1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Kuidas erinevad mänguasjad laste arengut toetavad?
Kuidas erinevad mänguasjad laste arengut toetavad?

Kuidas erinevad mänguasjad laste arengut toetavad?

Juba kultuuriliselt on paika pandud, et poisid mängivad autode ja tüdrukud nukkudega. Peab see aga tingimata nii olema? Andes lapsele valikuvabaduse, kuidas ja millega mängida, toetad tema arengut. 1a.ee nutipoe soovitus on – ära piira, toeta!

Ole lapse suhtes avatud! Oluline on meeles pidada, et mäng, olenemata sellest, millist tegevust või mänguasja kasutatakse, peaks olema avatud kõigile. Ole alati valmis pakkuma lapsele mängus valikuid, mis hõlmavad palju erinevaid võimalusi. Lapsele mänguasja valides ära ole soospetsiifiline, vaid lähtu lapse arengu seisukohast. 1a.ee nutipoe arendavate mänguasjade kategoorias on sobivaid lelusid nii poistele kui tüdrukutele!

Nukkudega mängimine õpetab suhtlema

Foto: Shutterstock.com

Kuna mänguautod ei imiteeri teatavasti elusolendit, siis tasub lasta ka poistel nukkudega mängida. Nukkudega mängides saavad lapsed kasutada oma kujutlusvõimet, arendades samal ajal oma sotsiaalsust, emotsionaalsust ja keeleoskust. Seda tüüpi mänguasjad aitavad lastel õppida teistega suhtlema ja viivad lapse otse reaalsesse elukeskkonda. Nukuga mängimine aitab lapsel beebidest päriselus aru saada ja valmistab last ette vastsündinutega kohtuma, ilma et beebi teda hirmutaks. Selline tegevus nagu riietamine viib samuti lapse kujutlusvõime uuele tasemele.

Klotsid arendavad motoorikat

LEGO klotsid on ühed populaarsemad mänguasjad. See on suurepärane, kuna klotsidega mängimine arendab motoorseid, keelelisi ja sotsiaalseid oskusi. Ladumise käigus saavad lapsed kasutada oma kujutlusvõimet lossi, garaaži või toidupoe loomiseks. Lapse kujutlusvõimel pole piire. Sinu kui lapsevanema ülesanne on anda lapsele kujutlusvõime kasutamiseks võimalikult erinevaid vahendeid. Lubades lapsel mängida mis tahes tüüpi mänguasjadega, kui see on ohutu ja eakohane, aitad tal kasvada ja suurendada tema loovust ja eneseteadlikkust.

Alla 5-aastased lapsed on sooneutraalsed

Foto: Shutterstock.com

Pea meeles, et alla viie aasta vanuste laste puhul saab kõiki mänguasju pidada sooneutraalseks. Lubage poistel mängida pehmete loomakeste ja nukkudega. Laske tüdrukul lustida mänguautode ja klotsidega. Pikemas perspektiivis muudavad need võimalused lapse enne lasteaeda minekut avatuks. Mida vähem last piirata ja ühes suunas juhtida, seda dolerantsem ta tulevikus on.

Soeta 1a.ee nutipoest oma pojale esimene nukk või tütrele esimene mänguauto. Läbi selle avardad oma lapse mõttemaailma ja kujutlusvõimet. 1a.ee nutipoes on ääretult suur valik sooneutraalseid arendavaid mänguasju – lihtsalt vali välja!

Tegemist on reklaamartikliga.

Head Uudised GoodNews