1. Avaleht
  2. Huvitav
  3. Arko Narits mängib lennujaamas 840 korda üht pala
Arko Narits mängib lennujaamas 840 korda üht pala

Arko Narits mängib lennujaamas 840 korda üht pala

9. novembril kell 8 alustab pianist Arko Narits Tallinna lennujaama terminali avatud alal kümnetunnise klaverikontserdiga, millega esitab 840 korda Erik Satie teost „Vexations“.

Kontsert on Eesti muusikamaastikul ainulaadne: teost on varem esitatud ansamblina või vahetustega mängides, aga mitte kunagi varem soolokontserdina. Arko Narits on varasemalt töötanud lennujaama turvakontrollis ja kõik jaama töötajad elasid kaasa tema osalemisele saates „Klassikatähed“. Nüüd õpib ta juba piloodiks.

Prantslane Erik Satie (1866–1925) oli ekstravagantne helilooja ja pianist. Kontserdil esitatav teos „Vexations“ (eesti keeles „Meelehärmid) valmis 1894. aastal. Mõistatuslikul üheleheküljelisel noodil on tekst: „Et mängida seda motiivi 840 korda järjest, on soovitatav end eelnevalt ette valmistada – sügavaimas vaikuses, läbi tõsise liikumatuse.“

Kui 1963. aastal „Vexations“ esimest korda kontserdil ette mängiti, musitseerisid vaheldumisi 11 pianisti ja kokku kestis kontsert peaaegu 18 tundi. Enamasti esitataksegi teost vahetustega. Väljakutse on keeruline nii kehale kui ka vaimule – kümne tunni jooksul ei peatu muusika hetkekski.

Mammutkontsert lennujaamas on kõikidele kuulajatele tasuta.

Head Uudised GoodNews