1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. NÕUANDED! Kuidas vältida kaardiga makstes liigset kulutamist?
NÕUANDED! Kuidas vältida kaardiga makstes liigset kulutamist?

NÕUANDED! Kuidas vältida kaardiga makstes liigset kulutamist?

Foto: SEB
Foto: SEB

Kõik soovivad oma rahaasju korraldada võimalikult edukalt: planeerida ja kontrollida kulusid ning raha kokku hoida. Muidugi on tähtis omada piisavalt rahatagavara ka ettenägematute sündmuste tarbeks. Sellega hakkama saamiseks aga ei piisa vaid teoreetilistest teadmistest. Mõnikord võib kasulikke tulemusi anda hoopis mõne nutika praktilise oskuse omandamine, näiteks see, kuidas hoiduda kaardiga makstes liigsest kulutamisest. Aga mismoodi seda teha?

Koostage kulude ülevaade

Üleskirjutamine on isikliku rahamajanduse juhtimisel alati kasulik – kui soovite kulusid vähendada, on eriti soovitatav need kõik üles märkida. Nii saate teada, kui palju ja millele raha kulub ning ühtlasi on lihtsam näha võimalikke kokkuhoiukohti.

Kui kulude ülesmärkimine tundub liiga ajamahukas, siis saab ühe võimalusena kasutada SEB Rahapäevikut.

Koostage põhjalik eelarve tuleviku tarbeks, et teha kindlaks, kui palju ja millele plaanite kulutada. Olge eelarve koostamisel realistlik ning kirjutage eraldi lahtritesse summad, mis kuluvad näiteks toidule ja vabale ajale. Kulutused võite paika panna ka nädalate kaupa.

Koostatud eelarve ja kulude ülevaade aitab näha oma isiklikku finantsolukorda realistlikult, tänu millele on liigse kulutamise soovile lihtsam vastu seista.

Kontojääki ei ole keeruline jälgida

Arvatakse, et kaardiga makstes kulutatakse tunduvalt rohkem raha kui sularahas tasudes. Ajad muutuvad kiiresti ja tänapäeval ei saa enam väita, et raha kipub kergesti ära kuluma, sest  puudub ülevaade arvelduskontol olevast summast. Tegelikult on maksekaardi kulutuste jälgimine väga lihtne.

Kontoseisu kontrollimiseks ei ole vaja minna panka või otsida pangaautomaati – mobiili- ning internetipanga abil saab kontojääki kontrollida igal ajal. Võimalik on tellida ka kiirteavitamise teenus, mis tähendab, et iga maksetehingu puhul saadetakse SMS või e-kiri infoga, kui palju raha läks kontolt maha ja kui suur summa jäi alles.

Raha, mida te kindlasti kulutada ei soovi, on mõistlik kanda üle teisele kontole. Selleks saate tellida püsikorralduse, mis tähendab, et teie valitud kuupäeval kantakse määratud summa automaatselt teisele kontole.

Ettenägematuteks kulutusteks kogumisel on mugavaks lahenduseks kogumishoius ja Digikassa. Kogumishoiusele on võimalik teha sissemakseid automaatse ülekandega – määrata oma arvelduskontole piir, millest suuremad summad kantakse automaatselt hoiusele. Digikassa on mugav lahendus, mis võimaldab rahatagavara kogumishoiusel väikeste summade kaupa, kuid järjepidevalt kasvatada. Raha kõrvale panemiseks tuleb vaid maksta kaardiga.

Kuidas kaardimaksete kulutusi kontrolli all hoida:

  • Koostage isiklik eelarve. Kirjutage üles kõik väljaminekud, et saada ettekujutus, millele ja kui palju raha kulub. Realistlik ülevaade aitab vältida liigset kulutamist.
  • Kontrollige järjepidevalt oma kontojääki interneti- või mobiilipanga vahendusel.
  • Tellige kiirteavitamise teenus, mis teavitab teid kontol toimuvatest tehingutest ja näitab iga kord ka kontojääki.
  • Finantsplaneerimise rakendus aitab kulusid rühmitada ja endale piire seada.
  • Kandke raha, mida te ei soovi kulutada, teisele kontole.

Allikas: SEB

Head Uudised GoodNews