1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Ekspert annab nõu! Kuidas puhastada erinevatest materjalidest vanne?
Ekspert annab nõu! Kuidas puhastada erinevatest materjalidest vanne?

Ekspert annab nõu! Kuidas puhastada erinevatest materjalidest vanne?

Kareda vee ja seebijääkide ning teiste kangekaelsete plekkide korrektne eemaldamine vannist ei ole lihtsalt hügieeni küsimus, vaid aitab ka hinnalisel sanitaartehnikal kauem kaunina püsida.

„Kuigi paljudes majapidamistes on olemas üks universaalne vahend kõikideks koristustöödeks, siis tegelikult saab vanni puhastamine alguse selle materjali tundmisest. Iga materjali jaoks on olemas omad nipid ja sobivad puhastusvahendid. Mis sobib ühe vanni jaoks, võib teist hoopis kahjustada,“ selgitas puhastustõdesid Villeroy & Boch Gustavsberg Eesti müügi- ja turundusjuht Aivi Paju ning jagas väärt nippe, kuidas erinevatest materjalidest vanne puhastada, et need kauem vastu peaksid ja säravad välja näeksid.

Akrüül

Akrüül on pehme, plastikuga sarnane materjal, mis on levinuim tänapäeva vannide ja dušialuste valmistamisel. Kuna tegemist on pehme materjaliga, siis ei tohiks selle puhastamiseks kasutada abrasiivseid puhastusvahendeid. Parima tulemuse saab nõudepesuvahendi, äädikhappe ja teiste õrnatoimeliste puhastusvahendite ning pehme lapi või švammiga.

Et vältida mustuse ja katlakivi teket, puhasta vann pärast iga kasutuskorda. Põikpäiste plekkide eemaldamiseks kanna niiskele lapile sidrunhapet või majapidamisäädikat ning hõõru, seejärel loputa sooja veega.

Spetsiaalsed vannipuhastusvahendid sisaldavad tihti ka vaha, mis aitab säilitada materjalile iseloomulikku sära ning muudab vanni pinna mustust hülgavaks.

Kivi

Kivi on poorse pinnaga ja vajab seetõttu tihedamat hooldusmaterjalidega töötlemist. Küll aga on kivivanni puhul reegliks õige hooldus, mis aitab säilitada nii vanni värvi kui sileduse. Sagedaseks puhastamiseks piisab universaalsest vannitoa puhastusvahendist ning pärast iga kasutuskorda võiks kivivanni loputada sooja veega ning veeplekkide vältimiseks kuivatada korralikult pehme lapiga. Kui aga vann on jäänud puhastamata ning selle pinnale on ladestunud karedast veest tingitud ebameeldivad sõõrid, siis on harva lubatud ka abrasiivse puhastusvahendi kasutamine. Kindlasti tuleks vann pärast karmima vahendi kasutamist uuesti poleerida, et säiliks selle kaunis pind.

Quaryl®

Quaryl® on peeneks jahvatatud kvartsist ja akrüülvaigust innovaatiline materjal, mis on tugev, kriimustus- ja libisemiskindel ning tänu siledale poorideta pinnale ka kergesti puhastatav ja hooldatav.

Villeroy & Bochi patenteeritud materjal ühendab endas akrüüli ja kvartsi parimad omadused ning selle puhastamiseks läheb vaja tavalist pesukäsna ja plastikmaterjalide puhastamiseks mõeldud puhastusvahendit. Lubjasadestuse eemaldamiseks piisab äädikat sisaldavast puhastusvahendist või spetsiaalsest katlakivi eemaldajast.

Kui vanni peaks sattuma rasva sisaldavaid plekke, siis kasuta kindlasti aluselist puhastusvahendit, selleks sobib ka nõudepesuvahend. Värvimuutusega kohti sobib puhastada sidrun- või äädikhappe ja pehme lapiga.

Email

Need vannid olid vanasti ühed populaarsemad ning on siiani paljude Eesti kodude vannitubades aukohal.

Email on materjal, mida kasutatakse peamiselt malmist või terasest vannide katmiseks, et muuta need veekahjudele vastupidavaks ning mugavaks kasutada.

Email on suhteliselt õrn materjal ega talu karme puhastusvahendeid. Nende vannide puhul tasub vältida valgendit sisaldavaid vahendeid ja tugevaid happeid (sool- või väävelhape), mis võivad emailitud pinda kahjustada. Samuti ei tohiks kasutada leeliselisi puhastusained nagu seebikivi.  Emailitud vannide puhastamiseks on saadaval spetsiaalsed pulbrid, millest valmistatud küürimispastaga saab emailpinna jälle puhtaks.

Kui parasjagu sobivat puhastusvahendit ei ole, siis võib emailvannide puhastamiseks kasutada ka õrnatoimelist nõudepesuvahendit, mis tuleb hoolikalt švammiga laiali hõõruda, oodata mõned minutid ning seejärel loputada sooja veega.

Head Uudised GoodNews