1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Kuidas hoida raha kokku toidupoe arvetelt?
Kuidas hoida raha kokku toidupoe arvetelt?

Kuidas hoida raha kokku toidupoe arvetelt?

raha säästmineKõige suurema osa meie igakuisest eelarvest napsavad muidugi igapäevased kulutused, mille teeme toidupoes, kuid vahel võivad need kulud muutuda nii suureks, et ainsaks pääseteeks kuu lõpus on kiirlaenud (pikavippi). Kuigi pealtnäha tundub, et toidukuludelt ei ole võimalik kuidagi raha säästa, on siiski mõningaid väikeseid trikke, mis aitavad hoida kokku iga kuu kas või paarkümmend eurot. Siin on mõned nõuanded, mis võivad aidata kuu lõpus vältida tühja rahakotti.

1. Ära mine kunagi poodi tühja kõhuga ja ostunimekirjata

Seda vana trikki tuleks jälgida raudse rusikaga. Kui sa lähed poodi koriseva kõhuga ja ilma kindla sihita, teed sa endale tõelise karuteene ning ostad paratamatult hetke ajendil asju, mida sul võib-olla vaja ei olegi. Samuti väldid ahvatlevaid pakkumisi nagu soodusmüügis olevaid tooteid, mis tunduvad väga meelitavad end napsavad jällegi oma osa su eelarvest.

2. Võta poodi kaasa ainult väike summa sularahas

Pangakaardid on küll mugavad abivahendid ja väldivad olukorda, kus sul on rahakott eurosentidest raske, kuid kaardiga makstes ei tunneta sa niivõrd hästi kulutamise määra – pistad ju lihtsalt kaardi makseterminali ja alles hiljem märkad arvelduskonto jääki vaadates, kui vähe raha on tegelikult alles. Sularahas tasudes on sul tunduvalt kindlam ülevaade oma rahast. Lisaks sellele peaksid aga poodi kaasa võtma korraga ainult väikese summa, mis on parasjagu suur, et osta vajalikud tooted ning mitte midagi enamat. Kuigi sellise distsipliini järgimine ei ole sugugi lihtne, on see vajalik, kui soovid oma kulusid kärpida.

3. Jälgi toodete kilohinda, mitte tükihinda

Kui raha napib, siis kipume ostma pigem selle toote, mille hinnasildil on madalam number – tundub ju loogiline osta soodsam toode. Mis aga paistab soodsam, ei pruugi seda ilmtingimata alati olla. Kõikidel toodetel on juures kilohind, mis näitab seda, kumb toode on tegelikult soodsam. Tootjad kasutavad erinevaid trikke, et peibutada ostjaid näiliselt madalama hinnaga, kuid pakendavad tegelikult kaalu poolest vähem toodet suuremasse pakendisse, mistõttu võibki sulle näida, et tooted on võrdväärsed, ent üks on soodsam. Ära lase end trikitada ning osta kilohinna järgi.

4. Osta võimalikult vähe pakendatud toitu

Pakendatud toit sisaldab rohkelt säilitusaineid ja muud, mida pole niikuinii kasulik süüa, ent kuna pakendamisele kulub tootjal samuti omajagu raha, on pakendatud toit reeglina alati üsna märkimisväärselt kallim võrreldes lahtises letis oleva toiduga. Kuigi kenasti pakitud ja valmis pandud toitu on kiirem ning mugavam kasutada, võiksid sa siiski raha kokkuhoiu põhimõttel pöörata pilgu lahtise leti poole või osta kaupu lausa turult – turukaup võib olla samuti üsna palju soodsam kui toit, mis on kaubanduskeskuse riiulitel.

5. Kasuta püsikliendi eeliseid

Kuigi Eestis ei ole niivõrd levinud Ameerikas ülipopulaarsed kupongid, on siiski võimalusi, kuidas poe pakkumistega raha kokku hoida. Nimelt, kasuta ära püsikliendi eeliseid. Toidupoodidel on kliendikaardid, millega on võimalik koguda iga ostu pealt punkte ja ka osta teatud tooteid soodsamalt. Punktide eest saab jällegi hiljem oma toodete eest maksta. Kuigi see rahaline võit ei ole koheselt tuntav, on siiski iga säästetud euro abiks ning miks mitte kasutada võimalust ära, kui see on sinu jaoks kättesaadav.

Seega, enne kui tarbimislaen (kulutusluotto) või mikrolaen sulle kuu lõpus appi tõttab, mõtle hoolikalt, kuidas saaksid oma tarbimiskuludelt kokku hoida. Vahel annab sulle lisaraha juurde vaid pisut teistsuguste valikute tegemine – kasuta rohkem sularaha, tee korralik toidueelarve ja plaan enne poodi minemist ning sa ei pane tähelegi, kuidas iga kuu jääb raha kenasti üle ja pole enam vaja kuu lõpus muretseda.

Kuidas hoida raha kokku toidupoe arveteltTegemist on reklaamartikliga!

Head Uudised GoodNews