1. Avaleht
  2. Kas sina teadsid?
  3. Kas sina teadsid, milleks kasutatakse traditsioonilises Aafrika ühiskonnas makse?
Kas sina teadsid, milleks kasutatakse traditsioonilises Aafrika ühiskonnas makse?

Kas sina teadsid, milleks kasutatakse traditsioonilises Aafrika ühiskonnas makse?

KasSinaTeadsidTraditsioonilises Aafrika ühiskonnas kasutatakse makse paljude sotsiaalsete sündmuste ja rituaalide puhul, iseäranis siis, kui tegemist on tseremooniate või usuriitustega.

Nii kostüümil, mis varjab kandjat, kui ka maskil on palju spirituaalseid, samuti ilmalikke funktsioone. Makse kantakse informeerimiseks või õpetamiseks, distsiplineerimiseks või võimu ilmutamiseks, need annavad kandjale juurdepääsu erilistele jõududele, kuid võivad olla ka mõeldud lihtsalt meelelahutuseks.

Maksi tähendus avatakse liigutuste ja tantsu kaudu, aga täielikust kostüümist saab vägev ja mõjukas jõud, mis esindab nii inimeste kui ka vaimude maailma.

Seega on maskidel sügav sümboolne tähendus, tantsijad kujutavad mees- ja naisjõudusid, samuti loomariigi ja allilma olendeid.

Traditsioonilises jorubade ühiskonnas arvatakse, et naiste loomuses on kaks selgelt eristuvat eristuvat tahku, elu loomise ja toitmise võime ning ülim hävitamise vägi. Jorubade gelede maskeraadi ajal kas mees- või naispaarides, nii püütakse juhtida naiste väge kogukonnale soodsas suunas.

Head Uudised GoodNews