1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. NÕUANNE! Kuidas valida õhupuhastit kööki?
NÕUANNE! Kuidas valida õhupuhastit kööki?

NÕUANNE! Kuidas valida õhupuhastit kööki?

Õhupuhasti on leiutis, mida paar põlvkonda tagasi ette ei osatud kujutada, kuid millel on tänapäevases köögis kujunenud kindel koht. Toidulõhnad võivad küll olla isuäratavad, ent on loomulik, et neid ei soovita tunda alati mitmed tunnid peale kokkamist või kodu igas nurgas.

Hakates valima sobivat õhupuhastit, pööratakse enim tähelepanu kahele faktorile: võimsusele, et õhupuhastit kasu oleks ning disainile, et see silma ei jääks häirima.

Õhupuhasti on asendamatu abimees

Õhupuhastid jagunevad kaheks: välisringlusega ja siseringlusega. Esimesel juhul toimib äratõmberežiim ja õhk ventileeritakse, teisel juhul õhk filtreeritakse ja suunatakse tagasi ruumi. See, milline variant kööki sobib, sõltub ventilatsiooniava olemasolust või võimalusest see ehitada.

Seinale või lakke? 

Ventilatsiooniavast sõltub ka see, kas õhupuhasti saab kinnitada seinale või lakke. Samal ajal tuleb arvesse võtta ka pliiti, mille kohal õhupuhasti paiknema hakkab. Elektripliidil võib puhasti olla juba 40 cm kõrgusel. Gaasipliidi korral peaks pliidi ja puhasti vahele jääma vähemalt 70 cm ning puupliidi kohale sobib reeglina ainult õhupuhasti, mis kinnitatakse lakke.

Söefilter on oluline 

Kui ventilatsiooniava on aga puudu ja seda ei ole võimalik ka lisada, on ainsaks variandiks siseringlust kasutav ehk söefiltriga õhupuhasti. Õhupuhastil, mis suunab õhu kohe tagasi tuppa, kuid millel puudub söefilter, ei ole väga suurt mõtet. Otsustades ära, mis süsteemiga õhupuhastit on üldse võimalik kasutada, on järgmine valikupunkt tõmbevõimsus.

Mida suurem ruum, seda võimsam masin 

Mida suurem on ruum, kus õhupuhasti on, seda võimsam peab masin olema. Avatud köögiga kodus, kus süüa tehakse väga tihti, on vaja võimsamat puhastit kui väikeses korteris, kus köök asub eraldi ning süüa tehakse korra päevas või harvemgi.

Enne ostmist tee selgeks õhupuhasti võimsus 

Kõige rohkem ostetakse õhupuhasteid, mille võimsus on 600-800 m3/h, ent olenevalt köögist võib see number olla ka suurem või väiksem. Vajaliku võimsuse võib nii ise välja arvutada, kui ka asjatundjatelt nõu küsida. Hea ülevaate erinevatest õhupuhastitest saab Kaup24 e-poest.

Tõmbe tugevus võiks olla reguleeritav

Parimateks on õhupuhastid, millel saab reguleerida tõmbe tugevust. See lubab kasutada võimsust sõltuvalt toidust, mida parasjagu valmistatakse. Vähem lõhnu tekitava toiduvalmistamise korral – näiteks kartulite keetmine – võib õhupuhasti madalamal võimsusel töötada, samas kui peekoni praadimisel saab puhasti tugevamale režiimile sättida.

Võimalusel tasub eelistada aga uuemaid õhupuhasteid, millel on perimeetertõmme. See tähendab laiemat tõmbeala, sest õhku tõmmatakse üles servavahedest, mitte lihtsalt keskelt.

Vaikne ja tähelepandamatu

Õhupuhasti müratase ei mõjuta töövõimet, kuid mõjutab kasutusmugavust. Liiga valju õhupuhastit ei taheta tihtipeale õigel moel tööle rakendada, sest see segab pereliikmetega või külalistega rääkimist. Töötava masina lärmakus sõltub väga palju õhupuhasti paigaldamisest. Mürataset suurendavad nurkade rohkused ja kaldenurgad, nii et lühike, väikese kaldega ja võimalikust väheste nurkadega toru on reeglina parim ja vaikseim lahendus.

Kõrvale kuuldamatu ja silmale nähtamatu õhupuhasti välimus muutub aina olulisemaks faktoriks mudeli valimisel. Osta võib nii õhupuhasti, mis on tõeliselt keskne sisekujunduselement kui ka õhupuhasti, mis sulandub nii hästi muu köögisisutusega, et see võib lausa nähtamatuks jääda. Soovides pigem teist tüüpi lahendust, tuleb valik teha integreeritavate õhupuhastite seast.

Teleskoop-õhupuhastajad on peidetud ülemise köögikapi sisse, kuid esipaneel jääb nähtavale. Nende käivitamiseks on vaja õhupuhastit ettepoole tõmmata. Selliste õhupuhastite puhul peab tähelepanu pöörama sellele, et õhupuhasti asukoht ei jääks ebamugavalt liiga madalale.

Teist tüüpi ehk täisintegreeritavad õhupuhastid paigaldatakse ka ülemise köögikapi sisse, ent neid ei jää üldse näha. Võimalus on kasutada ka tööpinda integreeritavat õhupuhastit, mis tõuseb kasutamise ajaks tööpinnast kõrgemale. Puhkeolekus on see täiesti peidus, sobitudes iga disainiga.

Tegemist on reklaamartikliga! 

Head Uudised GoodNews