1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. NÕUANDED! Kuidas leida kaduma läinud telefoni?
NÕUANDED! Kuidas leida kaduma läinud telefoni?

NÕUANDED! Kuidas leida kaduma läinud telefoni?

nutikagapildistamasJärelejäänud suvel on ees ootamas veel mitmedki suurüritused, kas või sel nädalavahetusel peetav Põhjamaade hiigelpidu Weekend Festival Baltic. Mida ikkagi teha, kui telefon suveüritusel kaob või sootuks pikanäpumeeste ohvriks langeb? Elisa tootejuht Imre Nõmmik jagab näpunäiteid, kuidas kadunud telefoni leida.

Kasuta telefonitootjate rakendusi

Imre Nõmmik osutab nii Androidi kui Apple’i nutitelefonidel sisseehitatud rakendusi kasutama. „Loomulikult on loodud tohutu hulk erinevaid rakendusi telefoni asukoha tuvastamiseks, kuid isiklikult soovitan enda kogemustele toetudes, kasutada juba telefonis leiduvaid sisseehitatud võimalusi nii Androidi seadme halduris kui ka Apple’i toodete puhul,“ tõstis Nõmmik esile telefonitootjate rakendusi.

Tootejuht tutvustas Android telefonide puhul Google Playst leitavat seadmehaldurit, kuhu tuleks sisse logida sama kontoga, mis telefonikasutajaks on loodud ja seda veebiaadressil www.google.com/devicemanager. Viimati nimetatud aadressilt saab näha oma kaduma läinud telefoni asukohta ja panna telefon helisema ka siis kui oled telefoni jätnud hääletule režiimile. „Lisaks on suurepärane võimalus kaughaldusest telefoni nö lukustada ja määrata uus parool, et telefoni sisusse pääsemine keerukamaks muuta,“ rääkis Imre Nõmmik. Samuti juhtis tootejuht tähelepanu sellele, et juhul kui telefon on sattunud pikanäpumeeste küüsi, saab sama kaughaldust kasutada oma nutikas oleva sisu kustutamiseks.

Juhiseid Apple’i omanikele

„Apple’i puhul soovitan samuti nagu Androidi osas, kasutada sisseehitatud võimekust telefoni asukoha tuvastamiseks,“ rääkis Nõmmik ja tõi välja et oma iPhone’is saab kasutaja lülitada iCloudi seadetes sisse Find my phone, mis seob iPhone’i iCloudi kontoga. „Kui sellised toimingud on telefonis tehtud, siis saab veebilehel www.icloud.com sisselogides enda kasutajatunnustega näha samuti, kus telefon parasjagu asub, saab ka hääletut telefoni helisema panna ning hõlpsalt telefoni lukustada ja muideks eriti hea lahendus iPhone’i Find My iPhone menüüs on võimalus seadistada oma telefon vahetult enne aku tühjaks saamist saatma oma iCloudi kontole telefoni viimast asukohainfot,“ tõstis Nõmmik esile tasuta iPhone’i sisseehitatud rakendust.

Hoia telefonis netiühendus sees

„Kõik räägitud juhised oma kaduma läinud või pihta pandud telefoni asukoha leidmiseks vajavad muidugi telefonis netiühenduse tagamist, seega tasub kindlasti ka festivalimelusse või suveüritusse sukeldudes lülitada sisse telefonis andmesideühendus,“ juhtis tootejuht tähelepanu olulisele tegurile ilma milleta oleks oma nutiseadme leidmine raskendatud.

Muuda enda PIN-kood ja telefoni mustrilukk vähem aimatavamaks

Elisa tootejuht Imre paneb kõikidele nutikate omanikele veel südamele, et enda paremaks kaitsmiseks tasub telefoni PIN-kood ja mustrilukk hoida pigem keerulisena. „Saan näitena tuua, et igasse viiendasse telefoni pääseb sisse Zorro abil – nimelt kasutatakse Zorro ehk Z joonistust oma ekraanil põhilise mustrilukuna.“ Tootejuht tõi veel näiteid 4-kohaliste populaarsete koodide osas, mida kasutajad võiksid asendada vähem aimatavamate koodidega nii oma SIM-kaardi PINi kui telefoni pääsukoodi mõttes. Näiteks on kasutajate seas levinud koodid 0000, 1234, 2580, 1122, mis paraku ei taga SIM-kaardile ega telefonile kaitstust kolmandate osapoolte eest. Kui isegi telefoni pääsukood on keerukas, kuid SIM-kaardile on lihtne ligi pääseda, siis võib sellega tekitada omanikule parajat peavalu.

„Kindlasti soovitan kasutada neil, kel nutitelefon võimaldab, sõrmejäljelugeja aktiveerimist. Nii garanteerid oma nutika kaitstuse võõraste ees ja ära ei saa unustada ka SIM-kaardi PIN-koodi, mis tuleb enda heaolu nimel muuta sääraseks, et sellele ei saa lihtsa kombinatsiooniga ligi,“ tõdes Imre Nõmmik.

Lõpetuseks tõdes tootejuht veel, et oma nutiseadmel tasub näpunäidetena toodud võimalusi kindlasti kasutada, sest nii on kaduma läinud või varguse ohvriks langenud seadet hõlpsam leida ja kindlasti tasub üle vaadata ka enda telefoni pääsukoodid või mustrilukud, sest need kaitsevad kasutajat esmalt varguse puhul võõra poolt kõnede tegemise eest ja teisalt on meil kõigil täna telefoni talletud äärmiselt palju personaalset infot, mille sattumisel võõrastesse kätesse võib ilmneda päris palju soovimatut kahju.

Head Uudised GoodNews