1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. LÄHEB REMONDIKS? Millega katta köögi tagasein korteris?
LÄHEB REMONDIKS? Millega katta köögi tagasein korteris?

LÄHEB REMONDIKS? Millega katta köögi tagasein korteris?

Köök on kodu süda. Korteri remondi käigus tasub pöörata suurt tähelepanu just köögi renoveerimisele ja köögis leiduvatele detailidele, sest köögis toimetatakse väga suur osa kodus oldud ajast.

Köögis säilib alati ka võimalus rasva- ja veepritsmete tekkimiseks tööpindadele ning tööpinna tagusele. Et köögi tööpinnatagune ala säilitaks oma värsket välimust, vajab see katmist kergelt puhastatava ja niiskuskindla materjaliga.

Kuidas muuta köögi tagaseina ilusamaks? 

Köögi tagaseina ilusamaks muutmine on välja toodud ka Postimehe Kodustiili 6 nipi hulgas imekauni köögi saamiseks.

Teisalt on köögi tööpindade tagune sein ka olulisel kohal köögi kaunistamisel. Selleks on mitmeid variante – ehituspoodides saadaval näiteks dekoorklaasist erinevate taustapiltide ning mustritega lahendused, mis on kindlasti igas köögis pilkude püüdjaks. Samuti võib katta tööpinna taguse ala huvitava värviga, või keraamiliste plaatidega.

Köögi tööpindade tagune sein ka olulisel kohal köögi kaunistamisel.

Dekoratiivklaas köögi tagaseinale

Dekoratiivklaas on tööpinna taguste pindade katmiseks saadaval nii läbipaistvana kui ka matistatud klaasiga. Klaasi üheks eeliseks on ka selle pinna hügieenilisus, sest klaas ei ima endasse mustust ega niiskust.

Saadaval on ka erinevate piltide ning mustritega dekoorklaasist tööpinna tagaseina katteid.

Läbipaistva dekoorklaasi paigaldamine eeldab, et aluspind on hea viimistlusega, sest vastasel juhul jäävad defektsed kohad silmale näha ning see rikub köögi üldpilti. Rikutud või defektse tööpinna tagune sein kata pigem mattklaasiga või taustvärvitud klaasiga, mis varjavad defekte ning lisavad ka sisustusele efekti.

Dekoratiivklaasist seinakatted paigaldatakse tavaliselt dekoratiivkruvide või happevaba silikooniga. Peame siinkohal rõhutama, et silikooniga kinnitatud dekoorklaasist lahendustel pilte vahetada ei saa. Selline võimalus on ainult dekoorkinnitustega tööpinna taguste kaitsmiseks mõeldud seinakatetel.
Hooldada on klaasi kõige lihtsam – niiske lapp ning õrnatoimeline klaasipuhastusvahend teeb oma töö ilusti ära. Kasutada ei tohiks kriimustavaid kõvade terakestega puhastusvahendeid ega karedapinnalisi svamme – need võivad klaasi pinda kahjustada.

Dekoratiivklaasi suureks miinuseks peetakse tihti sellelt iga veepiisa ja rasvatilga välja paistmist, seega vajab klaaspind üsna tihedat puhastamist. Väike nipp on puhastada klaaspindasid sidruniõliga, mis moodustab klaasile kaitsva kihi.

Dekoratiivklaas on tööpinna taguste pindade katmiseks saadaval nii läbipaistvana kui ka matistatud klaasiga.

Värvimine on kõige lihtsam ja odavam lahendus 

Värvitud köögi tagasein on kõige lihtsam ja kõige odavam lahendus. Küll aga pole see kõige funktsionaalsem ja ideaalsem võimalus tööpinna tagust seina kaitsta. Nagu just mainitud sai klaaslahenduste hügieenilisust, siis värvimise puhul need eelised puuduvad ning see muudab sellise lahenduse ebahügieeniliseks – mustus ja ka niiskus imbuvad pikapeale värvikihti. Tiheda värvpinna puhastamise järel selle värvus tuhmub ning värvipind saab kahjustusi.

Värvitud tööpinna taguse seina eeliseks on aga terve värvispektri laiune kujundamisruum. Kui tüdined ühest värvist, siis saad seda vajadusel muuta ka töömehi palkamata. Värvimine on ka odav ning sisekujundusse uute kontrastide lisamine ei ole kulukas.

Värvitud tööpinna taguse seina eeliseks on terve värvispektri laiune kujundamisruum.

Keraamiline plaat on traditsiooniline lahendus 

Keraamiline plaat on üks traditsioonilisemaid lahendusi köögi tööpinna taguse seina katmiseks. Keraamiliste plaatide valik on lai ning hinnaklassid ulatuvad vägagi taskukohasest paarist eurost ruutmeetri kohta kuni vähem taskukohaseni eksootilisemast plaadist lahenduste eest.

Keraamilisi plaate toodetakse tänapäeval kõikvõimalikes erinevates suurustes ning erinevate mustrite ja värvilahendustega. See võimaldab leida sobiva disainiga keraamilisi plaate igasse kööki. Ka vannitoa plaatimisel on just keraamilised plaadid eelistatud materjaliks eeltoodud põhjustel

Keraamilisest plaadist köögi tagaseina valimisel pead arvestama, et vuukide vahede puhastamine on rasvast ning mustusest võib osutuda tülikaks ning selleks tuleb kasutada spetsiaalselt mõeldud puhastusvahendit. Selle tülika tegevuse lihtsustamiseks soovitame kasutada suuremõõtmelisi plaate. Nii saab vähema arvu plaatidega tööpinna taguse ära katta ning see teeb hooldamise lihtsamaks.

Kõige enam vajavad kaitset niiskuse ja pritsmete eest pliidi ning valamu tagused pinnad. Üldiselt on keraamilist plaati lihtne puhastada, tuleb vaid eelmainitud vuugivahedele piisavalt tähelepanu pöörata.

Keraamiliste plaatide valik on lai ning hinnaklassid vägagi taskukohased.

Vali targalt

Kaunis köögi tagasein on silmale ilus vaadata, samas pinna omadused peavad võimaldama ka lihtsat puhastamist. Remondifirma.ee soovitab valida siin toodud kolmest võimalusest eelkõige plaatimise, või dekoratiivklaasi vahel.

Head Uudised GoodNews