1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Mida teha, et autoreis välismaale kulgeks viperusteta?
Mida teha, et autoreis välismaale kulgeks viperusteta?

Mida teha, et autoreis välismaale kulgeks viperusteta?

Tänavune Eesti suvi ahvatleb paljusid autoga välismaale sõitma. Ent milleks olla valmis ja mida teha selleks, et autoreis nauditavalt kulgeks ja hiljem ei peaks silmitsi seisma hiigelsuurte arvetega?

Swedbanki kasko- ja liikluskindlustuse valdkonnajuht Kristjan Ahven annab ülevaate olulisematest punktidest, mida teha, et autoreis välismaale kulgeks viperusteta.

 

1. Sõiduk reisikorda!

Üks olulisemaid aspekte, et reisi üldse alustada on mõistagi see, et sõiduk reisikorras oleks. Tehke autole reisieelne kontroll – vahetage vajadusel õli, laske kontrollida veermik ning vedelike tase. Samuti vaadake üle tagavararatta seisukord, vajalikud vahendid rehvivahetuseks või võtke kaasa rehviparandusvaht, mis päästab teid edukalt juhul kui rehviga midagi väiksemat juhtub.

2. Kohustuslik liikluskindlustus

Enne reisi on oluline veenduda, et kohustuslik liikluskindlustus kehtib. Liikluskindlustus on kohustuslik kõikjal, selleta liigelda ei tohi. Lisaks soovitame kaasa võtta rohelise kaardi – see on kehtivat liikluskindlustust tõendav dokument välismaal ja on kohustuslik reisimisel väljaspool Euroopa Liitu. Rohelise kaardi saab iga kindlustuspoliisi omanik küsida oma kindlustusandjalt. Liiklusõnnetuse korral hüvitatakse kahjud kannatanule seaduste põhjal, mis kehtivad õnnetuse toimumise riigis. Liikluskindlustuse kehtivust saab igaüks kontrollida Liikluskindlustuse fondi kodulehelt. Tegelikult oleks hea sõlmida ka koguriskikaitsega kaskokindlustus. See hüvitab pea kõik sõidukile põhjustatud ettenägematud ja ootamatud kahjud, hoolimata süüdlasest või õnnetuse toimumise kohast. Õnnetuse juhtudes tasub siiski alati ka väikseimast plekimõlkimisest pildid teha, seda nii lähivaates kui suures plaanis ning pidada nõu oma kindlustusandjaga.

3. Tasuta autoabi number telefoni ja autosse

Pange tasuta autoabi number telefoni ja autosse. Veenduge, et teie kindlustusega kaasnev 24h hädaabi teenus kehtiks kogu reisiteekonnal ning hüvitaks kõik mõistlikud ja põhjendatud kulutused ning vajadusel ka katkise auto Eestisse transportimise. Näiteks võib pukseerimisteenus välisriigis äärmiselt kulukaks osutuda.

4. Reisikindlustus kaasa

Olge valmis reisi katkemisega seotud kuludeks Pikema autoreisi puhul soovitame lisaks sõlmida ka välisriigis kehtiva reisikindlustuse, mis hüvitab muuhulgas ka ravikulud. Nii enne reisi katkemist tehtud ettemakstud kulutused kui ka kulud, mis on seotud sellega, kui keegi reisiseltskonnast peaks haigestuma. Kodumaal reisides tasuks aga uurida, kas kaskokindlustus hüvitab tekkivad lisakulud ka juhul kui õnnetuse või sõiduki rikke korral on autoga reisi jätkamine võimatu.

Head Uudised GoodNews