1. Avaleht
  2. Nõuanded
  3. Bussijuhid jagavad soovitusi, kuidas tagada talvisel perioodil enda ja kaasreisijate turvalisus
Bussijuhid jagavad soovitusi, kuidas tagada talvisel perioodil enda ja kaasreisijate turvalisus

Bussijuhid jagavad soovitusi, kuidas tagada talvisel perioodil enda ja kaasreisijate turvalisus

lux-expressTalvel tuleb liiklusohutusele pöörata erilist tähelepanu – libedus, pimedus ja muutvad teeolud panevad proovile ka kogenud ja professionaalsete juhtide oskused. Lux Expressi bussijuhid annavad soovitused kuidas tagada talvisel perioodil enda ja kaasreisijate turvalisus.

Liikluseeskirjadest ja kiirusepiirangutest kinnipidamine on bussijuhtide sõnul elementaarne igal aastaajal, kuid talvel olgu kiirused pigem madalamad ja manöövrid sujuvamad.  “Kiirus olgu pigem lubatust madalam, selline, mis lubab ohutult ja mugavalt sõita,” soovitab 37-aastase staažiga Lux Expressi bussijuht Kaarel. Talvine sõidustiil olgu tema sõnul rahulik ja vältida tuleks järske kiirendusi ja pidurdusi – seda nii enda kui ka teiste liiklejate ohutuse huvides.

Lisaks peab kindlasti veenduma, et sõiduk on tehniliselt korras ning turvalisuse tagamisel on väga oluline ka rehvide seisukord. Talverehvi mustri jääksügavus peab olema vähemalt 3 millimeetrit, kuid soovituslik on 5 millimeetrit.

Kindlasti ei tohi professionaalsete juhtide sõnul istuda rooli väsinuna, sest talvine ja pimedal ajal sõit nõuab juhilt tähelepanu igal ajahetkel. Kui on teada, et järgmisel päeval tuleb sõit, tasub korralikult välja magada ning kui sõitma peab varahommikul, tuleb ka ärkamiseks varuda piisavalt aega, soovitavad kõik bussijuhid.

Kuna teeolud võivad olla, eriti hommikuti ja väiksematel teedel, keerulised, varu talvel sõiduks rohkem aega kui tavaliselt. Must jää ja külgtuul on bussijuhtide sõnul salakavalad ohud, millega tasub talvel igal sõidukijuhil arvestada. “Madalam kiirus ja suurem tähelepanu on talvel olulised. Soovime ju meie turvaliselt ja tervena pere juurde koju jõuda ning sama soovivad ka reisijad, kelle eest vastutame,” sõnab Lux Expressi bussijuht Kairi.

Tehniliselt korras sõiduki ja nõuetele vastavate teeolude kõrval on äärmiselt oluline ka kõikide sõidukis viibijate poolt turvavarustuse kasutamine. Kui bussis on turvavööd, siis on nende kasutamine kohustuslik ning kõik Lux Expressi bussid on turvavöödega varustatud. “Bussid ja autod muutuvad turvalisemaks ja targemaks, kuid turvavööle alternatiivi ei ole. Ka kõige kogenum juht ei saa ette näha ootamatusi liikluses ning turvavöö kinnitamine peab olema loomulik nii autos kui bussis,” selgitab Lux Expressi bussijuht Alar. Tasub meeles pidada, et turvavöö ülesanne on hoida liiklusõnnetuse korral inimest paigal, et reisija ei paiskuks istmelt minema, mis on kõige olulisem ohutuse seisukohast.

Bussijuhtide sõnul tuleb nii enda kui kaasreisijate ohutuse huvides püsida sõidu ajal oma kohal. “Sõidu ajal ei tasu vahekäigus seista ega jalutada salongis bussi liikumise ajal,” tuletab Lux Expressi bussijuht meelde.

Suured kotid ja esemed tuleb aga nii autos kui bussis paigaldada pagasiruumi, mitte vabale istmele. Kokkupõrkel või järsemal pidurdusel võib kinnitamata pagas inertsi mõjul ette paiskuda, mis on salongis viibijate jaoks äärmiselt ohtlik.

Ka täiskasvanutele tuleb aga bussijuhtide sõnul kahjuks meelde tuletada lihtsat tõde, et mitte kunagi ei tohi teed ületada bussi eest teele astudes. “Teel oleva auto juht ei näe bussi varjust teele astuvat inimest! Eriti ohtlik on see maanteel, kus kiirused on suured,” toonitas Lux Expressi bussijuht Raivo.

Head Uudised GoodNews