1. Avaleht
  2. Reis&Puhkus
  3. Eesti turism saavutas eelmisel aastal kõigi aegade rekordtaseme
Eesti turism saavutas eelmisel aastal kõigi aegade rekordtaseme

Eesti turism saavutas eelmisel aastal kõigi aegade rekordtaseme

TallinnEASi turismiarenduskeskuse direktori Tarmo Mutso sõnul saavutas täna avaldatud Statistikaameti andmete põhjal nii sise- kui välisturistide ja nende ööbimiste arv mullu uue rekordi. Eesti rekordtulemuste põhjusena tõi ta välja Eesti turismisektori pühendunud koostöö Eestis pakutavate võimaluste, elamuste ja atraktsioonide tutvustamisel. Käesoleval aastal ootab Eesti turismiettevõtteid ees uus väljakutse Euroopa Liidu eesistumise näol.

„Aasta 2016 oli Eesti turismisektoris läbi aegade parim aasta. Ületasime isegi Euroopa turismi keskmise kasvu, mis on tõesti suurepärane tulemus,“ kommenteeris EASi turismiarenduskeskuse direktor Tarmo Mutso. Kui Eesti turismi kasv oli 7%, siis Maailma Turismiorganisatsiooni (UNWTO) esialgsetel andmetel kasvas 2016. aastal välisreiside arv Euroopasse 2% ning reiside arv Kesk- ja Ida-Euroopasse 4%.

Mutso sõnul näitavad Eesti rekordtulemused kindlasti nii üldist mentaliteeti tarbimiseelistustes kui ka Eesti turismisektori pühendunud tööd. „Paljudes maailma riikides peavad inimesed oluliseks asjade tarbimist piirata, ent elamuste arvelt kokku ei hoita. Eesti turismiettevõtjad, -sihtkohad ja -turundajad on teinud head tööd ja veennud, et häid elamusi tasub tulla otsima just meilt,“ lisas Mutso.

„Üle pikkade aastate võtsid poliitilised otsustajad turismisektori häält kuulda. Majutusteenuse käibemaksumäära muutmata jätmine on euroopalik otsus. Seoses Euroopa Liidu eesistumisega on meid ka ees ootamas väga oluline periood, mil Eestil on võimalus end positiivselt paljude oluliste inimeste mällu söövitada,“ ütles Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu tegevjuht Maarika Liivamägi. Sektori üheks võtmeküsimuseks käesoleval aastal on Liivamägi sõnul ka see, et enamik välisturiste ei jõua Tallinna kesklinnast kaugemale. „Loodame, et investeeringud majutusasutustesse praeguses maksukeskkonnas jätkuvad ning hotellide tase püsib edaspidi kõrge ka üle kogu Eesti,“ ütles Liivamägi.

Eesti Turismifirmade Liidu presidendi Külli Karingu sõnul oli Eesti turismisektori jaoks mullu hea aasta just sellepärast, et kasvasid pea kõik turud, nende seas ka kaugemad ning keerulisemad välisturud, kuhu tehtud investeeringud vilja kandsid. „Ei tasu siiski unustada, et globaalsel turismiturul oleme endiselt väga tihedas konkurentsis teiste mainekate sihtkohtadega ja peame eristumiseks tugevat tööd jätkama, sest trendid muutuvad väga kiiresti ja kõik maailma riigid võistlevad turistide pärast,“ lisas Karing.

Peamistest sihtturgudest toetas kasvu absoluutnumbrites kõige enam Soome turg, mis jõudis samuti uue rekordini. Soome turiste ööbis mullu Eesti majutusettevõtetes ligi miljon. Soomlaste ööbimised kasvasid arvuliselt kõige rohkem Tallinnas, ent ööbimisi lisandus ka Pärnu linnas ja maakonnas, Harjumaal ja mõnevõrra ka Tartus.

Saksamaa turistide arv pöördus pärast väikest langust 2015. aastal uuesti kasvule ja jõudis koguni uue tipptulemuseni. Oluline on märkida, et võrreldes kõigi teiste välisturistidega reisivad Saksa turistid kõige rohkem mööda Eestit ja külastavad reisi jooksul enim erinevaid paiku, ühendades teekonnal nii loodus-, kultuuri- kui ka aktiivse puhkuse atraktsioone.

Turism Lätist ületas juba kuuendat aastat järjest kõigi eelnevate aastate tulemused. Arvuliselt kasvas kõige rohkem ööbimiste arv Pärnus (42%) ning seejuures on positiivne, et suurem osa lisandunud ööbimistest langes madalhooajale. Häid tulemusi on andnud Eesti spaade tegevus Läti turu suunas. Samuti näitas EASi turismiarenduskeskuse poolt lätlaste seas tehtud küsitlus, et paljud teaduskeskuse AHHAA külastajad olid Eestis esimest korda, mis näitab, et meie atraktsioonid on sedavõrd tugevnenud, et suudavad olla eraldi reisimotivatsiooniks.

Tulevikuprognoosi tehes tõi EASi turismiarenduskeskuse direktor Tarmo Mutso välja esmalt Eesti eesistumise 2017. a teisel poolel. „See aeg on meie külalislahkuse proovikivi ning hea võimalus ka Tallinnast kaugematele sihtkohtadele olukorras, kus Tallinn võib olla nii mõnelgi juhul üle broneeritud.“

Samuti rõhutas Mutso tegutsemist uute ühenduste lisandumise hüvanguks ja julgete turunduslahenduste jätkamist. „Meie loodusmütoloogia kampaania testi lehele on tänaseks tehtud üle poole miljoni külastuse maailma 150 riigist. Eestist kui turismisihtkohast vaimustusid nii Financial Times kui ka Skandinaavia tippsaatejuht Tareq Taylor. Koostöös pop-artist Kerliga tehtud loovlahendused jõudsid 40 miljoni inimeseni. Need on vaid mõned näited. Soovime edaspidigi teha head koostööd meie parimate sündmuste ning nii kodu- kui ka välismaiste tipptegijatega, kel on ülisuur auditoorium ja kes viivad Eesti sõnumit maailma.“

Statistikaameti teatel peatus 2016. aastal Eesti majutusettevõtetes 3,3 miljonit turisti – 7% rohkem kui 2015. aastal. Uue rekordini jõudis nii sise- kui ka välisturistide arv. Siseturiste oli ligi 1,3 miljonit, välisturistide arv ületas esmakordselt 2 miljoni piiri. Välisturistide Eestis veedetud ööde arv kasvas 4 miljonini. Kasvu näitasid kõik peamised välisturud, kõige rohkem aga Soome, Läti ja Saksamaa.  Kasvas nii puhkuse-  kui ka tööreiside arv.

Head Uudised GoodNews