1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Karskusliit: ära riku alkoholi tarvitamisega laste pühasid!
Karskusliit: ära riku alkoholi tarvitamisega laste pühasid!

Karskusliit: ära riku alkoholi tarvitamisega laste pühasid!

joulud32Eesti Karskusliit liitus sel aastal esimest korda Soomes juba pikki aastaid ja paljude organisatsioonide ühistöös tehtava kampaaniaga ”Kingi lapsele kained jõulud” (Anna lapselle raitis joulu) kutsudes kõiki täiskasvanuid asetama lapsed esiplaanile ning garanteerima, et kellegi alkoholi tarvitamine ei rikuks laste pühasid.

Soome peredes kogetakse igal aastal 2,2 miljonit korda olukorda, kus täiskasvanud on selgelt ebakaines olekus laste juuresolekul. See tähendab muuseas, et alkohol on igapäevaseks osaks umbes 6000 lapse jaoks. Nii on tavaliselt ka jõulude ajal. On äärmiselt oluline, et täiskasvanud inimesed paneksid tähele laste heaolu ja paneksid selle esikohale ka pühade pühitsemise ajal.

”Kuigi Eestis puudub selline statistika, teame väga hästi, kui paljud lapsed omavad lapsepõlvekodu, kus alkohol on igapäevane nähtus ning lapsed on hakanud pidama normaalseks, mis seda tegelikult kindlasti ei ole,” põhjendab Eesti Karskusliidu esimees Lauri Beekmann üleskutse esitamist ka Eestis. ”Eesmärgiks ei ole tungida inimeste eraellu ja dikteerida neile, kuidas nad elama peavad. Me palume igaühel lihtsalt mõelda jõulupühadele laste perspektiivist lähtudes ja teha omalt poolt kõik, et need oleksid rõõmupühadeks just meie kõige väiksematele.”

Kained jõulud, nagu ka muud pühad, aitavad olulisel määral kaasa laste tasakaalustatud arengule ja edendavad positiivse tuleviku ootust. Perede jaoks on oluline veeta ühiselt aega, et laste jaoks tekiks turvaline ja hoolitsev elukeskkond – nii argipäevas kui ka pühadel. Nii tagatakse laste jaoks kasvukeskkond ja väärtushinnangud terve elu jaoks.

Soomes juba 19. korda korraldatav Kingi lapsele kained jõulud kampaania rõhutab täiskasvanute vastutust laste tervise ja heaolu eest. Üleriikliku kampaania korraldajad kutsuvad üles kõiki täiskasvanuid, et nad tagaksid lastele kained jõulud – pühad, mis pakuvad turvalisust ja vastutustundlikku kohalolekut. Sama sõnumit levitab tänavuste jõulude eel ka Eesti Karskusliit.

Head Uudised GoodNews