE TEADLIK! KUIDAS SEE PETTUS TÖÖTAB? Potid-pannid, noad – millest vaja kiiresti vabaneda

potid

Möödunud reedel alanud Politsei- ja Piirivalveameti ning Tarbijakaitseameti teavituskampaania „Ära lase ennast pügada. Osta targalt!“ kestab kuu aega. Kampaaniaga antakse head nõu turvaliseks ostlemiseks internetis ning infot levinumate petuskeemide kohta, et vältida nende ohvriks langemist.

Heade uudiste portaal toetab ennetuskampaaniat erinevate pettuste skeemide avaldamisega, et lugejad oleksid teadlikud ja tunneksid skeemid ära.

Esimese skeemi puhul on petturiteks välismaalased, kellel mingil põhjusel on vaja kiiresti eksklusiivsest kaubast lahti saada ja koju sõita. Levinuim on “müügimees, kes tuleb esitluselt” ja tahab näidised maha müüa vältimaks tolli või lennuki pagasitasu, kirjutab Ostatargalt.ee.

Enamik juhtumeid leiab aset ostukeskuste parklates. Seal lähenetakse ostujõule viitava auto omanikule, räägitakse oma lugu ning näidatakse mõne tuntud tootja kööginõude või nugade reklaamlehte, mille toodete tavahind küünib väidetavalt üle 1000 euro, aga pakkumise ajal saavat potentsiaalne ostja need poole odavamalt.

Kuna tegelik kaup on odav võltsing, võib hind kaubeldes üsna madalale langeda. Teadaolevalt on suure “hinnavõidu” peale mõtlema pandud ostjad, keda agressiivne müüja tehinguga tagant kiirustab, olnud nõus ostma ka mitu komplekti.

Sarnast tehnikat kasutatakse ka tänavatel ja elamurajoonides, kus valitakse välja vanemaealised ohvrid, samuti peatatakse maantee ääres lihtsalt auto. Väikese variatsioonina võib “hädasolija” vajada raha kojusõiduks ja pakkuda vastu näiliselt väärtuslikke esemeid, kallist ülikonda vms kaupa, mis hiljem osutub odavaks võltsinguks.

Mis tüüpi pettusega on tegu?

Juriidiliselt on tegemist eraisikutevahelise vabatahtliku tehinguga, mille puhul müüja on sageli tuvastamatu, ost toimub sularaha eest ja ilma kviitungi vms jäljeta. Kuigi sellistest müüjatest tasub teavitada politseid, on neid isikuid võimalik vastutusele võtta vaid häirimise eest. Seaduse mõttes ei ole tegemist pettusega, samuti ei laiene neile juhtumitele tarbijakaitsega seotud seadused.

Kui sageli esineb ja palju ohvrit kaotavad?

  • Esineb pea iga aasta, vastavalt rändavate petturite liikumisele.
  • Makstud summad on tavaliselt sadades eurodes, kuid võivad ulatuda üle 1000 euro.

Kuidas see pettus töötab?

  • Ostjat üllatatakse pöördumisega hetkel, kui ta ei ole selleks valmis.
  • Näiliselt väga soodne pakkumine, hind langeb tingimise käigus veelgi.
  • Inimlik soov aidata hädasolijat, lisaks võimalus saada midagi ka vastu.
  • Ajaline surve: müüja on kohe-kohe lahkumas, otsustada tuleb minutitega.
  • Kogenud müüja, kes on sama lugu korduvalt läbi teinud ja suudab veenvalt vastata igale vastuväitele.
  • Ilma ühegi dokumendita sularahatehing eraisikute vahel.

Kuidas ennast selle eest kaitsta?

  • Kui pakkumine tundub uskumatult hea, siis enamasti see ongi ebareaalne.
  • Ära lase endale müüa kaupa, mida sa pole plaaninud osta.
  • Ära mine kaasa ajasurvega, võta enne iga ostu võimalus rahulikult järele mõelda.
  • Tea, et eraisikult ostes ei laiene tehingule tarbijakaitseseadusega ette nähtud õigused.
  • Väldi sularahas ja ilma kviitungita tehinguid.
  • Küsi müüjalt dokumenti, tee mobiiltelefoniga pilt (enamik pettureid loobub kiiresti, kui asud nende tausta kontrollima).
  • Kui müüja tundub agressiivne või on risk, et sinu poolt läbi nähtud pettuse õnge läheb kaaskodanik, teavita politseid, aga ole valmis selle saabumisel ka avaldust kirjutama ja tunnistusi andma.

Allikas: Ostatargalt.ee 

Head Uudised GoodNews