1. Avaleht
  2. Kas sina teadsid?
  3. Kas teadsid? 10 fakti planeedi Marsi kohta
Kas teadsid? 10 fakti planeedi Marsi kohta

Kas teadsid? 10 fakti planeedi Marsi kohta

18. novembril kell 22.00 linastub National Geographic kanalil populaarteadusliku sarja „Marss“ (Mars) teine hooaeg. Eksklusiivse telesarja uus hooaeg kujutab elu, mis punasel planeedil tulevikus aset leida võiks.

Sellega seoses avaldame 10 huvitavat fakti Marsi elu, kliima, päritolu, missioonide ja muu kohta.

  • Marss on saanud enda nime veripunase värvuse tõttu Rooma sõjajumala järgi. Marsi värv tuleneb kivimitest ja tolmust, mis tema rauarikast pinda katavad.
  • Marsi ja Maa kõige lühem võimalik distants on 55 miljonit kilomeetrit. Need kaks planeeti on selles positsioonis ligikaudu iga kahe aasta tagant – järgmist võib oodata 6. oktoobril 2020.
  • Marsi aasta on võrdeline 687 päevaga Maal, kuid punasel planeedil kestab üks päev Maa omast vaid 40 minutit kauem.
  • Talvel ulatub temperatuur Marsil -126 kraadini, suvel aga 21 kraadini Celsiuse järgi.
  • Marsil kogeb inimene 62,5% väiksemat gravitatsiooni kui Maal, seega 45 kilogrammine inimene kaaluks Marsil vaid 17 kilogrammi. Marsi pinna gravitatsiooni tõttu saaks seal hüpata ligi kolm korda kõrgemale kui Maal.
  • Hoia alt Saturn! Järgmise 30-50 miljoni aasta pärast tekib Marsi suurima kuu Phobose hävinemisel planeedi ümber rõngas, mis võib jääda püsima kuni 70 miljoniks aastaks.
  • Marsil asub kogu päikesesüsteemi suurim vulkaan Olympus Mons.
  • Teadlased avastasid tänavu jälje järve eksisteerimisest Marsi lõunapooluse jääkatte alt. Vedelas vormis vesi võib sisaldada elusorganisme.
  • Missioonid Marsile on jäänud väga harvaks. Pärast 23 missiooni 60ndatel ja 70ndatel, on sel sajandil tehtud vaid 12 ülemaailmselt kosmoseaparaadi käivitamist.
  • NASA planeerib käivitada mehitatud missiooni Kuule aastal 2023 ning kasutada seda tuleviku Marsi missioonide aluseks.

National Geographic kanali Populaarteaduslik sari „Marss“ põhineb 2015. aastal Stephen Petraneki poolt kirjutatud raamatul „How We’ll Live on Mars“. Režissöörid on teiste hulgas Brian Grazer ja Ron Howard. Lavastatud lugu täiendavad intervjuud Marsist Elon Muski, Neil deGrasse Tysoni ning mitmete NASA kosmoseteadlastega.

Uus hooaeg viib vaatajad tulevikku, kus esimene teadlaste meeskond on juba edukalt punasele planeedile maandunud. Tegevus algab aastal 2042, millal inimeste koloonia Marsil on kasvanud juba rohkem 300 liikmeliseks, sealhulgas ka ettevõtted, kes on Marsil maavarade kaevandamise eesmärgiga.

„Marss“ 2. hooaeg linastub National Geographic kanalil 18.novembril kell 22.00.

Monika Kuzmina Peatoimetaja