1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Nõuanded, kuidas mugavustsoonist välja rabeleda
Nõuanded, kuidas mugavustsoonist välja rabeleda

Nõuanded, kuidas mugavustsoonist välja rabeleda

Foto: Pixabay.com

Miks on nii raske alustada? Mugavustsoon embab meid kui võrgutav merineitsi ja alalhoiuinstinkt hoiatab võimalike ründavate metsloomade eest. Kogu võitlustander on meie peas, kahe kõrva vahel. Hirmud, varasemad läbikukkumised, kogemuste puudumine – kõik need on takistused, mis ei lase astuda esimest sammu. Lähemale oma unistustele, õnnestunud projektile ja kvaliteetsematele suhetele, kirjutab Kati Mäekallas ajakirjas Hingele Pai.

Me ju teame, et inimvõimetel pole piire, miks siiski tunneme end nii piiratuna? Piiratuna keskkonna, inimeste, arusaamade, raha, ühiskonna poolt? Olles oma igapäevases “programmis”, tundub justkui võimatu astuda välja sellest vahetpidamata kohustustega pikitud ajakavast. Samal ajal teame me, et aega pole olemas ja kõik on kokkuleppeline.

Seda virvarri mõnikord kõrvalt vaadates näeme me end justkui loomapoe hamstripuuris rattas pöörlemas, ise sellele hoogu lüües. Kiiremini, rohkem, kiiremini.

Kokkuleppe seal rattas pöörlemiseks oleme sõlminud iseendaga.

Sisemiste taustamustrite tapeedist pimestatuna viskame aga aina hagu alla elus edasi tormamise auruvedurile. Elamine ja nautlemine lükkuvad homsesse, ülehomsesse, pensionipõlve…

Alguste valud ja võimalused

Me ei ole kunagi päris alguses, et alustada nullist. Alati on seal pildil taustamuusika ja tantsijad, varjud minevikust, kohustused jne. Sageli viib elu oma keerdkäikudega inimesed päris nulli lähedale, mille tulemusena sünnivad uued algused ja elud eludes. Lugejale metafoor, kõrvaltvaatajale hirmutav, protsessis olijale õudusunenägu, mille tulem sõltub su oskusest okastraati neelata. Selline võib olla uue alguse metafoorne reaalsus päriselus.

Sageli viib elu oma keerdkäikudega inimesed päris nulli lähedale, mille tulemusena sünnivad uued algused ja elud eludes

Palju sõltub siiski meist endist ja valikutest, mida langetame. Mida varem hakkame end justkui juukseidpidi soost välja tirima, seda parem. Viitab ju uue alguse vajadus vana pankrotile. Ei ole mõtet asju venitada ega ilustada, vaid saagida see viljatu oks maha enne, kui kukkumine saab väga kõrge olema.

Selleks, et luua muutusi, on vaja julgust! Julgust astuda välja vanast ja uue sisse. Mõista, et vanas püsimise “turvatunne” on vaid illusioon, samamoodi nagu on seda uude astumise “ebaturvalisus”. Julgus on see, kui võtad riski järgida oma südame häält.

Mõista, et vanas püsimise “turvatunne” on vaid illusioon, samamoodi nagu on seda uude astumise “ebaturvalisus”

Erinevad faasid

Uue alustamine on otsekui lapse saamine. Kõigepealt on ootus. Kannatamatus, ärevus, mure, rõõm, elevus, ülevad emotsioonid – kõik segamini, vaheldumisi, korraga. See on aeg, kus su alateadvus hakkab sulle ilmutama, et vanamoodi ei saa enam. Sinu sisemine inimene on valmis muutusteks ja elu loob neile soodsa pinnase. Väga heitlik olemine, nagu kevadine ilm. Päriselt on need vaid meie selle hetke hinnangud läbi emotsioonide prisma. Reaalsus on midagi muud, kuid seda näeme hoopis hiljem.

Sellele segaduse perioodile järgneb viljastumine. Viljastumine toob kaasa lootuse, ootuse ja selguse. Otsused on vastu võetud, vanast uude liikumine on nüüd ka väliselt alanud. Ka siin tuleb ette tagasilööke, kuna vanamoodi enam ei saa ega taha, uutmoodi veel ei oska.

On saabunud sünnituse aeg. Sünnitus on uute alguste puhul kõige vaevarikkam ja tihtipeale väga pikk protsess. Kõik oleneb muidugi sündiva suurusest. Pikad uneta ööd, detailideni läbimõeldud plaanid, uued visioonid jne. Entusiasm, adrenaliin, väsimus, kõhklused, töö, töö, töö – kõik läbisegi.

Oma unetutes öödes loome me uut reaalsust. Ööl on eriline vägi, nii et ole valvas, mis mõtteid sa heietad. Mõte-sõna-tegu on retsept, kuidas see maailm loodud on ja igal päeval uuesti luuakse meie endi poolt. Su reaalsus on pärit su kahe kõrva vahelt. Kui see ei meeldi sulle, siis muuda midagi. Iga hommik on uus algus ja valge leht, millele joonistada. Kui sa ei saa täna muuta varemloodud olevikku, siis saad muuta oma suhtumist.

Oma unetutes öödes loome me uut reaalsust.

Suhtumine on nagu pinnas, kuhu külvad tulevikuseemneid. Kas tahaksid külvata sohu, kõrbe või kruusa? Või hoopis viljakasse maasse? Kas tead, et need visoonid ja ideed, mis on sulle antud, on ainulaadsed ja kordumatud nagu sa ise? Meie elu suurimaid vastutusi on elada oma elu täie potentsiaaliga, mitte teha allahindlust ja kompromisse. Täie potentsiaaliga tähendab elada seda elu, milleks sa oled siia sündinud, mitte seda, mida ühiskond arvab, et peaksid elama. SINA oma täies hiilguses, andides ja kutses. Õnne saladus on olla iseendaga tasakaalus ehk olla ise.

Suhtumine on nagu pinnas, kuhu külvad tulevikuseemneid.

Pea alati meeles, et:

  1. Võta aega, et mõista iseennast ja oma kohta siin elus. Aitab tuule tallamisest.
  2. Kriisid on justkui puhastustuli, andes meile võimalusi õigesti otsast alustada. Kriise pole vaja karta.
  3. Kaartide segamine sünnitab su ellu uued võimalused ning igast kaosest saab uus kord.
  4. Ole julge ja võta risk teha nii nagu su süda ütleb.
  5. Öös on asju – pimeduses loome me uusi reaalsusi, mis päevavalguses saavad uueks olevikuks.
  6. Kõik on su enda kätes ja sinu väline maailm on sisemuse peegeldus.
  7. Muutused algavad meist endist.

Telli ajakiri Hingele Pai

Head Uudised GoodNews