1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Head nõuanded! Mida teha, kui telefoni mälu saab kõige olulisemal hetkel täis
Head nõuanded! Mida teha, kui telefoni mälu saab kõige olulisemal hetkel täis

Head nõuanded! Mida teha, kui telefoni mälu saab kõige olulisemal hetkel täis

Enamik nutitelefoniomanikke on kokku puutunud olukorraga, kui telefon keeldub pildistamast, filmimast või midagi alla laadimast. Tavaliselt on tõrke põhjuseks see, et telefonimälu on täis.

Tele2 klienditeenindusdirektori Sirli Seliovi sõnul tasub telefoni mälukasutust aeg-ajalt ka ise kontrollida. Eriti tuleks seda teha siis, kui telefon on viimasel ajal palju aeglasemaks jäänud. „Nii võib pääseda olukorrast, kus mõnda vahvat sündmust pildistades ilmub ekraanile kiri, et toimingut ei saa teha, kuna telefonis pole piisavalt vaba mälu. Selleks tuleb Androidi seadmete puhul valida seaded, mälu ja seejärel salvestusruum. IPhone’i omanikud peaksid üles otsima menüüst Settings, General ja vajutama Storage & iCloud Usage. Nii saab ka järele vaadata, kui suur mälumaht on telefonil üldse ja millised rakendused telefoni mälu enim kulutavad,“ selgitas Seliov.

Tele2 klienditeenindusdirektor Sirli Seliov toob välja viis näpunäidet, kuidas ennetada telefonis ruumipuudust.

1. Telefonihügieen. Kõik alla laetud rakendused kasutavad suuremal või vähemal määral teie telefoni mälumahtu. Ei ole vahet, kas kasutate rakendusi aktiivselt või töötavad need lihtsalt taustal, sest rakendused talletavad andmeid ja vanasid andmeid automaatselt ei kustuta. Kui telefoni mälus on alla 1 GB vaba ruumi, hakkab seade töötama aeglasemalt. Seetõttu on telefonihügieen hädavajalik. Aastas korra tuleks teha tehaseseadete taastamine ehk telefoni profülaktiline puhastus. Kuid ärge unustage kõik vajalikud pildid, failid, dokumendid, rakendused ja andmed varundada mälukaardile, arvutisse, välisele kõvakettale või pilve. Vastasel juhul lähevad andmed kaduma.

2. Inventuur. Kui ostate näiteks 16 GB mäluga telefoni, on teil seda tegelikult veidi vähem, kuna osa mälust hõivavad juba tootja installitud rakendused. Seetõttu tasub rakendused aeg-ajalt üle vaadata ja sarnaste funktsioonidega rakendustest jätta alles vaid kõige vajalikum. Tihti on olemas ka vähem mälumahtu kasutavaid verisoone, näiteks Facebooki alternatiiv on Facebook Lite, mis kasutab vähem sisemälu ja on just sobilik väiksema mälumahuga või vanematele telefonidele.

3. Sulgege rakendusi. Kui kogu aeg hoida avatuna suur hulk rakendusi, siis korraga töötavad äpid hakkavad telefoni koormama. Eriti palju operatiivmälu kasutavad erinevad sotsiaalmeediarakendused, nagu Facebook, Instagram, LinkedIn ja Youtube ning mängud.

4. Suurendage telefoni mälu. Enne nutitelefoni soetamist tasub läbi mõelda oma vajadused. Kui kasutate telefoni palju pildistamiseks, videote tegemiseks ja mängimiseks, tuleks valida seade, millel on rohkem mälumahtu või võimalus seda juurde lisada. Enamus Androidi seadmete puhul saab telefoni sisestada lisamälukaart. Kuid ka mälukaarti tuleks aeg-ajalt tühjendada ning vanemad fotod ja dokumendid võiks tõsta ümber näiteks arvutisse või välisele kõvakettale.

5. Kolige pilve. Kõik kontaktid, dokumendid, pildid, muusika ja videod võib varundada ka mõnda pilveteenusesse, nagu Google Photos, Dropbox, OneDrive, Google Drive. Apple pakub iPhone’i omanikele iCloudi, mis annab kasutajale 5 GB mälumahtu, kuid ruumi saab ka juurde osta. Näiteks 50 GB lisamahtu iCloudis maksab ühes kuus 0,99 eurot. Pilveteenus säästab telefoni mälumahtu ja kaitseb andmeid, mis võivad kaduda telefoni kaotamisel või purunemisel.

Head Uudised GoodNews