1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. MÄNGUR ANNAB NÕU! 5 arvutimängu, mida saab mängida nutitelefonis
MÄNGUR ANNAB NÕU! 5 arvutimängu, mida saab mängida nutitelefonis

MÄNGUR ANNAB NÕU! 5 arvutimängu, mida saab mängida nutitelefonis

Videomänge ei pea enam ammu mängima arvutitel või videokonsoolidel. Tänapäeval on paljudel taskus piisavalt võimas ja suure ekraaniga mobiiltelefon, millel võib ka nõudlikke mänge mängida. Eesti üks tuntumaid mängureid ja juutuubereid Kristjan Jaan Kaptur ehk Terminats reastas 5 tuntud videomängu, mis on edukalt üle kolinud mobiiliplatvormile ning mida pole häbi mängida ka väikesel ekraanil.

XCOM®: Enemy Within

Tegemist on 90ndate keskel laineid löönud UFO-teemalise strateegiamängu uusversiooniga, mis mõned aastad tagasi välja tuli ning kohe väga suure populaarsuse saavutas. Graafiliselt ilusas käigupõhises strateegiamängus juhib mängija teadlastest, inseneridest ja sõduritest koosnevat eriüksust, mis peab tagasi lööma tulnukate maavallutusplaanid. Lisaks tulnukatega madistamisele tuleb paljastada maailma hävitamisele keskenduv inimeste vandenõu.

Terminatsi hinnang: “Tegemist on üks-ühele samasuguse mänguga nagu arvutil. Mäng sobib puutetundlikule ekraanile hästi ning kuna tegu on käigupõhise mänguga, saab seda vajadusel muudeks tegevusteks hõlpsasti katkestada. Lisaks tulevad mänguga tasuta kaasa kõik lisad, mida arvutiversiooni puhul tuleks juurde osta, seega soovitan XCOM frantsiisi austajatel mobiiliversiooni kindlasti proovida.”

Baldur’s Gate: Enhanced Edition

Baldur’s Gate mängudeseeriat võib julgelt pidada videomängude ajaloo kõige komplekssemaks ning huvitavamaks rollimänguks. 1998. aastal ilmavalgust näinud mängu tegevus toimub väljamõeldud maailmas Forgotten Realms ning peategelasel on võimalik mängu kulgu mõjutada alates oma meeskonna loomisest kuni mängus tehtavate valikuteni. Käigupõhine mäng sobib eriti hästi mobiilil mängimiseks nii ühistranspordis kui ka näiteks arsti ootesaalis.

Terminatsi hinnang: “Baldur’s Gate on ajatu klassika, mis kuulub kindlasti iga videomängusõbra kohustusliku nimekirja hulka. Mäng toimub kolmanda isiku vaates ning kuna kaardid on erakordselt detailsed ja suured, on seda kõige efektsem mängida suurema ekraaniga telefonidel – mina kasutan 18,5:9 kuvasuhtega Samsung Note8 telefoni ning ilma äärteta telefon tõmbab otsekohe põnevasse fantaasiamaailma sisse.”

Rollercoaster Tycoon

Kes ei soovi tulistada ning otsib rahumeelsemat tegevust, neile võiks hästi sobida hoopis lõbustuspargi ehitamine. Rollercoaster Tycoon on tuntud ehitamise-majandamise frantsiisi läbi aegade üks õnnestunumaid mänge. Mängija ülesanne on ehitada ja pidada lõbustusparki nii, et külastajad oleks rahul ning sissetulekud plussis.

Terminatsi hinnang: “Mänguga tuleb kaasa nii põhimäng kui ka Rollercoaster Tycoon 2, seega jätkub majandamist pikaks ajaks. Tegemist on niiöelda täisversiooniga, mis ei nõua rakendusesiseste ostude tegemist, seega sobib hästi ka majandamist õppida soovivate laste ja noorte nutitelefonidesse.”

Need for Speed: No Limits

Autode võidukihutamised on läbi aegade populaarsed olnud ning kindlasti on üks tuntuimaid Need for Speed. Mängija põhitegevus on autodega võidusõitudel osalemine, raha kogumine ning selle eest autode tuunimine kiireks ja ilusaks, et veelgi rohkem au ja kuulsust teenida.

Terminatsi hinnang: “Üpris sarnane originaalile, visuaalselt väga nauditav – sädemed, tossupilved ja peegeldused on kõik omal kohal, et anda edasi võimsat võidusõidukogemust. Auto juhtimine on mobiiliga lihtne ning intuitiivne. Seda võiks tunde järjest mängida.”

Trine 2

Lihtsamat sorti videomäng, mis oli veel mõned aastad tagasi arvutitel väga populaarne ning naudib nüüd edu ka mobiilil. Mängija saab valida kolme peategelase vahel ning peab väljamõeldud fantaasiamaailmas täitma erinevaid ülesandeid ning lahendama mõistatusi.

Terminatsi hinnang: “Mängud ei pea alati olema väga mahukad, et mängijat jäägitult haarata. Trine 2 on hea näide sellest, kuidas huvitavad mõistatused ning sisu annab tundideks vahva mängukogemuse. Visuaalselt väga ilus ning sobib hästi kõigile, kes peavad lugu muinasjuttudest, maagiast ning mõistatustest.”

Head Uudised GoodNews