1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. NÕUANDED! Kuidas oma uusaastalubadustest kinni pidada?
NÕUANDED! Kuidas oma uusaastalubadustest kinni pidada?

NÕUANDED! Kuidas oma uusaastalubadustest kinni pidada?

Kas koostad igal aastal nimekirja uusaastalubadustest, mis vajuvad peagi jälle lühemaks või pikemaks ajaks unustuse hõlma?

Uusaastalubaduste andmine ja murdmine võib olla mingis mõttes traditsioon, kuid kindlasti ei tuleks sulle kahjuks, kui seekord lubadustest kinni pead. Et see veidi kergem oleks, oleme valmis pannud mõned lihtsad lahendused kõige tavalisemate uusaastalubaduste pidamiseks.

Lubadus: Vähem kilosid ja rohkem sporti!

Mis oli sinu lubadus?

Sa lubasid endale, et vabaned tuleval aastal mõnest lisakilost ning saad endale lõpuks ometi ideaalse figuuri, millest oled alati unistanud. Hakkad ka aktiivsemaks; sport mängib sinu elus nüüdsest väga olulist rolli.

Mis läks valesti?

Kui soovid oma elu täielikult muuta, tahad et see juhtuks üleöö – tõsi, kas pole? Kahjuks ei ole see nii lihtne – lisakilod puusadel ja tuharatel kogunesid aastatega ning nendest lahtisaamine võtab samuti omajagu aega. Kui alustad liiga suurte ootuste ja liiga ambitsioonikate plaanidega, kaob motivatsioon peagi ning langed taas vanasse rutiini.

Mida teha?

Muuda oma elu vaikselt ja läbimõeldult. See tähendab muidugi, et sul ei ole juba valentinipäevaks ideaalset figuuri, kuid samas tähendab see ka seda, et sinu muutunud elustiil ei kao selleks ajaks kuhugi. Alusta kergemate treeningutega ning kui oled edusamme teinud, lisa tasapisi rohkem tegevusi, muuda oma toitumine tervislikumaks ning nii muudadki aeglaselt, ent järjekindlalt oma elustiili.

Lubadus: Võlgadest vabaks!

Mis oli sinu lubadus?

Sa lubasid endale, et sa vabaned lõpuks miinusest oma pangakontol, et maksad lõpuks ära krediitkaardivõla ning et sa ei osta enam midagi järelmaksuga, sest need ajavad su rahaasjad alati sassi.

Mis läks valesti?

Saabus jaanuar. Aeg, mil kõik pühadega kogunenud maksmata arved uksele koputavad – ning neid on päris palju. Kingitused perele ja sõpradele, mitmed koosviibimised lähedastega, palju head toitu ja ehk ka aastavahetuse reis välismaale. Kõik see ei aidanud kohe kindlasti kaasa sinu pangakonto miinusest väljumisele.

Mida teha?

Alusta tasapisi, kuid ole range. Kõige olulisem on saada lahti vanadest võlgadest – ning olulisuselt teisel kohal on uutest võlgadest hoidumine. Esmalt otsusta, kui suure protsendi oma igakuisest sissetulekust võlgade maksmiseks kasutad – ning pea sellest kinni. Esmalt pead muidugi kandma hoolt oma regulaarsete väljaminekute eest (üür, laen, majapidamiskulud, toit, kosmeetika, puhastusvahendid…), kuid kõik ülejäänud tuleb mõneks ajaks kõrvale panna – vähemalt nii kauaks, kuni sinu rahaasjad taas korda saavad.

Lubadus: „Ei” suitsetamisele!

Mis oli sinu lubadus?

Lõpuks ometi loobud suitsetamisest. Nii lihtne see ongi.

Mis läks valesti?

Kui tegid oma ülimalt ambitsioonikaid plaane suitsetamisest loobumiseks, unustasid asjaolu, et see pole mitte ainult harjumus, vaid reaalne sõltuvus – nii füüsiline kui ka psühholoogiline. Muidugi on võimalik suitsetamine üleöö maha jätta, paljud suitsetajad on seda proovinud ja neid on saatnud edu, kuid enamiku jaoks käib see väljakutse üle jõu. Parem on alustada vaikselt: kuigi see ei näi alguses väga kütkestav mõte, saadab sind pikemas perspektiivis suurem edu.

Mida teha?

Sea endale eesmärk, seejärel koosta plaan selle saavutamiseks. Suitsetamisest üleöö loobumise otsus – ning veel uue aasta esimesel päeval – pole kindlasti kõige parem valik. Parem määra kuupäev, mille saabudes suitsetamisest loobud – näiteks 1. juuli – ning siis vähenda järk-järgult igapäevaste sigarettide arvu. Kui vähendad iga nädal päevaste sigarettide arvu, muutub kogu protsess valutumaks ning sinu keha ja hingele meeldivamas – ning lõppeesmärgini jõuad juba mõne kuu pärast.

Allikas: Dormeo

Head Uudised GoodNews