1. Avaleht
  2. Ole teadlik
  3. KURITEGEVUSE VÄHENDAMISEKS! Valmis käsiraamat, mis õpetab linnaplaneerimise abil kuritegevust vähendama
KURITEGEVUSE VÄHENDAMISEKS! Valmis käsiraamat, mis õpetab linnaplaneerimise abil kuritegevust vähendama

KURITEGEVUSE VÄHENDAMISEKS! Valmis käsiraamat, mis õpetab linnaplaneerimise abil kuritegevust vähendama

KuriteguViies keeles välja antud käsiraamat annab soovitusi, kuidas oskusliku linnaplaneerimise kaudu elukeskkonda turvalisemaks muuta ja kuritegevust ennetada.

„Käsiraamatu näol on tegemist praktilise juhendiga linnaplaneerimisprotsessis osalevatele politseinikele ja teistele ametnikele, kes vastutavad turvalise elukeskkonna tagamise eest,” selgitas Tarmo Viikmaa PPA arendusosakonnast. „Samuti on käsiraamat abiks kõigile neile, kellel on soov politseinikke planeerimisprotsessidesse kaasata. Raamatust leiab infot, kuidas ja millal politseinike poole pöörduda ning annab ülevaate, mis osas politseinikud täpsemalt aidata saavad,” lisas Viikmaa.

PPA analüütiku Merli Kleini sõnul annab käsiraamat politseiametnikele juhiseid, kuidas planeerimisprotsessis osaleda ning kuidas muuta ja mõjutada olemasolevat keskkonda nii, et seeläbi oleks võimalik kuritegevust vähendada. „Raamatust leiab soovitusi nii uusarenduste kui ka selle kohta, kuidas juba olemasolevaid maju ja piirkondi turvalisemaks muuta,” sõnas Klein ning lisas, et raamatusse on kokku kogutud parimad näited nii Eestist kui ka teistest riikidest.

Projekt sai ellu viidud PPA eestvedamisel üheskoos Läti, Leedu, Hollandi ja Soome partneritega, et suurendada inimeste teadlikkust ja tõhustada turvalise linnaplaneerimise kasutamist. Projekti raames toimusid nii teoreetilised kui ka praktilised koolitused, õppevisiidid erinevatesse riikidesse ning loodi ka õppematerjalid. Projekti juhtinud Viikmaa sõnul oli projekt üks esimesi Euroopas, mis toetas turvalise linnaplaneerimise meetodite arendamist ja kasutamist.

Kleini sõnul aitavad projekti raames kogutud teadmised ja loodud partnerlussidemed kaasa projektis osalenud riikide elanike turvalisuse ja turvatunde tõstmisele. „Kuna toetati ka erinevaid rahvusvahelisi strateegiaid, siis on projekti mõju isegi laiem projektis osalenud partnerriikide ulatusest,” tõdes Klein.

Käsiraamatu elektroonilise versiooni saab alla laadida SIIT. Raamatut on võimalik lugeda eesti, inglise, soome, läti ja leedu keeles.

Lisaks on võimalik tutvuda kursuse materjaliga, mis sisaldavad projekti raames tehtud kodutöid ning juhtumikirjeldusi. Trükise eestikeelse elektroonilise versiooni saab alla laadida SIIT.

Head Uudised GoodNews