1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. NÕUANDED! Kas iga-aastane jaanuarikuu pankrot on su surmani ära tüüdanud?
NÕUANDED! Kas iga-aastane jaanuarikuu pankrot on su surmani ära tüüdanud?

NÕUANDED! Kas iga-aastane jaanuarikuu pankrot on su surmani ära tüüdanud?

rahakottDetsember on imeline kuu: sul on aega mitte millegi tegemiseks, käid paljudel pidudel ja sööd kõvasti head toitu. Siis veel reisid, kingitused ning palju-palju jooke.

Ja enne, kui isegi aru saad, on käes jaanuar ja ka täielik pankrot.

Kui oled tüdinud sellest, et oled jaanuaris alati vaene nagu kirikurott, on allpool mõned kasulikud nõuanded, kuidas seda vältida.

Koosta eelarve ja pea sellest kinni

Üks viis pühadeaegsete kulutuste kontrolli all hoidmiseks on täpselt teada, kui palju sa võid kulutada, ja täpselt otsustada, millele sa tahad selle summa kulutada. Eralda teatud summa kingitustele, pidudele, toidule, jookidele, reisidele ja kõigele muule, mida sa pühade ajal vajad. Seejärel pea sellest plaanist kinni.

Igal juhul arvesta eelarve koostamisel oma reaalsete võimalustega. Kui paned terve pere kingituste jaoks kõrvale vaid 50 eurot, oled sunnitud ostma mõttetut kribu-krabu, mis su piinlikkusest punastama paneb, kui hakatakse kingitusi avama. Teisest küljest, kui sa ei arvesta üldse raha pidude ja jookide jaoks, võivad sellel olla halvad tagajärjed su seltsielule, nii et sa ei tunne pühadest ilmselt nii palju rõõmu kui võiksid.

Oma võimaluste raamides püsimine on kindlasti mõistlik valik, kuid anna endale võimalus ka oma rahast saadavat kasu nautida.

Maksa kõigi ostude eest sularahas

Muidugi ei ole see väga praktiline – lõppude lõpuks on palju lihtsam toimetada ühe kaardiga kui tassida kaasas suurt summat sularaha, kuid see on ainus viis vältida miinust, kui jaanuar kord kätte jõuab. Kui maksad kõigi ostude eest sularahas, kulutad lõppkokkuvõttes ilmselt palju vähem.

Nipp seisneb selles, et ainult sulas makstes kulutad ainult seda raha, mis sul tegelikult olemas on. Maksmine krediitkaartidega tähendab sageli maksmist rahaga, mida sul (veel) ei ole, sest need annavad sulle võimaluse maksta ostude alles järgmisel kuul või osade kaupa.

Nipp seisneb selles, et ainult sulas makstes kulutad ainult seda raha, mis sul tegelikult olemas on.

Teine hea külg on see, et sularahas maksmine on alati palju valusam: sa näed ka tegelikult, kuidas raha rahakotist välja läheb ja saad oma kulutustest paremini aru, nii et kiusatus priisata on palju väiksem.

Vali odavamad tegevused, mis võivad olla sama lõbusad kui väga kallid

Kui oled harjunud kulutama suure osa pühade-eelarvest reisidele, lõbustuspargis, kinos ja teatris käimisele ning teistele kallitele üritustele, siis on just see valdkond suurepärane raha säästmise võimalus. Sama palju rõõmu ja lusti võid saada ka teistest, palju odavamatest ettevõtmistest – tuleb need lihtsalt üles leida!

Selleks võib olla lihtne jalutuskäik linnas, imetledes keskväljaku ja kesklinna ilusaid jõulutulesid. Selleks võib olla mõnus õhtu kodus hea jõulufilmi ja kuuma kakao seltsis. Võid otsida naabruskonnas kelgumäe ja kelgutama minna. Võid kutsuda terve pere kööki ja koos piparkooke küpsetada. Ükskõik mida sa otsustad teha, veedad kindlasti lõbusalt aega, kulutades seejuures väga vähe raha.

Rõõmu ja lusti võid saada ka teistest, palju odavamatest ettevõtmistest – tuleb need lihtsalt üles leida!

Mõtle ette ja säästa järgmisel aastal isegi rohkem raha

Kuna jõulud on juba peaaegu ukse ees, ei saa selle aasta rahalise seisu parandamiseks enam suurt ette võtta, kuid hoolsalt planeerides võid järgmisel aastal isegi rohkem raha säästa. Näiteks kui ostad jõulukaunistusi kohe pärast pühi, võid need saada poole hinnaga või veelgi odavamalt. Pane need panipaika hoiule ja sul on järgmise aasta jõulukaunistused olemas. Sama kehtib paljude muude asjade kohta, mida pühade ajal vajad: pakkimispaber, lipsud-lehvid ja isegi kingitused.

Kui saad palju mitteisiklikke kingitusi, millega sa ei oska midagi peale hakata, näiteks küünlajalad, raamatud, klaasid, iluasjad ja muud sellised esemed, mis ainult tolmu koguvad, võid ka need panipaika panna ja järgmisel aastal ära kinkida. Need ei pruugi sobida su lähedastele, kuid võivad passida kinkimiseks töökaaslastele või vanaonudele-tädidele.

Veel üks hea idee on hakata pühade-eelarvet planeerima juba jaanuaris. Kui sul oli sel aastal eelarve, siis tead umbes, kui palju sul on vaja (või sa tahad) kulutada, ja saad hakata varakult raha kõrvale panema. Võid võtta isegi lisatööd ja kogu täiendava sissetuleku spetsiaalsesse pühadefondi kõrvale panna või mõnda kulu kärpida, nagu kallid kohvid, mida topsiga kaasa ostad, või väljas söömine, et pühade ajaks lisaraha säästa.

Allikas: Dormeo

Head Uudised GoodNews