1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Millist köögitehnikat kasutada hoidiste valmistamiseks?
Millist köögitehnikat kasutada hoidiste valmistamiseks?

Millist köögitehnikat kasutada hoidiste valmistamiseks?

Erinevad köögimasinad aitavad lihtsustada sügis-talviste hoidiste valmistamist – hoidiste valmistamisel on oluline toorainet puhastada, tükeldada või pressida.

Õigesti valitud tehnikavahendid aitavad aega ja toorainet kokku hoida ning muudavad ka lõpptulemuse apetiitsemaks. Mille põhjal aga teha asjalik köögitehnika valik tehnikapoes?

Moosid ja hoidised

Kui plaanis on teha suuremas koguses moosi või soolaseid hoidiseid, on ennekõike abilist tarvis toorainete tükeldamisel. Kõige mitmekülgsem valik on köögikombain, mille erinevad kettad pakuvad võimalust toorainet viilutada või ribastada. Expert tehnikakaupluste turundusjuhi Joonas Kulli sõnul tunnevad inimesed sageli köögikombaini valides huvi, kas terad on teravad ka pärast suure koguse purgisalati valmistamist. “Kui pärast köögikombaini kasutamist see korralikult ka puhtaks teha, pole tarvis terade teravuse pärast muretseda. Küll aga tasub tähelepanelik olla teiste detailide osas ja seadmega õrnalt ringi käia. Kraanikaussi visates võivad lõiketerad saada väikse kahjustuse ning see tõesti mõjutab ka lõikekvaliteeti,” kirjeldas Kulli seadmete kasutamist ja hooldust, mis tagab töökindla masina aastateks.

Kulli sõnul ei ole terade vastupidavus ainus kriteerium, mida köögikombaini valimisel vaadata. “Kui valmistatakse suures koguses hoidised, siis tasuks mugavuse mõttes jälgida ka köögikombaini mahutavust – kas korraga saab teha 3,9 või 0,8 liitrit moosi,” tõi Kulli välja väikseid nüansse, mis hoidiste valmistamisel määravad on.

Köögikombain pakub mitmekülgseid võimalusi hoidiste valmistamiseks, võimaldades mõelda ka loovamalt – näiteks, kui Eesti inimene on harjunud valmistama marineeritud kõrvitsat, siis köögikombaini abiga saab kerge vaevaga valmistada ka kõrvitsast moosi. Küll aga tuleb selleks viimane peeneks riivida. Riivides on võimalik mitmeid köögivilju ka suuremates kogustes sügavkülma panna, sest riivitud kujul võtavad viljad vähem ruumi, ent on siiski talvisel ajal mugavad kasutada.

“Kuna suuremad köögikombainid võtavad majapidamises omajagu ruumi, tasub enne suure ja paljude otsikutega masina ostmist läbi mõelda, kas väiksema pinnaga elamises tõesti kõik need võimalused ka rakendust leiavad,” nentis Expert tehnikakaupluste turundusjuht, viidates, et kui jõutakse järeldusele, et pigem mitte, saab hõlpsasti hakkama ka väiksema hakkijaga, mis samuti aitab aega kokku hoida ja mida on lihtsam ka puhastada. “Väikse moositeo puhul on vääriliseks abiliseks näiteks blender või saumikser, mille abil saab teha nii toormoosi, kui peenestada ka köögivilju,” sõnas Kulli.

Experti esindaja nentis, et kui saumikseri või blenderi saab soovija soetada alates paarikümnest eurost, siis mitme-funktsionaalse köögikombaini hinnad algavad poolesajast eurost, küündides kuni mitmesaja euroni.

Kodune mahlategu

Värsketest puu- ja köögiviljadest või marjadest valmistatud mahl on maitsev ja ehe ning Eestimaa aedadest leidub mahla valmistamiseks ka toorainet, alustades õuntest lõpetades arooniate ja kirssidega. Kuigi esialgu tundub mahlategu paras ettevõtmine, saab seda kodus teha mitmel viisil. “Mahla on võimalik valmistada nii pressimise, keetmise kui ka aurutamise teel. Viimastel aastatel on aga aina populaarsemaks muutunud värskete mahlade valmistamine, mis ei vaja kuumutamist ega aurutamist. Värskelt pressitud mahlad on tänu toitainetele ja vitamiinidele kõige täisväärtuslikumad,” kirjeldas Kulli tarbijate ostueelistusi. Kui aga on soov mahla pikemalt säilitada, siis tuleks see läbi kuumutada ja seejärel vedelik pudelitesse panna ja pudelid õhukindlalt sulgeda. Tehnikakaupluste tootevalikus on nii väiksema mahlakoguse jaoks mõeldud koduseid mahlapresse, kui ka suuremaid, mis võimaldavad korraga valmistada rohkem kui paar klaasi värsket mahla.

“Mõistliku koduse mahlapressi hinnad algavad paarikümnest eurost ning lõppevad mitmesaja euroga – erinevus seisneb selles, mitu töökiirust pressil on, milline on mahlanõu maht ja viljaliha mahuti ning kas masin töötab aeglasel n-ö tigupressi meetodil või kiirel meetodil,” sõnas Kulli.

Head Uudised GoodNews