1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. NÕUANNE I Millal on õige aeg hekki, puid ja põõsaid pügada?
NÕUANNE I Millal on õige aeg hekki, puid ja põõsaid pügada?

NÕUANNE I Millal on õige aeg hekki, puid ja põõsaid pügada?

Kevad on enamike hekkide lõikamiseks parim aeg, sest sellele järgneb kasvuperiood ja lõikehaavad paranevad kiiresti. Samuti on praegu hekitaimed veel raagus ning okste asetusest ja tihedusest on lihtsam ülevaadet saada. Soovitusi ja nippe jagab K-rauta Tondi kaupluse juhataja Eveli Uibomets.

Mida ja millal lõigata?

  • Viljapuudel ja – põõsastel võib kevadel lõigata julgelt külma- ja lumekahjustusi saanud oksi, keskendudes võra taastamisele. Selle töö käigus tuleks eemaldada ka surnud, haiged ja nõrgad võrsed.
  • Enamike hekkide piiramiseks sobib aprilli teine ja mai esimene pool, välja võiks lõigata ristuvad oksad, mis kasvavad tüvest välja teravnurga all.
  • Lehtpuuhekke on hea harvendada siis, kui öökülmasid pole enam põhjust peljata.
  • Okaspuuhekkide puhul kehtib reegel, et noorena tuleb neid pügada harva ja mõõdukalt. Kui hekk on saavutanud soovitud kõrguse ja laiuse, saab taimi julgemalt pügada. Okaspuu pügamiseks sobivad nii kevad kui sügis, kuid kärpida võiks korra aastas ja seda pole soovitatav teha värskete noorte kasvude perioodil.
  • Erinevalt teistest igihaljastest hekkidest nõuab elupuu sagedast tagasilõikamist juba noorena. Elupuu kasvab tugev ja tihe vaid pidevalt lõigates ning seda on mõistlik teha mitu korda aastas, nii kevadel kui sügisel.
  • Mahlajooksvad puud, näiteks kased, lõigatakse pärast mahlajooksu lõppemist.
  • Sireleid on soovitatav lõigata alles siis, kui õitsemine on läbi ehk vastu suve.
  • Kevadel kaunilt õitsvaid hekke tasub lõigata hoopis sügisel, et mitte ilusat õitseaega piirata.
  • Haruldaste hekitaimede puhul võiks müüjalt või aednikult uurida, kuidas neid Eesti oludes lõigata tuleks. Kui taim on pärit teistest loodustingimustest, võib internetist leitud teadmistega taimele kurja teha.

Millega hekki piirata?

Heki ning ilupõõsaste pügamise edukuse eelduseks on oskused ja õiged tööriistad. Sõltuvalt hekist ja selle suurusest tuleks soetada kas aiakäärid, hekikäärid või hekilõikur. Kõik tööriistad peavad olema hooldatud ja teritatud, et need hekki vajaliku piiramise asemel ei kahjustaks.

Aiakäärid on kasutuses igas aiaga majapidamises – nendega on mugav lõigata kuivanud ja murdunud oksi. Aiakääridega saab ka noort, äsja rajatud hekki tagasi lõigata.

Hekikäärid ja hekilõikur on vajalikud täiskasvanud heki ja suurte aiavormide pügamiseks. Väikeses dekoratiivaias piisab enamasti hekikääridest, aga kui hekk on pikk ja kõrge nagu müür, tuleb käte säästmiseks võtta appi hekilõikur ja redel.

Ühtlase kõrgusega heki saavutamiseks lüüakse heki otstesse vaiad, mille vahele paigutatakse nöör. Pärast kõigi nende okste äralõikamist, mis jäävad nöörist kõrgemale, saabki kauni ja sirge tulemuse.

Head Uudised GoodNews