1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. KASULIK! Miks tasub lugeda reisitõrkekindlustuse tingimusi
KASULIK! Miks tasub lugeda reisitõrkekindlustuse tingimusi

KASULIK! Miks tasub lugeda reisitõrkekindlustuse tingimusi

Foto: SEB
Foto: SEB

Olete reisil ja ei jõua lennujaama, kuna protestijad on sulgenud tänava ning põhjustanud sellega linnas tõelise liiklusummiku ja kaose. Reisile minnes avastate alles lennujaamas, et reisidokument on aegunud. Rongi hilinemise tõttu jõuate hotelli pärast südaööd, hotell on Teie toa juba ära andnud ja vabu tube on ainult kõrval asuvas luksushotellis. Millised nendest juhtumitest korvab reisitõrkekindlustus?

Üldjuhul on reisitõrkekindlustusest abi reisi ärajäämise, reisile hilinemise ja reisi katkemise korral. Eri kindlustusandjate tingimused erinevad nii katte, välistuste kui ka näiteks kehtivuse alguskuupäeva poolest. Enamasti hakkab kindlustus kehtima kaks kuni viis päeva pärast seda, kui olete lepingu sõlminud ja kindlustusmakse tasunud.

Tehke selgeks kõik välistused

Oluline on pöörata tähelepanu tingimustes märgitud välistustele ehk sellele, millal ei ole kindlustusandjal kohustust hüvitist maksta. Eri teenusepakkujate välistused on küllaltki erinevad.

Mõne kindlustusfirma tingimustes on näiteks lihtsalt mainitud, et reisi ärajäämise või katkemise põhjuseks peetakse ettenägematut ja ettearvamatut sündmust. Teise tingimustes on need sündmused ja põhjused konkreetselt üles loetud.

Mõni kindlustusandja nimetab reisitõrke ühe põhjusena lähedase haigestumist, teise tingimustes on aga selgelt kirjas ka see, keda lähedase isiku all mõeldakse. Nii võib juhtuda, et kui jätate reisile minemata vanaema haigestumise tõttu, siis üks kindlustusandja hüvitab tekkinud kulud, teine aga mitte.

Välistuste nimekirjas võib olla ka streigi, loodusjõudude, terrorismiakti ja valesti planeeritud reisigraafiku tõttu tekkinud kahjude hüvitamine.

Hoolikalt tuleks lugeda, mida kindlustusandja peab silmas ühissõiduki all. Mõni firma välistab ühissõidukite kasutamisel näiteks takso või tiiburlaevaga liikumise. Kui te sellise sõiduki kasutamise tõttu näiteks lennujaama hilinete, siis te reisitõrkekindlustuse hüvitist ei saa. Välistatud võib olla ka Eesti-sisesel regulaarliinil sõitva laeva väljumise hilinemine või väljumata jäämine.

Võrrelge pakkumisi

Sobiv reisitõrkekindlustus annab meelerahu ja on abiks ootamatuste korral. Et teha õige valik, võtke pakkumine vähemalt kolmelt kindlustusandjalt ja võrrelge peale hinna ka nende tingimusi. Kindlustustingimustega tutvumine võib tunduda igav ja tülikas, kuid neid lugedes väldite hilisemaid ebameeldivusi.

Pealegi võite tingimusi tundma õppides avastada, et olete kaitstud ka mõne sellise riski vastu, mille katet te reisitõrkekindlustuse puhul ei oskaks isegi eeldada.

Hankige kindlustusfirma kohta lisainfot

Oletame, et lumetormi tõttu on lennufirma teie lennu väljumise edasi lükanud vähemalt 12 tundi. Te olete ise leidnud alternatiivse võimaluse: võiksite teise lennufirma teenuseid kasutades kohe teele asuda, kuid see eeldab uute piletite ostmist. Sellises olukorras oleks parim lahendus, kui saaksite oma kindlustusfirmaga kohe telefoni teel nõu pidada ning küsida, kas võite uued piletid ära osta ja kas need hiljem kompenseeritakse.

Üks kindlustusandja võib sellisel juhul vastata teile lühikese aja jooksul. Teine kindlustusselts, kellel asub Eestis vaid klienditeenindus, kuid kes kahjusid käsitleb mujal, vajab vastamiseks pikemat aega. Seda teil aga pole.

Seega uurige enne lepingu sõlmimist, kas kindlustusfirma käsitleb kahjusid ikka Eestis ja millistel aegadel on avatud tema klienditeenindus.

Allikas: SEB

Head Uudised GoodNews