1. Avaleht
  2. Kas sina teadsid?
  3. OLE TEADLIK! Kaheksa fakti sinu voodi kohta, mida sa varem kindlasti ei teadnud
OLE TEADLIK! Kaheksa fakti sinu voodi kohta, mida sa varem kindlasti ei teadnud

OLE TEADLIK! Kaheksa fakti sinu voodi kohta, mida sa varem kindlasti ei teadnud

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kui hästi sa tunned oma voodit? Ja voodeid üldiselt? Fakt on see, et me veedame umbes kolmandiku oma elust voodis, mistõttu peaksime olema lausa voodieksperdid, kuid ilmselt on siiski küllalt palju sellist, mida me voodite kohta veel ei tea. Kui soovid oma elu üht kõige olulisemat osa paremini tundma õppida, loe edasi!

Kui suur on su voodi?

Kas pole põnev tohutu suures voodis vaata et ära eksida? Voodi, mis on piisavalt suur, et sa ei peaks muretsema voodist mahakukkumise pärast. Heakene küll, kui sa arvad, et su voodi on suur, siis võime sulle öelda, et Guinnessi rekordite raamatu kohaselt on kõigi aegade suurim voodi enam kui 25 meetrit pikk ja 15 meetrit lai. Nii suur voodi nõuaks päris pirakat magamistuba, kuid samal ajal ei peaks sa muretsema, et oma voodikaaslast kogemata toksad – õigupoolest olete lausa õnnega koos, kui teineteise nii suures voodis üldse üles leiate.

Keda võib „süüdistada” kummiga aluslinade eest?

Kui sageli sa vahetad voodipesu? Ja kui tüütu see tundub? Olgu kuidas on, kuid asjad võiksid ka hoopis hullemad olla – kummiga aluslinad, mis püsivad kenasti kohal, muudavad selle tüütu töö vähemalt natukenegi lihtsamaks ja kiiremaks. Kummiga aluslina esimene variant töötati välja 1958. aastal ja selle moodsam versioon 1990. aasta paiku.

Kui palju sa oma voodit armastad?

Ilmselt väga palju. Nii palju, et veedad suure osa ajast koos temaga? Uuringud on näidanud, et voodi on kodus lemmikpaik, sest me kasutame voodit rohkem kui mis tahes teist mööblieset. Arvestades tõsiasja, et me veedame voodis umbes kolmandiku oma elust, ei olegi see nii üllatav. Samas on see võib-olla hea meeldetuletus, et peaksime voodit ostes eriti tähelepanelikud ja arukad olema.

Kas sa teed oma voodi alati üles?

Ülestehtud voodi on selge märk korralikust inimesest ja korras voodi muudab ka kodu ilme palju kenamaks. Ometi ei ole see just kõige parem mõte. Uuringud on näidanud, et ülestegemata voodi kujutab endast igasugu putukatele ja tolmulestadele märksa vähem sõbralikku keskkonda. Voodi tegemata jätmine on hea mõte, kui tahad muuta nende elukate jaoks oma voodis pesitsemise võimalikult tülikaks. Kui sulle nende seltskond aga meeldib, tee voodi igal hommikul esimese asjana üles. Kes oleks võinud arvata, et laiskusest on tegelikult kasu…

Kui palju su voodi maksis?

Ilmselt arvad, et maksid oma voodi eest liiga palju (pea aga meeles, et voodisse investeerimine on üks maailma kõige nutikamaid ideid!). Nii või naa, arvata võib, et sa ei maksnud ligilähedaseltki nii palju kui üks teine isik. Kas tahad teada, kui palju maksab maailma kõige kallim voodi? Umbes 99 000 USA dollarit. Selle kõrval tundub ilmselt sinu voodi eest makstud hind üsna odav?

Kui kaua on turul olnud vesivoodid?

Kuigi vesivoodeid peetakse ikka veel üsna ebatavaliseks ja seetõttu arvatakse, et tegemist on uue leiutisega, on vesivoodi ajalugu üsna pikk. Vesivoodid leiutati 1800. aasta paiku ja nende peamine otstarve oli ennetada lamatiste ja teiste sarnaste vaevuste tekkimist patsientidel, kes pidid pikka aega voodis lamama. Kuna vesivoodid on väga mugavad, muutusid need peagi väga populaarseks.

Kui raske on su madrats?

Kindel on see, et praegu on su madrats raskem kui oli otsmise aja! Seda ei tahaks sa küll kuulda, kuid 10 aastaga madratsi mass kahekordistub. Miks? Sest see kogub tolmu, surnud naharakke, tolmulesti ja nende väljaheiteid. Kõlab ju üsna ebameeldivalt? Võib-olla on aeg vana madrats välja vahetada.

Kui kaua sul uinumine aega võtab?

Kui sul võtab uinumine kaua aega, võib see olla märk sellest, et su madrats ei ole enam parimas vormis ja vajab väljavahetamist. Tavaliselt kulub uinumiseks 10–15 minutit. Kui sul kulub uinumiseks kauem, peaksid hakkama mõtlema uue madratsi ostmise peale. Uuringud on näidanud, et inimestel, kes tunnevad end oma voodis mugavalt, ei peaks olema mingeid probleeme uinumisega vähem kui 15 minuti jooksul, nii et pikem aeg on märk halvast madratsist.

Allikas: Dormeo 

Head Uudised GoodNews