1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Liina Randpere: kevadise kodukoristuse ABC
Liina Randpere: kevadise kodukoristuse ABC

Liina Randpere: kevadise kodukoristuse ABC

2016 Amway Home Trends CollectionKevadise suurpuhastuse aeg on käes ning meie kodu vajab pärast pikka talve üht korralikku värskendust. Armastatud treener ja saatejuht Liina Randpere ütles, et püüab alati võimalikult lihtsalt ja efektiivselt kodu koristamist korraldada ja häid nippe ära kasutada.

Amway Home ekspert Stanislaw Lenart soovitab alustada plaanist, mille puhul võiks endalt küsida järgnevad küsimused: mis on tänavuse suurpuhastuse eesmärk?; kui palju on erinevaid pindu, aknaid, uksi?; millised kohad ja pinnad vajavad rohkem ja millised vähem puhastamist?; millised vahendid on kodus juba olemas ning mida peaks juurde muretsema? Kui pilt on enam-vähem silme ees, siis siin on Liina ja Stanislawi poolt mõned nipid, kuidas koristada, mida koristamisel silmas pidada ja kuidas seda võimalikult lihtsalt teha.

Aknad

Akende pesemine on väga aeganõudev protsess. “Esimeste kevadilmade saabumisel tasub just akendest alustada, kuna puhtad aknad muudavad ruumid avaraks ja päikeseküllaseks,” soovitab Liina.

Akende pesemise üks kõige olulisemaid reegleid on liikuda ülevalt allapoole. Samuti on oluline kasutada spetsiaalset klaaspindadele mõeldud puhastusvahendit. “Paljud tänapäeval müügil olevatest klaasipuhastusvahenditest on juba väga keskkonnasõbralikud ning ei jäta triipe, mistõttu kulub hiljem vähem energiat akende poleerimisele. Näiteks Home sarja klaasipuhastusvahend on looduslik, kuid samas ülitõhus mustuse eemaldaja, mis puhastab ja jätab triipudevabad aknad ilma kemikaalideta,” rääkis Stanislaw ning lisas, et keskkonnast lugu pidamine on kodukoristuse juures tema jaoks väga oluline. Kui aga mingil põhjusel on aknaid vaja siiski kergelt poleerida, tasub kasutada pehmet paberrätikut või kuiva mikrofiibrist puhastuslappi.

Kui päike paistab taaskord akendest läbi, ära unusta ka aknalauda ja –raami puhastada. Selleks ja ka mistahes muu plastikraami puhastamiseks sobib hästi nõudepesuvahend. Tõmba tolmust puhtaks ka kardinapuud ning pese vajadusel kardinad. Paljusid riidest kardinaid võib tegelikult pesta pesumasinas – jälgi kardinate küljes olevaid silte ning toimi vastavalt juhistele. Spetsiaalsetest kangastest valmistatud kardinad vii keemilisse puhastusse, et aasta jooksul kogunenud tolm ka sealt välja saada. Ruloosid võib õrnalt kloppida ning neid värskendajaga pihustada. Puidust ruloode või ribikardinate puhastamisel on suureks abiks lihtne tolmuhari ning vajadusel ka õrnalt niiske lapp.

Seinad ja laed

Lagesid üldjuhul eraldi pesema ei pea – piisab sellest, kui puhastada neid tolmuharjaga, pöörates pisut enam tähelepanu nurkadele. Värvitud seinad võib niiske lapiga üle tõmmata, et sealne tolm hõlpsasti eemaldada. Kui mõni koht on rohkem määrdunud, siis esmalt võiks neid kohti puhastada sooja veega, millele on lisatud paar tilka nõudepesuvahendit. Kui see ei aita, on olemas lugematu hulk erinevaid pindade puhastamiseks mõeldud spetsiaalseid ja väga tõhusad üldpuhastusvahendeid. “Kindlasti ei maksa kõvasti nühkida, sest enamasti kasutatakse seintel vee baasil värve ning tugev puhastus võib pindu liigselt kahjustada,” märkis Amway ekspert.

Kangastest pinnad ja vaibad

“Kuigi algselt võib tunduda, et kõike peaks hoolega kohe vee ja seebiga pesema asuma, siis tegelikult piisab enamasti tolmuimejast ning vanast heast kloppimisest,” rääkis Stanislaw ning lisas: “Kõige lihtsam on alustada diivanist ja diivanipatjadest, mida saad hõlpsasti puhastada tolmuimeja spetsiaalse otsiku abil, mis on üldjuhul piisavalt tugeva imemisvõimega, et eemaldada üleliigne tolm.”

