1. Avaleht
  2. Kingiidee
  3. „Head eesti vanasõnad“ on kingitus just aasta pikemateks õhtuteks
„Head eesti vanasõnad“ on kingitus just aasta pikemateks õhtuteks

„Head eesti vanasõnad“ on kingitus just aasta pikemateks õhtuteks

head-eesti-vanasonadKäes on jõulud ja nendega koos ka kingitegemise aeg, mis paneb paljusid kukalt kratsima nii heade ideede puudumise kui ka rahakoti kõhnuse tõttu. Osaühing Loovhoog pakub selleks välja kaardipaki “Head Eesti vanasõnad”, mis aitavad omaette olles või siis seltskondlikkusse õhustikku tuua nii põnevust kui nalja.

Pakki on koondatud üle 600 vanasõna. Vanasõnad on kaardipakis jagatud nelja tüüpi mängulisteks ülesanneteks, mis sobivad ajaveetmiseks nii üksi kui ka
mitmekesi. Huvitavad ülesanded aitavad tuua nii põnevust kui ka nalja.

Ülesannete kogumid on jagatud kaardipakis neljaks:

  • Millised vanasõnad on peidetud pildile? Kümnel kaardil on lõbusad pildid, mis kujutavad kaheksat vanasõna. Õiged vanasõnad leiad kaardi pöördel.
    Mängijatel tuleb pildil kujutatu põhjal mõistatada vanasõnu.
  • Kus on lõpp …? Kus on algus …? Kahekümnel kahepoolsel kaardil tuleb vanasõnade algused ja lõpud kokku panna. Mängu on valitud vanasõnad, mis koosnevad kahest lausepoolest. Üks pool on ühel kaardil ja teine pool teisel kaardil – tuleb üksnes leida õigele kaardile õige paariline. Mängu saavad nautida ka pisikesed mängijad, kes tähti veel ei tunne, sest kahe õige kaardi kokkupanemisel tekib keskele loomake või mõni muu tegelane. Siin võib ka sobimatud kaardid meelega kokku panna, misjärel tekivad päris kummalised ja naljakad vanasõnad või pildid.
  • Mis sõna on puudu? Kaheksateistkümnel kaardil on vanasõnad, millest igaühest puudu üks sõna, mis on märgitud kaardil punktiiriga. Kaardid on kahepoolsed ja õiged vastused on väikeses kirjas kaardi allosas. Neid kaarte saab kasutada suuremates seltskondades viktoriinis, lugedes kaartidelt ette vanasõnu ja paludes arvata ära puuduolev sõna.
  • Kas tunned eurokeelt? Ühele kaardile on kirja pandud tuntud eesti vanasõnad Euroopa Liidu nn. ametnikukeeles. Kaarti saab kasutada viktoriinides ja mälumängudes, vastajad peavad pika kantseliitkeelse teksti tõlkima vanasõnadeks.

Mõistagi aitab lustijatel orienteeruda vajalik mänguõpetus. Igal juhul sobib “Head Eesti vanasõnad” väga hästi nii kingikotti kui ka jõuluõhtu vaiksesse õhustikku.

Jüri Kukk Ajakirjanik