1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. Hoonete sissepääsusüsteemid muutuvad üha intelligentsemaks
Hoonete sissepääsusüsteemid muutuvad üha intelligentsemaks

Hoonete sissepääsusüsteemid muutuvad üha intelligentsemaks

Foto: Siedle

Elu muutumisega üha nutikamaks muutuvad järjest intelligentsemaks ka hoonete sissepääsusüsteemid. Tänased süsteemid teavad täpselt, kes ukse taga viibib ja kuidas temaga käituda, ukse avamiseks ei ole enam vaja võtit ega isegi kodus viibida.

Euroopa ühe juhtivaima fonolukusüsteeme tootva Siedle`i paigaldaja, inseneribüroo Timmermann ASi juhatuse liikme Mati Rausi sõnul muudavad nutikad lahendused sissepääsusüsteemides hoonesse sisenemise oluliselt turvalisemaks ning kasutajale mugavamaks. „Tavapärased võtmega lahendused on saamas minevikuks, uusimates süsteemides kasutatakse ukse avamiseks üha enam hoopis isikupõhiseid lahendusi – sisenemist mobiiltelefoni või biomeetriliste andmetega, näiteks sõrmejälje tuvastamisel. Nii tagatakse, et hoonesse pääsevad sisse vaid need, kellele on selleks luba antud. Ukse avamine on nii ka vähem aeganõudev, samuti ei pea muretsema võtmete maha ununemise või kaotamise pärast,“ ütles Raus.

Isikupõhiste lahenduste kõrval kasutatakse ukse avamiseks üha enam ka kiipkaarti või numbrikombinatsiooni, mis on samuti võtmest oluliselt turvalisem. „Kui võtme kaotamisel tuleb kõrvalistele isikutele sissepääsu takistamiseks luku südamik välja vahetada, siis kiibi kadumisel või koodi ununemisel piisab vaid sissepääsuõiguse blokeerimisest,“ lisas Raus.

Nutiajastule kohaselt saab Rausi sõnul tänapäevased sissepääsusüsteemid hõlpsasti ühendada nutiltelefoni või nutikellaga ning hoonesse sisenemist seeläbi ka disatantsilt kontrollida ja juhtida –  vastata uksekellale, suhelda ukse taga viibijaga ning soovi korral ta isegi koju sisse lasta. „Ka sissepääsuõigusi saab nutiseadme kaudu mugavalt ja kiiresti nii väljastada kui blokeerida. Siinkohal, näiteks Siedle`i süsteemides, saab muuhulgas detailselt määrata, kellel millistel nädalapäevadel, kellaaegadel ja millistesse ruumidesse on sissepääs lubatud,“ selgitas Raus.

Raus lisas, et tänased sissepääsusüsteemid ei ole pelgalt enam lihtsalt ukselukud, nagu me harjunud oleme, vaid seadmed, mis täidavad mitmeid turvalisuse ja mugavusega seotud funktsioone. „Sissepääsusüsteemi saab integreerida näiteks nii valvekaamerad, valgustuse kui isegi postkasti ning seadistada selliselt, et postkasti kirja saabumisel tuleb e-mailile vastav teavitus. Lisaks, kui koju on paigaldatud targa maja süsteem, saab sissepääsusüsteemi muuhulgas ka kenasti sellega ühildada,“ ütles Raus.

Head Uudised GoodNews