1. Avaleht
  2. Reis&Puhkus
  3. Avastamata Gruusia
Avastamata Gruusia

Avastamata Gruusia

Gruusiast, ehk täna paljudele rohkem tuntud ka kui Georgiast, on kuulnud vast iga eestlane. Kes ei oleks kuulnud Suhhumi ja Batumi kuurortitest, Borjomi veest ja Gruusia veinidest, ülirikkalikust söögilauast, Gruusia hoogsatest tantsudest, tumedat verd meestest ning loomulikult pealinnast Tbilisist. Gruusia on oma ürgses looduses ja muutumatus elustiilis meile tänaseni avastama maa, kust võib leida palju sellist, mis Eestis puudub. Baltic Tours soovitab võtta oma reisiplaanidesse just Gruusia, et kogeda pisut teistsugust elulaadi ja tavasid ning õppida tundma üht maailma vanimat kultuurihälli.

Mida veel Gruusia kohta – seda, et sealt on pärit maailma vanim kirjakeel (mõnedel andmetel enam kui 5000 aastat vana), sealt on leitud maailma vanim homo sapiensi ehk siis kaasaegse inimese eelkäija jäänused ja nende endi arvates on Gruusiast alguse saanud ka veinitootmise traditsioonid. Gruusia kuurortid on tänase päevani head ja ilmselt saavad veelgi paremateks. Kuigi Gruusia on täna oma majanduslikult arengult veel kõvasti meie Euroopalikust elukvaliteedist maas, on seal ometi avastamist küllaga – matkamine mägedes, rafting mägijõgedel või suusatamine, need on peamised tegevused, mille pärast tasuks sinna reisida. Elu on neil odav, kogu maa kuulub riigile, mistõttu keegi teie käest ei küsi, mis te siin teete või kuhu lähete. Inimesed on avatud ja sõbralikud. Kogu Gruusia on kristlik maa, kuritegevus on madal ja ohtlikud piirkonnad, nagu Abhaasia ja Lõuna-Osseetia jäävad eemale. Seega – avastamist ja unustamatuid elamusi leiab Gruusiat küllaga. Eestlastele on sinna reisimine viisavaba, Eesti on Gruusia kõige suurem sõber, järelikult on ka eestlane grusiini kõige suurem sõber!

Avasta külalislahkuse maa Gruusia

Legend pajatab, et kui jumal rahvastele maid jagas, lasid grusiinid samal ajal veinil hea maitsta ning jäid esmalt üldse maast ilma. Viimaks jumala juurde jõudes selgitasid grusiinid, et veini joomisega tänasid nad teda hea joogi eest. Ei jäänud jumalal muud üle, kui anda grusiinidele viljakas ja kaunis maa, mille ta esialgu enda jaoks oli hoidnud…

Gruusia on müstiline maa täis legende ja saladusi. Imekaunis loodus,  iidne ajalugu, rikas kultuuripärand, veinid ja rahvustoidud, külalislahke rahvas – kõik see ootab avastamist! Grusiinide külalislahkust tunnustatakse üle maailma. Kehtib põhimõte, et külalised on jumala kingitus – kui käib palju külalisi, oled rikas inimene, kui väga vähe, järelikult on midagi viga. Igal juhul peab külaline lahkuma meeldivate mälestustega oma võõrustajatest.

Gruusias on ligi 500 viinamarjasorti, millest igaühest on omakorda võimalik saada mitut tüüpi veini. Kõik kuulsad viinamarjasordid kannavad külade nime, kus neid esimesena kasvatati. Prantslased olevat siinkohal grusiinide ees mõtteliselt kummardanud ning teavitanud, et maailma esikoht viinamarjaliikide rohkuse kohalt kuulub Gruusiale. Grusiinid  enamasti pudeliveini ei joo, vaid valmistavad seda ise. Need, kes ise viinamarju ei kasvata, ostavad veini mõnelt sõbralt või sugulaselt.

Grusiinide jaoks on väga oluline rahvatantsuoskus. Enamik rahvatantsudest iseloomustavad lahingus käimist, selle võitmist ning võidukat kojusaabumist. Grusiinide tantsuoskus ei tule siiski iseenesest – lapsed pannakse juba varakult rahvatantsu erinevaid elemente õppima ning samuti on vanemad neile eeskujuks igasugustel perekondlikel ja muudel üritustel, kus vähegi võimalus tantsida.

Gruusias on väga populaarne harrastada mägimatkamist, telkida, käia liustikel ning püüda mägijõgedel kala. Talvest kuni hiliskevadeni saab Gruusias ka suusatada. Tuntuimad kohad selleks on Gudauri külake, mis sobib nii algajatele kui kogenud sõitjatele, samuti  Elbrus ja Tseget. Gruusias on mõistlik rentida auto koos autojuht-giidiga. Võib proovida ringi liikuda ka omal käel, kuid seda vaid juhul, kui vene keel vabalt suus ja piisav autojuhtimiskogemus olemas. Arvesse peaks võtma seda, et noorem generatsioon valdab vabalt inglise keelt, vene keelt aga vähe. Vanema generatsiooniga on olukord vastupidine – inglise keelt ei osata peaaegu üldse, kuid see-eest vene keel on kui teine emakeel.

Millal minna?

Parim külastusaeg on maist septembrini.
Eesti kodanikud võivad Gruusias viibida viisavabalt 360 päeva. Vaata täpsemalt Välisministeeriumi kodulehelt siit>>

Vaata reisipakkumisi Gruusiasse siit>>

Allikas: Baltic Tours

Head Uudised GoodNews