“Minul, väikelapse ema ja aktiivse inimesena on kodus suurimaks abimeheks üks Home sarja kuuluv üldpuhastusvahend, mis aitab isegi kangaspindu hooldada,” rääkis Liina oma lemmikust kodupuhastusvahendist. “Olen paar korda pidanud peast kinni haarama nähes, et mõni väike laps on mu valged diivanipadjad dekoreerinud kas maasikaplekkide, šokolaadi või hariliku pliiatsiga. Õnneks teeb üldpuhastusvahend nendele plekkidele kiirelt 1-0 ära: pihustan vahendit peale, hõõrun õrnalt lapi või näpuga ja pind ongi puhas ning ma ei pea hakkama patju harutama, leotama, nühkima ega pärast siis tagasi kokku õmblema,” selgitas naine.

Kangast diivanile lisab lihtsa vaevaga värskust juure kangavärskendaja. “Valige võimalikult universaalne kangavärskendaja, mille aroom on teile meeldiv. Näiteks mandariinihõnguline Home sarja kuuluv värskendaja sobib ideaalselt ka voodimadratsi ja –linade, kardinate, riiete ja vaipade värskendamiseks,” märkis spetsialist. Kui aga diivanil on plekid, siis ära lähene sellele kohe seebiveega, vaid uuri pisut, millised on antud kanga omadused. Samuti võid katsetada mõnes vähem märgatavas kohas, kas vesi ja seep jätavad kangale pleki. Kõige kindlam on siinjuures aga pöörduda hoopis spetsialisti poole, kes vajaduse korral diivanile sügavpuhastuse teeb.

Klopi õues vaibad ning kui võimalik, lase neil ka enne tuppa tagasi viimist pisut tuulduda. Pesemine on vaid siis vajalik, kui seal on silmnähtavad plekid ning siingi tasuks enne proovida mulliveega puhastamist. Kui mullivesi ei aita, võib plekkidel kasutada ka seebivett.

Vannituba

“See on üks ruum, mis vajab tegelikult kõige enam pingutust ja puhastust. Pese hoolikalt plaaditud seinad spetsiaalse vahendiga, et eemaldada silmale kohati nähtamatud katlakivi ja mustuse jäägid,” nõustab Stanislaw.

Käi üle roostevabast terasest pinnad ning eemalda kuivanud veeplekid. Kuigi vannituba koristame me tihti, siis suurpuhastuse ajal võiks silmas pidada ka silikoonist vahesid, mis kipuvad mustust endasse tõmbama ja võivad umbses niiskes ruumis ka hallitama minna. Sel juhul võiks vana silikooni hoopis eemaldada ning see uuega asendada.

Köök

Toidurasvad- ja pritsmed lenduvad ja ladestuvad meile märkamatult kõikjale. Amway Home spetsialist annab nõu: “kõige paremini aitab siin aga taaskord lihtne nõudepesuvahend, mis pinnad tõhusalt puhastab”. Siinjuures pole aga vaja suurt kogust puhastusvahendit, sest enamus nõudepesuvahendid on kontsentraadid ning nende lahjendmisel saab kordades rohkem pesuvahendit. “Soovitan kasutada nõudepesuvahendit mitte pigistatavas vaid pihustatavas pudelis – vahendit kulub vähem ja pihustades kandub see kohe laiemale pinnale,” lisas Liina.

Ära unusta puhastada ka külmkapipealset, prügikastiämbrit ning tõmmata lapiga üle aknaraamid ja –lauad. Samuti on aeg teha oma külmkapile ja praeahjule üks korralik sisepuhastus. Külmkapi aitab seest puhtaks saada lihtne vee ja äädika lahus. Praeahju puhastamisel kasuta soodalahust, mis eemaldab seintelt hõlpsalt kuivanud ja kõrbenud jäägid.

Garderoob

Lisaks soovitas Liina tuulutada ka oma kappi: “Kevad on hea aeg oma garderoobi korrastamiseks ja sorteerimiseks ning kindlasti on seal esemeid, millele tasub anda uus elu”.

Garderoobikapp kipub teinekord olema rohkem kui lihtsalt rõivaste hoiustamise paik ning märkamatult võib sinna koguneda lugematu hulk erinevaid pabereid, esemeid jms, mis sinna tegelikult üldse ei kuulugi.

Lähene garderoobi korrastamisele süsteemselt. Võta ette üks riiulivahe korraga. Sorteeri välja esemed, mida sa ei vaja ning tõsta asjad oma õigetesse kohtadesse. Täna on olemas väga palju taaskasutuspunkte, mis võtavad vastu nii rõivaid, jalanõusid kui ka kodumajapidamisest tarvilikke esemeid. Vahel on raske loobuda meid kaua teeninud esemetest. Stanislaw soovitab garderoobikappi tühjendades silmas pidada reeglit – “kui ma pole viimase aasa jooksul seda kordagi kandnud, siis kindlasti on keegi, kes sellele rohkem kasutust leiab”.

Head Uudised GoodNews